ONLINE: Z vojenskej základne v Rusmi okupovanom Berďansku boli hlásené výbuchy

TA3 TASR ČTK ČT24
8.12.2022 06:58

Z leteckej základne v Rusmi okupovanom Berďansku boli hlásené výbuchy, uvádza agentúra Unian s odvolaním sa na šéfku mestskej vojenskej správy Viktoriji Halicinovú. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov. Rusi čiastočne vytvorili koridor medzi Krymom a Donbasom
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:23 Ruské jednotky ovládajúce ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň v jej areáli rozmiestnili raketomety Grad. Vo štvrtok to uviedla ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

22:03 Poľsko si nevie predstaviť obranu Európy bez pomoci Spojených štátov. Vo štvrtok to uviedol poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau vo Washingtone na bezpečnostnom fóre, ktorý zorganizovala mimovládna organizácia Aspen Institute.  

21:27 Ukrajinská tajná služba SBU informovala o tom, že dokončila prehliadky v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu v niekoľkých oblastiach krajiny. Tvrdí, že v nich našla okrem iného ruské pasy, prokremeľskú literatúru alebo vlajku takzvaného Novoruska. Séria razií ukrajinských bezpečnostných zložiek v objektoch tejto cirkvi začala tento rok v októbri, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

21:15 Slovenský minister obrany Jaroslav Naď si vo štvrtok počas oficiálnej návštevy v Kyjeve prevzal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rad Jaroslava Múdreho druhého stupňa.

20:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší predstavitelia krajiny sa vo štvrtok po návšteve slovenských ministrov v Kyjeve poďakovali Slovensku za podporu a pomoc, informuje TASR.
      

20:06 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová vo štvrtok v mene europarlamentu darovala generátor, ktorý podporí kampaň Generátory nádeje – zbierku, ktorá má pomôcť Ukrajincom prekonať zimu. Informuje o tom spravodajca TASR. 

18:47 Z leteckej základne v Rusmi okupovanom Berďansku boli hlásené výbuchy, uvádza agentúra Unian s odvolaním sa na šéfku mestskej vojenskej správy Viktoriji Halicinovú. Berďansk leží na juhu Záporožskej oblasti na brehu Azovského mora.

18:31 Pápež František sa vo štvrtok rozplakal, keď počas verejnej modlitby v centre Ríma spomenul utrpenie obyvateľov Ukrajiny. 

18:04 Slovensko plánuje do konca roka poskytnúť Ukrajine približne 300 generátorov. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to vo štvrtok v Kyjeve povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovenským náprotivkom Rastislavom Kačerom.

17:49 Spojené štáty vo štvrtok uistili spojencov vrátane Ukrajiny, že dohoda s Ruskom o prepustení basketbalistky Brittney Grinerovej bola "cielená" a nezahŕňala ďalšie spory. Uviedol to vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. 

16:48 Na Ukrajine nebude trvalý mier, kým nebude nastolená spravodlivosť a dodržiavané ľudské práva. Vyhlásila to vo štvrtok Oleksandra Matvijčuková - riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorej tento rok udelili Nobelovu cena za mier. 

16:47 Členské krajiny Európskej únie doplnia fond, ktorý už bol použitý na prefinancovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, o ďalšie dve miliardy eur. 

16:41 V ruskom zajatí je približne 10-tisíc ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to vo štvrtok Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana. Informuje o tom denník The Guardian.

16:21 Ministri vnútra členských krajín Európskej únie vo štvrtok v Bruseli nedospeli k jednomyseľnému súhlasu s prijatím Bulharska a Rumunska do európskeho schengenského priestoru. Informáciu pre médiá potvrdila aj eurokomisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, ktorá netajila sklamanie z hlasovania v Rade EÚ.

15:53 Spojené štáty nezabúdajú na bývalého príslušníka námornej pechoty USA Paula Whelana, ktorý je väznený v Rusku, a nikdy sa nevzdajú snáh o jeho prepustenie. Vo štvrtok to uviedol americký prezident Joe Biden po tom, čo Moskva po dohode s Washingtonom prepustila väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú. 

14:53 Rusko prepustilo väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva trest v USA. Informuje správy agentúra AP, ktorá sa odvoláva na amerických predstaviteľov. 

14:38 Ukrajinské sily údajne ostreľujú ruské pohraničné mesto Belgorod. Tvrdí to gubernátor rovnomennej oblasti Viačeslav Gladkov, informuje spravodajská stanica CNN. 

14:36 Rozhodnutie amerického magazínu Time vymenovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za "Osobnosť roka" je odrazom "rusofóbneho" postoja západných krajín. Vo štvrtok to vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Informuje agentúra AFP. 

14:22 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Rusko bude dodržiavať moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, pokiaľ Spojené štáty nerozmiestnia takéto zbrane v Európe alebo Ázii. 

13:49 Ukrajinského pilota Vadyma Vorošylova, ktorý zostrelil dve rakety a päť dronov a až následne sa katapultoval zo svojho poškodeného lietadla, vyhlásili za hrdinu Ukrajiny. Udelený mu bol rad Zlatej hviezdy. Informuje denník The Guardian. 

13:22 Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - vo štvrtok schválila v treťom čítaní návrh zákona, ktorým sa cudzincom zakazuje využívať v Rusku služby náhradného materstva. Navrhovatelia zákona vysvetlili svoju iniciatívu želaním chrániť "najzraniteľnejšiu kategóriu ľudí"

13:07 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok priznal, že bezpečnosť Krymského polostrova a mesta Sevastopol je stále ohrozená. Ubezpečil však, že sa prijímajú účinné opatrenia na elimináciu hrozby teroristických útokov. Informuje agentúra AFP.

13:03 Nad centrom Sevastopolu na okupovanom Kryme sa ozval silný výbuch, uviedla na svojom webe stanica Radio Slobodná Európa/Radio Sloboda (RFE/RL). Okupačné úrady skôr počas dňa uviedli, že ruská armáda zostrelila nad morom pri meste dron.

12:44 Ruský prezident Vladimír Putin dnes pri udeľovaní najvyšších štátnych vyznamenaní vyhlásil, že hrdinom je každý ruský vojak bojujúci na Ukrajine, uviedla agentúra Interfax. Naopak ukrajinské úrady podozrievajú ruských vojakov zo spáchania vojnových zločinov počas vojny, ktorá už trvá takmer desať mesiacov, pripomínajú svetové agentúry. 

12:41 Rusko počíta s opätovným dobytím ukrajinských území, ktoré pri svojej protiofenzíve oslobodila ukrajinská armáda, dal najavo hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Anexia ešte ďalšieho ukrajinského územia ale podľa hovorcu nie je na programe dňa. 

12:08 OSN zdokumentovala vraždy 441 civilistov, ktorých sa od začiatku tohtoročnej invázie do začiatku apríla dopustila ruská armáda v Kyjevskej, Černihivskej a Sumskej oblasti. Poukazuje na to Ukrajinská pravda s odkazom na Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Skutočný počet obetí okupantov bude podľa úradu výrazne vyšší.

11:49 Na Slovensku rastie počet zamestnaných utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. V našej päťmiliónovej krajine teraz pracuje 14.800 ukrajinských utečencov, obsadzujú dlhodobo voľné pozície, uviedli dnes analytici slovenského ministerstva financií. 

11:31 Ukrajina bude potrebovať počas tohtoročnej zimy solidaritu a podporu svojich spojencov, aby mohla na jar spustiť ešte väčšiu ofenzívu a opätovne dobyla od Rusov ešte viac svojho územia. Vo štvrtok to na stretnutí predstaviteľov politickej skupiny Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente vo Viedni uviedol premiér SR Eduard Heger.

10:59 Ruské sily vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny celkovo už viac než 1000 striel a rakiet, uviedol šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj, ktorého citovala agentúra Interfax. Informuje stanica Sky News. 

10:37 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vo štvrtok oznámil, že mu bol nedávno umožnený prístup k ukrajinským a ruským vojnovým zajatcom. Doteraz boli jeho návštevy v zajateckých táboroch veľmi obmedzené a sporadické. 

9:40 Rusi v noci ťažko ostreľovali mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti a dve susedné obce, oznámil tamojší oblastný šéf Mykola Lukašuk. Sirény vzdušného poplachu zneli podľa neho trinásť hodín. Obete hlásené nie sú.

9:11 Rusko vo štvrtok oznámilo, že jeho vojaci sa zúčastňujú na taktických cvičeniach v Bielorusku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá v tejto súvislosti pripomenula obavy, že by sa Bielorusko pod tlakom Moskvy mohlo začať viac angažovať vo vojne na Ukrajine. 

9:02 Loď ruskej Čiernomorskej flotily nad morom pri Sevastopole na anektovanom Kryme zostrelila dron, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na gubernátora Michaila Razvožajeva. V samotnom Sevastopole, ktorý je hlavnou základňou ruského námorníctva v Čiernom mori, tajná služba FSB zadržala dvoch miestnych obyvateľov kvôli podozreniu z vyzvedačstva pre Ukrajinu. Zadržanie odovzdávali údaje o tom, kde sa nachádzajú objekty ministerstva obrany a tajnej služby, tvrdí FSB. Obaja majú ruské občianstvo a sú podľa TASS podozriví z vlastizrady.

8:51 Ruský vodca Vladimír Putin nemieni agresiu v blízkej dobe ukončiť, naopak plánuje dlhú dobyvačnú vojnu, mienia analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

8:08 Počet obetí stredajšieho ruského útoku na centrum mesta Kurachove v Doneckej oblasti stúpol na desať. Vo svojom pravidelnom večernom posolstve to oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:47 Rusko sa bude snažiť získať od Iránu ďalšie bezpilotné lietadlá a rakety určené pre vojnu na Ukrajine. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so záležitosťou. 

7:24 Rusko sa snaží vojnu proti Ukrajine zmraziť, aby sa mohlo pripraviť na väčšiu jarnú ofenzívu, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na konferencii organizovanej denníkom The Financial Times.

6:56 Ruskí okupanti v Luhanskej oblasti vyháňajú hospitalizovaných civilistov z tamojších nemocníc pred dokončením liečby, aby mali miesto pre zranených ruských vojakov. S odkazom na Národné centrum odporu ukrajinskej armády to napísal The Kyiv Independent.

6:49 Rusko sa bude snažiť získať od Iránu ďalšie bezpilotné lietadlá a rakety určené pre vojnu na Ukrajine. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so záležitosťou. 

6:42 Riziko použitia jadrových zbraní v bojoch na Ukrajine sa znížilo vďaka medzinárodnému tlaku na Rusko, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore zverejnenom vo štvrtok. Informuje agentúra AFP.

6:30 Spojené štáty v stredu odsúdili akékoľvek "ľahkovážne" výroky o jadrových zbraniach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko by použilo jadrové zbrane len ako reakciu na nepriateľský útok. Informuje agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok