Top udalosti týždňa: Čaputová v parlamente, Mikulec zostáva, futbalové prekvapenia v Katare, strop na ruskú ropu

ta3/SB tasr čtk
4.12.2022 17:21

SaS podá návrh na vyslovanie nedôvery vláde. Parlament po ôsmykrát neodvolal Romana Mikulca. Vláda predstavila pomoc pre domácnosti v energetickej kríze. NAKA zadržala Jaroslava Haščáka. Zuzana Čaputová vystúpila v parlamente. EÚ a skupina G7 zaviedli cenový strop na ruskú ropu. V Katare prebiehal súboj skupín. Prečítajte si to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Správa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky
TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka v parlamente

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok v národnej rade so správou o stave republiky. Hlava štátu vo svojom prejave k poslancom parlamentu na úvod uviedla, že jej správa je jedna z najvážnejších a doteraz najviac kritických.

Prezidentka uviedla, že žijeme v dobe, kedy je oslabovaná dôvera verejnosti v štát a v súdržnosť našej spoločnosti. "Ak túto situáciu nedokážeme zvrátiť, je dôvod sa obávať o podobu demokracie a ďalší vývoj spoločnosti. Negatívny pohľad na situáciu na Slovensku totiž zdieľa aj masívna časť verejnosti.," povedala.

Celú správu prezidentky si môžete prečítať nižšie:

Prezidentka sa venovala v prejave aj životnej úrovni Slovákov, ale aj postaveniu žien. Ľuďom klesli reálne príjmy, rastú príjmové nerovnosti a prehlbuje sa chudoba.

Slovensko je podľa Čaputovej už dlhodobo terčom hybridnej vojny. "Mnohí ešte stále veria, že dezinformácie a konšpirácie sú len produktom modernej doby a fenoménom sociálnych sietí a internetu. Žiaľ, nie je to tak – masívna časť z nich je súčasťou cielenej propagandy," upozornila v správe o stave republiky.

Na verbálne útoky podľa Čaputovej nemôžeme nazerať optikou spred niekoľkých rokov, keď bolo verejné šírenie informácií doménou regulovanej tlače a vysielateľov. Tvrdí, že sociálne médiá úplne zmenili situáciu. "Ak chceme ochrániť spoločnosť, nastal čas, aby všetky príslušné inštitúcie zamerali svoje úsilie na rozumné používanie už existujúcich pravidiel. Ak demokraciu nebudeme chrániť, môže sa nám stať, že budeme poslednou generáciou, ktorá ju zažije," myslí si.

Strop na ruskú ropu

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 spolu s Austráliou sa v noci na sobotu oficiálne dohodli na stanovení cenového stropu na ruskú ropu na 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov), čo je rovnaká suma, akú v piatok schválila Európska únia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

V spoločnom vyhlásení predstaviteľov krajín G7 a Austrálie sa uvádza, že cenový strop za barel ruskej ropy dopravovanej po mori "vstúpi do platnosti 5. decembra alebo veľmi krátko nato".

Ukrajina však považuje cenový strop na ruskú ropu za príliš vysoký. Informuje o tom agentúra DPA. Pre rýchlejšie "zničenie" ruského nepriateľa by bolo potrebné stanoviť cenový strop na 30 USD za barel, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na Telegrame. Zároveň však privítal dohodu skupiny G7 a Austrálie na cenovom stope.

Kremeľ oznámil, že tento strop "neprijme". "Tento cenový strop neprijímame," povedal pre médiá hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva podľa jeho slov dohodu o cenovom strope "analyzuje" a pripravuje odpoveď.

Veľvyslanec Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Ulianov v sobotu na sociálnej sieti uviedol, že Moskva nebude dodávať ropu do krajín, ktoré podporia cenový strop."Počnúc týmto rokom bude Európa žiť bez ruskej ropy," napísal.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však nie je "seriózny", pretože je pre Moskvu "celkom pohodlný". "Rusko zámernou destabilizáciou energetického trhu už spôsobilo obrovské straty všetkým krajinám sveta," povedal Zelenskyj a rozhodnutie o cenovom strope označil za "slabý prístup". 

"Je len otázkou času, kedy sa aj tak budú musieť zaviesť silnejšie nástroje," argumentoval Zelenskyj. A dodal: "Je škoda, že sa tento čas stratí." 

Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov, teda skupiny označovanej OPEC+, sa na nedeľnom zasadnutí dohodli, že ponechajú svoje ťažobné limity bez zmeny. Vyplýva to z vyhlásenia skupiny. Neistota na trhu je teraz značná, ropné trhy musia najprv vyhodnotiť vplyv spomaľujúcej čínskej ekonomiky na dopyt a cenového limitu pre ruskú ropu na ponuku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok