Skupina OPEC+ sa dohodla, že ponechá ťažbu ropy bez zmeny

TA3 ČTK
4.12.2022 13:57

Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov, teda skupiny označovanej OPEC+, sa na nedeľnom zasadnutí dohodli, že ponechajú svoje ťažobné limity bez zmeny. Vyplýva to z vyhlásenia skupiny. Neistota na trhu je teraz značná, ropné trhy musia najprv vyhodnotiť vplyv spomaľujúcej čínskej ekonomiky na dopyt a cenového limitu pre ruskú ropu na ponuku.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Rozhodnutie prichádza krátko potom, čo sa krajiny skupiny popredných ekonomík sveta G7 dohodli na obmedzení cien ruskej ropy a pred zavedením sankcií na ruskú ropu, ktoré môžu mať zásadný vplyv na trh.

Ďalšie riadne zasadnutie ministrov je zatiaľ naplánované na 4. júna 2023. Technický výbor OPEC+ sa má ale stretnúť každé dva mesiace, aby revidoval stratégiu ťažby. Ak by si to situácia na trhu vyžadovala, uskutočnili by sa okamžite konzultácie na ministerskej úrovni. Skupina sa na celosvetových dodávkach ropy na trhy podieľa zhruba 40 percentami.

OPEC+ je skupina 23 ťažobných krajín na čele so Saudskou Arábiou a Ruskom. Na začiatku októbra sa skupina dohodla na znížení ťažby od novembra o dva milióny barelov denne, čo predstavuje približne dve percentá svetového dopytu. Urobila tak napriek výzvam zo strany Spojených štátov, aby ťažila viac, a prispela tým k zníženiu cien pohonných hmôt a podpore svetovej ekonomiky.

Ceny ropy za posledný mesiac klesli o 13 percent. Cena severomorskej ropy Brent v piatok uzavrela nad 85 dolármi za barel a americká ľahká ropa WTI nad 80 dolármi za barel. Sú tak pod úrovňou 90 dolárov za barel, kde by podľa niektorých analytikov chcela skupina ceny mať.

Agentúra Bloomberg v piatok uviedla, že podľa jej prieskumu kartel OPEC znížil ťažbu o jeden milión barelov. Rusko však pred začiatkom platnosti sankcií ťažbu zvyšovalo. Skupina G7 a Austrália sa dohodli na zavedení maximálnej ceny za ruskú ropu prepravovanú po mori vo výške 60 dolárov za barel, teda na úrovni, na ktorej sa zhodla aj Európska únia. Od pondelka navyše nadobúda účinnosť zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ po mori.

Niektorí delegáti OPEC uvádzajú, že veria odhadom, podľa ktorých by ruský vývoz ropy mohol teraz kvôli cenovému stropu klesnúť o viac ako jeden milión barelov denne. Medzinárodná agentúra pre energiu predpokladá zníženie o 1,4 milióna barelov denne. V októbri ťažba Ruska predstavovala 9,9 milióna barelov denne. 

Mnoho analytikov aj zástupcov OPEC však uvádza, že cenový strop bude pravdepodobne neúčinný, pretože Moskva predáva väčšinu svojej ropy krajinám ako Čína a India, ktoré odmietli odsúdiť vojnu na Ukrajine. Podľa zdrojov sa na dnešnom zasadnutí OPEC+ o ruskom cenovom strope nehovorilo, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok