Top udalosti týždňa: Čaputová v parlamente, Mikulec zostáva, futbalové prekvapenia v Katare, strop na ruskú ropu

ta3/SB tasr čtk
4.12.2022 17:21

SaS podá návrh na vyslovanie nedôvery vláde. Parlament po ôsmykrát neodvolal Romana Mikulca. Vláda predstavila pomoc pre domácnosti v energetickej kríze. NAKA zadržala Jaroslava Haščáka. Zuzana Čaputová vystúpila v parlamente. EÚ a skupina G7 zaviedli cenový strop na ruskú ropu. V Katare prebiehal súboj skupín. Prečítajte si to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Správa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky
TASR/Jaroslav Novák

Pomoc vlády pre domácnosti

Domácnostiam by sa v budúcom roku mala cena plynu zvýšiť o 15 %, cena elektriny sa nezmení. O 15 % vzrastie aj cena tepla. Na štvrtkovej tlačovej konferencii po rokovaní vlády o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

"V roku 2023 zostane cena elektriny stabilná a bez zmeny v porovnaní s rokom 2022," povedal Heger. Pokiaľ by domácnosti mali platiť cenu elektriny podľa regulovaných cien, nárast by bol podľa premiéra o 380 %. Pre plyn je nárast namiesto regulačným úradom vyrátaných 225 % iba 15-percentný. Priemerné zvýšenie ceny o 15 % platí podľa premiéra aj pre centrálne zásobovanie teplom. Heger dodal, že ak by štát nezasiahol, domácnosti by v budúcom roku zaplatili za energie o šesť miliárd eur viac.

NAKA obvinila Haščáka

NAKA obvinila Jaroslava Haščáka zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinenie sa týka aj kauzy Gorila.

Podľa informácií portálu Startitup vyšetrovateľ vzniesol obvinenie celkovo voči siedmim ľuďom. Okrem Haščáka je obvinený aj exminister hospodárstva Jirko Malchárek a ďalší bývalí členovia vedenia Fondu národného majetku. Jirko Malchárek a Anna Bubeníková sú okrem založenia zločineckej skupiny stíhaní aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok