Vláda predstavila pomoc pre domácnosti v kríze. Slovensko bude európsky unikát, tvrdí Matovič

ta3 TASR
1.12.2022 08:59

Domácnostiam by sa v budúcom roku mala cena plynu zvýšiť o 15 %, cena elektriny sa nezmení. O 15 % vzrastie aj cena tepla. Na štvrtkovej tlačovej konferencii po rokovaní vlády o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

"V roku 2023 zostane cena elektriny stabilná a bez zmeny v porovnaní s rokom 2022," povedal Heger. Pokiaľ by domácnosti mali platiť cenu elektriny podľa regulovaných cien, nárast by bol podľa premiéra o 380 %. Pre plyn je nárast namiesto regulačným úradom vyrátaných 225 % iba 15-percentný. Priemerné zvýšenie ceny o 15 % platí podľa premiéra aj pre centrálne zásobovanie teplom. Heger dodal, že ak by štát nezasiahol, domácnosti by v budúcom roku zaplatili za energie o šesť miliárd eur viac.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že zažívame historicky najväčší nárast cien energií na trhoch. Slovensko bude podľa ministra zachovaním tohoročných cien elektriny v rámci Európy jedinečné. Pripomenul sľub vlády z februára po podpise memoranda so Slovenskými elektrárňami o dodávke silovej elektriny, podľa ktorého sa ceny elektriny nasledujúce dva roky nezvýšia. Vláda sa rozhodla zachovať cenu elektriny napriek rastúcim poplatkom za systémové služby.

Zvýšenie cien plynu a tepla o 15 % Matovič zdôvodnil tlakom na úspory. "Pri plyne a teple, keď 15 % ušetríme, zaplatíme to isté, čo v tomto roku," dodal Matovič. Podľa neho bude Slovensko v tomto smere európsky unikát. Ceny energií pre domácnosti sa vláde podarilo udržať jednak memorandom so Slovenskými elektrárňami, ktoré nezvýšia cenu silovej elektriny, a na druhej strane dotáciami štátu pre dodávateľov energií.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) priblížil konkrétny nárast cien pre jednotlivé typy domácností. Bytom zásobovaným z centrálnych zdrojov tepla by sa mali náklady na energie mesačne zvýšiť o 12 eur, rodinným domom, ktoré využívajú plyn na kúrenie a ohrev teplej vody, sa mesačné náklady zvýšia o 19 eur. V bytoch sa zvýšia náklady na ohrev teplej vody a priame vykurovanie plynom o osem eur mesačne.

Výdavky na dotovanie energií dodávateľom sú podľa Hegera už zakomponované v návrhu štátneho rozpočtu a nezvýšia tak už naplánovaný deficit verejných financií. Vláda na štvrtkovom zasadnutí zároveň schválila nariadenie o všeobecnom hospodárskom záujme, ktorým ukladá dodávať plyn za cenu zvýšenú o 15 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok