Top udalosti týždňa: Čaputová v parlamente, Mikulec zostáva, futbalové prekvapenia v Katare, strop na ruskú ropu

ta3/SB tasr čtk
4.12.2022 17:21

SaS podá návrh na vyslovanie nedôvery vláde. Parlament po ôsmykrát neodvolal Romana Mikulca. Vláda predstavila pomoc pre domácnosti v energetickej kríze. NAKA zadržala Jaroslava Haščáka. Zuzana Čaputová vystúpila v parlamente. EÚ a skupina G7 zaviedli cenový strop na ruskú ropu. V Katare prebiehal súboj skupín. Prečítajte si to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Správa prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky
TASR/Jaroslav Novák

SaS chce pád vlády

Opozičná SaS podá do Národnej rady SR návrh na vyslovenie nedôvery vláde, vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Informovali o tom predstavitelia strany na štvrtkovej tlačovej konferencii. Šéf liberálov Richard Sulík vyhlásil, že vláda nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestala bojovať proti mafii a korupcii.

"Koalícia dávno prestala bojovať proti mafii a proti korupcii. Toto vidí každý. Ak by sme teraz neurobili nič, v riadnych voľbách, o 15 mesiacov, sa práve Robert Fico (Smer-SD) vráti tak, že možno tie voľby vyhrá, lebo jeho najväčším podporovateľom je Igor Matovič (OĽANO). Toto je fakt, preto musíme niečo spraviť," povedal Sulík. Či už predčasné voľby, úradnícka vláda alebo iná nová koalícia 76 poslancov bude podľa jeho slov lepšie riešenie než súčasná vláda.

Mikulec zostáva ministrom

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady SR ho vo štvrtok neodvolali. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 71 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 47, zdržali sa 23, dvaja nehlasovali.

Za návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi hlasovali okrem poslancov Smeru-SD a väčšiny opozičných nezaradených poslancov aj viacerí poslanci SaS a Sme rodina. Z klubu SaS sa zároveň niekoľkí zdržali, odídenec z klubu SaS Martin Klus hlasoval proti. Z klubu Sme rodina odvolávanie podporili Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský a Romana Tabák. Návrh nepodporili poslanci OĽANO či poslanci Za ľudí Juraj Šeliga a Jana Žitňanská, ako aj Ján Mičovský (nezaradený).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok