ONLINE: Rusko vraj plánuje opäť mobilizovať, nepriateľský útok odstavil elektrinu v Chersone

ta3 tasr čtk čt24
27.11.2022 07:06

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu pripravuje ďalšiu vlnu mobilizácie, začať by mala 10. decembra. Ruské sily zasiahli vedenie, ktorým prúdi elektrina do Chersonu. Denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa regiónu napísal, že škody sa podarilo opraviť počas ani nie pol hodiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko vraj plánuje opäť mobilizovať, nepriateľský útok odstavil elektrinu v Chersone
TASR/AP

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:54 Pri zrážke autobusu s kamiónom v Lotyšsku sa zranilo 25 ukrajinských a jeden estónsky vojak, ktorých následne hospitalizovali. Vojaci cestovali autobusom z Tallinnu do Rigy.

21:58 Šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin sa domnieva, že Rusi sa už možno chystajú opustiť Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES), ktorej sa zmocnili ešte v marci - krátko po začatí invázie. Informuje o tom denník The Guardian a stanica Sky News odvolávajúce sa na správy ukrajinských médií.

20:25 Útoky Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa rovnajú genocíde, tvrdí ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Cieľom úderov na kľúčové zariadenia v krajine je totiž podľa neho "celý ukrajinský národ", pričom Moskva sa tým usiluje prinútiť Kyjev ku kapitulácii. Kostin to povedal v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC News.

18:52 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľu povedal, že Kyjev robí "chybu", keď si kladie podmienky na to, aby začal rokovať s Ruskom. Podľa Lukašenka práve kladenie podmienok začatie takýchto rokovaní znemožňuje.

18:18 Skupina matiek ruských vojakov sa pridala k hnutiu aktivistov a spoločne v nedeľu spustili internetovú petíciu žiadajúcu stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny, informuje spravodajská stanica CNN. Za iniciatívou stojí ruské Feministické protivojnové združenie (FAS). Pre spustenie petície, zverejnenej na webstránke Change.org, zvolili nedeľu, na ktorú v Rusku pripadá Deň matiek.

18:01 Belgický premiér Alexander De Croo a belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová v nedeľu spoločne navštívili ukrajinské mestá Boroďanka a Buča nachádzajúce sa neďaleko metropoly Kyjev.

17:38 Šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v nedeľu vyhlásil, že existujú známky toho, že sa ruská armáda pripravuje opustiť Záporožskú jadrovú elektráreň. Elektrárne sa Rusi zmocnili v marci, krátko po invázii na Ukrajinu, prevádzku zariadenia stále zaisťujú Ukrajinci. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:03 Ruské sily, ktoré sa pred viac ako dvoma týždňami stiahli z Chersonu, oslobodené mesto a priľahlé okolie za posledný deň ostreľovali 54-krát, uviedol šéf oblastnej vojenskej správy Jaroslav Januševyč.

14:04 Suverénna Ukrajiny je potrebná na to, aby Rusko nepredstavovalo pre Európu hrozbu, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. V čase vrcholiaceho sporu o vyplatenie peňazí z regionálnych fondov Európskej únie ide o zmenu jeho rétoriky. Orbán opakovane dával najavo skôr proruské postoje a mnohí ho považujú za najbližšieho spojenca ruského diktátora Vladimíra Putina v Európskej únii.

13:14 Ruské sily zasiahli vedenie, ktorým prúdi elektrina do Chersonu. Denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa regiónu napísal, že škody sa podarilo opraviť počas ani nie pol hodiny.

11:38 Dve ruské rakety, ktoré ráno zasiahli Kryvyj Rih, spôsobili značnú škodu na železnici, priblížili miestne úrady, podľa ktorých vlaky na koľaje nejaký čas nevyjdú, pretože oprava trate si vyžiada "mnoho a veľa práce".

8:26 Vývoj na fronte sa v posledných dňoch spomalil kvôli nepriaznivému počasiu. V nasledujúcich dňoch možno čakať väčšiu intenzitu bojov, akonáhle klesnú teploty a povrch zmrzne, očakáva Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

10:54 Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu pripravuje ďalšiu vlnu mobilizácie, začať by mala 10. decembra.

10:30 V Kyjeve boli takmer úplne obnovené dodávky elektriny, vody a tepla. Oprava rozvodnej siete poškodenej ruskými útokmi je v záverečnej fáze, uviedla radnica.

10:29 Budúci týždeň Ukrajinu pravdepodobne čakajú ďalšie ruské raketové útoky a ďalšie výpadky elektriny a tepla, varoval Kyjev. Úrady apelujú na obyvateľa, aby si vytvorili zásoby potravín s dlhou trvanlivosťou. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim vyzval občanov, aby sa zásobili vodou a nabili si powerbanky.

9:46 Kremeľ sa možno snaží vybalansovať vplyv šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, všíma si ISW. Ukrajinská rozviedka tvrdí, že Moskva sa obrátila na podnikateľa Armena Sarkisjana, aby dozoroval väznice v okupovaných častiach Ukrajiny, pričom Sarkisjan chce v tejto úlohe vytvoriť novú "súkromnú žoldniersku skupinu". Tá by mohla vytvoriť konkurenciu pre Wagnerovce.

9:45 Na územie Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už 8,01 milióna ukrajinských utečencov. Informovala o tom v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG), podľa ktorej sa za rovnaké obdobie vrátilo na Ukrajinu 6,19 milióna osôb. Len v priebehu soboty vstúpilo do Poľska z územia Ukrajiny približne 25.300 ľudí, píše agentúra PAP s odvolaním sa na údaje SG.Podľa oficiálnych údajov je v Poľsku aktuálne zhruba 1,3 milióna utečencov z Ukrajiny. Poľsko pre Ukrajincov otvorilo svoj pracovný trh, ako aj vzdelávací, zdravotnícky a sociálny systém. 

9:21 Ruskí okupanti pokračujú v deportácii ukrajinských detí do Ruska pod zámienkou lekárskej starostlivosti a adopčných programov, upozorňujú analytici z ISW. Podľa ukrajinských zdrojov okupačné úrady napríklad v Luhanskej oblasti organizujú zdravotnícke prehliadky detí, pričom vo väčšine prípadov "zistí, že potrebujú dostať starostlivosť v Rusku".

9:06 Ruské raketové útoky hlásia Krivyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Šéf tamojšej vojenskej správy Oleksandr Vilkul vyzval obyvateľov, aby sa odobrali do krytov. Podľa oblastného šéfa Valentyna Rezničenka rakety zasiahli zariadenia dopravnej infraštruktúry a spôsobili "vážne škody".

8:07 V posledných dvoch týždňoch sa tvrdé boje odohrali pri mestách Pavlivka a Vuhledar v Doneckej oblasti. Ukrajina aj Rusko do regiónu sústredia značné sily. Moskva si od dobytia tohto územia sľubuje dobrú základňu pre budúci postup na sever, vyhodnocuje situáciu britská rozviedka s tým, že nie je pravdepodobné, že Kremľu sa podarí zhromaždiť dostatočne kvalitné sily, aby dosiahol zvrat. Napriek intenzívnym stretom sa totiž front príliš neposunula a napríklad ruská námorná pechota utrpela ťažké straty, píše Londýn.

7:39 Sirény sa v noci zo soboty na nedeľu rozozneli v Záporoží a nasledovali ich výbuchy, reportovala stanica Suspilne. Podľa šéfa oblasti Oleksandra Starucha dve rakety - zrejme zo systému S-300, píše na Telegrame - zasiahli poľnohospodársky podnik a spôsobili požiar. Ostreľovanie si ale nevyžiadalo ľudské životy.

7:37 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu obvinilo Rusko z používania genocídnej taktiky a snáh zlikvidovať ukrajinský národ. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

7:22 Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko v sobotu povedal, že ruskí vojaci od svojho odsunu z Chersonu usmrtili v tomto meste pri ostreľovaní už 32 civilistov. O život podľa jeho slov prišli najmä pri ruských raketových útokoch, informuje denník The Guardian a stanica Sky News. Ruskí vojaci okupovali Cherson osem mesiacov. Po svojom odsune z 9. novembra naň často útočia. Len 24. novembra pritom vypálili na toto mesto 17 rakiet, ktoré podľa údajov gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča usmrtili sedem ľudí a zranili ďalších 21. Odmínovacie tímy dosiaľ podľa jeho slov prehľadali 450 hektárov pôdy a zneškodnili 3500 výbušnín. "Zachránilo to stovky, či dokonca tisíce ľudských životov," dodal Klymenko.

7:15 Faerské ostrovy, dánske autonómne územie, obnovili dohodu o rybolovných kvótach s Ruskom na jeden rok napriek ruskej invázii na Ukrajine, informuje denník The Guardian. "Faerské ostrovy majú plné právo predĺžiť existujúcu dohodu o rybolove s Ruskom," uviedol v sobotu faerský minister rybolovu Arni Skaale pre dánsky denník Jyllands-Posten. Dodal však, že Faerské ostrovy, ktoré nie sú súčasťou EÚ, odsudzujú "všetky formy vojny - aj vojnu na Ukrajine". Dohoda o rybolove medzi Ruskom a Faerskými ostrovmi platí od roku 1977 a obnovuje sa každý rok. Stanovujú sa v nej kvóty na výlov niekoľkých druhov tresky a sleďa pre faerských rybárov v Barentsovom mori severne od Ruska a pre ruské lode vo vodách pri pobreží tohto súostrovia. 

7:03 Kyjev od nedele čaká silné sneženie a teploty pod nulou cez deň aj v noci, píše agentúra Reuters. Milióny obyvateľov metropoly aj okolia pritom stále nemajú dostatočné dodávky elektriny a tepla kvôli ruským úderom na kritickú infraštruktúru. Spoločnosť Ukrenerho uviedla, že výrobcovia elektriny sú schopní pokryť len tri štvrtiny potrieb spotrebiteľov, čo si vyžaduje obmedzenia a výpadky v dodávkach energií v celej krajine.

7:02 Mnoho ekonomík zápasí s negatívnymi dopadmi ruskej invázie na Ukrajinu. Vybrané krajiny ale ťažia z príchodu ruských migrantov, píše CNBC. Napríklad gruzínska mena od začiatku roka spevnila voči doláru o pätnásť percent a je na trojročnom maxime. Michail Kukava z gruzínskeho Inštitútu pre rozvoj slobody informácií približuje, že ruskí imigranti sú vysoko aktívni, predovšetkým tí z prvej vlny, ktorí patria medzi bohatých a vzdelaných. Jedným z najviditeľnejších vplyvov je vplyv novo prichádzajúcich na gruzínsky trh s bývaním. Podľa banky TBC vzrástli ceny nehnuteľností v hlavnom meste Tbilisi v septembri medziročne o 20 percent a počet transakcií o 30 percent. Nájmy stúpli o 74 percent. Niektorí Gruzínci navyše majú strach zo sociálnopolitických dopadov. Kukava sa obáva, že by za migrantov mohla nasledovať ruská plutokratická vláda a Kremeľ by sa mohol chcieť pokúsiť využiť ako zámienku na to, aby ich prišiel chrániť.

7:01 Ruská armáda ostreľovala pohraničnú obec Bilopíllja v Sumskej oblasti, napísal na telegrame oblastný šéf Dmytro Žyvyckyj. Agresori podľa neho vypálili dvadsať dávok z granátometu, nespôsobili však žiadne škody. Prihraničie v Sumskej oblasti čelí ruskému ostreľovaniu takmer denne, konštatuje denník Ukrajinska pravda.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu 26. novembra:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok