Orbán zmenil rétóriku. Aby Rusko nebolo hrozbou, treba podporiť suverenitu Ukrajiny, uviedol

ta3 čtk
27.11.2022 12:49

Suverénna Ukrajiny je potrebná na to, aby Rusko nepredstavovalo pre Európu hrozbu, uviedol podľa agentúry MTI maďarský premiér Viktor Orbán. V čase vrcholiaceho sporu o vyplatenie peňazí z regionálnych fondov Európskej únie ide o zmenu rétoriky šéfa maďarskej vlády, ktorý v súvislosti s ruskou agresiou voči susednej krajine dával podľa západných pozorovateľov opakovane najavo skôr proruské postoje.

Orbán poprel, že bol jeho kritizovaný prejav rasistický. Stáva sa, že sa vyjadrím nejednoznačne, uviedol
TASR/AP

Európa je jednotná vo svojom snažení zastaviť Rusko, ktoré predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Európy, vyhlásil podľa MTI predseda Orbán na konferencii kresťansko-demokratických a centristických strán (CDI) v Paname. Podľa Orbána je na naplnenie tohto cieľa potrebná zvrchovaná Ukrajina. Uviedol tiež, že v Európe sa líši pohľad na to, ako tento cieľ dosiahnuť, a to najmä v otázke protiruských sankcií. Podľa neho bude debata v tejto veci pokračovať.

Orbán, ktorého podľa agentúry AP mnohí považujú za najbližšieho spojenca ruského prezidenta Vladimíra Putina v EÚ, vystupuje proti uvaleniu sankcií na Moskvu, hoci nakoniec hlasoval za všetky balíky postihov. Maďarsko ako jediné z krajín v strednej a východnej Európe odmietlo dodávať Ukrajine zbrane alebo umožniť ich prevoz cez svoje hranice. Orbán ale zároveň vyhlásil, že invázia Moskvy na Ukrajinu je "jasnou agresiou" a jeho vláda podporuje ukrajinskú územnú celistvosť.

V súčasnosti smeruje k vyústeniu zdĺhavý spor Európskej únie s Budapešťou ohľadom dodržiavania demokratických štandardov v Maďarsku. Podľa správ niekoľkých médií z tohto týždňa Európska komisia zrejme členským štátom odporučí, aby Maďarsku zablokovali vyplatenie časti peňazí z európskych regionálnych fondov kvôli nedostatočným reformám v oblasti právneho štátu.

Maďarsko sa minulý týždeň vyslovilo proti tomu, aby si EÚ spoločne požičiavala na finančnú pomoc Ukrajine v budúcom roku. Mnoho médií špekulovalo o tom, že Budapešť blokovaním tohto a ďalších návrhov zvyšok EÚ vydiera v snahe vymôcť si vyplatenie európskych fondov.

V sobotu prišla do Kyjeva na pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podľa agentúry APA tam odsúdila ruskú agresiu voči Ukrajine a uviedla, že zodpovednosť za vojnu leží úplne jasne na ruskom prezidentovi Putinovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok