Americkí experti predpokladajú, že s príchodom mrazov sa zvýši intenzita bojov na Ukrajine

ta3 čtk
27.11.2022 07:54

Intenzita bojov na Ukrajine sa v posledných dňoch znížila kvôli zlému počasiu. Je ale pravdepodobné, že sa v najbližších niekoľkých týždňoch opäť zvýšia, akonáhle ďalej klesnú teploty a pôda na fronte zmrzne. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Americkí experti predpokladajú, že s príchodom mrazov sa zvýši intenzita bojov na Ukrajine
TASR/AP

Ukrajinské a ruské správy z kritických oblastí frontu na východe a juhu Ukrajiny, vrátane Svatova, Bachmutu či Vuhledaru, naznačujú, že vojenské operácie na oboch stranách sú v súčasnej dobe komplikované silným dažďom a následným veľkým množstvom bahna.

"Je pravdepodobné, že pôde bude trvať niekoľko dní stálych mrazivých teplôt, kým stuhne, čo znamená, že terénne podmienky pravdepodobne umožnia zvýšenie intenzity operácií na celej Ukrajine až cez víkend 3. až 4. decembra av nasledujúcom týždni," uviedol ISW.

Nie je jasné, či niektorá zo strán na túto dobu aktívne plánuje veľké ofenzívne operácie, zdôrazňujú americkí experti. Meteorologické faktory, ktoré takýmto operáciám teraz bránia, sa ale podľa nich začnú v každom prípade vytrácať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok