Yandex vs. Google. Internetové vyhľadávanie udržiava Rusov v alternatívnej realite o vojne na Ukrajine

ta3/dp, BBC
21.11.2022 06:00

Na mnohých miestach je vyhľadávanie na webe vstupnou bránou do širšieho sveta informácií, no v Rusku je súčasťou systému, ktorý pomáha uväzniť ľudí v alternatívnej realite. Píše BBC.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Žiadna zmienka o zverstvách

Jednou z hľadaných tém bola Buča, ukrajinské mesto, kde ruské jednotky zabili stovky civilistov predtým, ako sa začiatkom apríla stiahli. Úmrtia šokovali svet, no zdá sa, že v Rusku mnohí veria línii štátnych médií, že ich zinscenovala Ukrajina.

Vyhľadávané kľúčové slovo "Bucha" BBC

Keď hľadali slovo "Bucha" na Yandexe - pomocou VPN - na hornej strane výsledkov to vyzeralo, že k vraždám nikdy nedošlo. Tri z deviatich výsledkov boli anonymné príspevky na blogoch popierajúce účasť ruských jednotiek. Zvyšných šesť neobsahovalo žiadne nezávislé správy o udalostiach.

Objavenie hromadných pohrebísk v októbri v meste Lyman po tom, čo bolo znovu dobyté ukrajinskými jednotkami, sa z prokremeľského hľadiska odrazilo aj na Yandexe. Niekoľko prokremeľských správ, ktoré obviňujú zo smrti ukrajinských "nacistov", bolo v top 10 výsledkov.

Vyhľadanie výrazu "Ukrajina" vo vyhľadávači rovnakým spôsobom tiež prinieslo výsledky výrazne naklonené naratívu Kremľa. Štyri z deviatich výsledkov na prvej strane odkazovali na prokremeľské spravodajstvo a žiaden na nezávislé médiá. Záblesky nezávislých správ sa v Yandexe len príležitostne objavili vo výsledkoch vyhľadávania s odkazmi na články Wikipédie alebo YouTube.

Na žiadosť BBC o komentár spoločnosť Yandex uviedla, že jej vyhľadávanie v Rusku "zobrazuje obsah, ktorý je dostupný na internete, s výnimkou stránok, ktoré sú blokované regulátorom médií". Poprela, že by došlo k akémukoľvek "ľudskému zasahovaniu" do výsledkov hodnotenia.

Vyhľadávané kľúčové slovo "Lyman" BBC
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok