Yandex vs. Google. Internetové vyhľadávanie udržiava Rusov v alternatívnej realite o vojne na Ukrajine

ta3/dp, BBC
21.11.2022 06:00

Na mnohých miestach je vyhľadávanie na webe vstupnou bránou do širšieho sveta informácií, no v Rusku je súčasťou systému, ktorý pomáha uväzniť ľudí v alternatívnej realite. Píše BBC.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Čo sa teda stane, ak prejdete z Yandexu na druhý najväčší ruský vyhľadávač Google? Vyhľadávanie vo vyhľadávači spoločnosti so sídlom v USA so sieťou VPN nastavenou na ruské miesto a písanie v ruštine stále ukazovalo prokremeľské médiá, ale zmiešané s niektorými nezávislými a západnými zdrojmi.

Ešte viac nezávislých zdrojov sa objavilo, keď hľadali cez Google s nastavenou VPN, ako keby boli v Spojenom kráľovstve, aj keď stále písali v ruštine, vyhľadávač zobrazil veľa výsledkov týkajúcich sa civilných úmrtí alebo vojny.

Google pre BBC povedal, že jeho vyhľadávanie "odzrkadľuje obsah, ktorý je dostupný na otvorenom webe" a jeho algoritmus je vyškolený na "viditeľné zobrazovanie vysoko kvalitných informácií zo spoľahlivých zdrojov".

Čistenie výsledkov

Prečo sa teda výsledky vyhľadávania na Yandexe tak veľmi líšili od výsledkov na vyhľadávači Google? Niekoľko špecialistov, s ktorými BBC hovorilo, uviedlo, že veria, že je nepravdepodobné, že by sa rozsiahla manipulácia odohrávala zvnútra Yandexu, pretože by to bolo príliš komplikované. Jednou z možností je, že výsledky spoločnosti sú jednoducho skreslené zásahom Kremľa proti nezávislému informovaniu o invázii. Keďže ruský mediálny regulátor zablokoval tisíce webových stránok, vo výsledkoch vyhľadávania Yandexu sa nezobrazuje obrovské množstvo informácií.

Vyhľadávané kľúčové slovo "Ukraine" BBC

"Úrady môžu úplne vyčistiť výsledky," povedal pre BBC Alexej Sokirko, bývalý vývojár Yandexu. Kremeľ zároveň vynakladá veľké prostriedky na to, aby sa webový obsah vytvoril tak, aby odrážal jeho vlastný svetonázor, dodal.

Experti na vyhľadávanie Guido Ampollini a Mykhailo Orlov z marketingovej firmy GA Agency tvrdia, že to môže tiež skresliť výsledky, ktoré používatelia uvidia v Yandexe, pretože algoritmus vyhľadávača môže odmeňovať prokremeľský materiál vyšším hodnotením a nižším alternatívne zobrazenia.

Umelá návštevnosť webu

Mohlo by používanie VPN pomôcť Rusom dozvedieť sa viac o vojne v ich vlastnom jazyku? Ak na nájdenie týchto informácií používajú Yandex, nie nevyhnutne. Pri hľadaní s VPN nastavenou na Spojené kráľovstvo a pomocou ruštiny sa objavili aj nezávislé zdroje, ale stále dominovali tie prokremeľské. 

Ampollini a Orlov tvrdia, že prokremeľský obsah sa zdá byť starostlivo prispôsobený tak, aby ho algoritmus zaradil vyššie. A pri jednej spravodajskej stránke, ktorá sa objavila na popredných miestach vo výsledkoch, našli aj známky možnej manipulácie s návštevnosťou webu. Našlo sa veľké množstvo potenciálne umelých odkazov na stránku z externých webových stránok, čo je bežná technika na zlepšenie hodnotenia stránky vo vyhľadávaní.

Nakoniec, Yandex môže odrážať skutočnosť, že samotní ruskí používatelia si vyberajú prokremeľský obsah. Špecialista na vyhľadávanie Nick Boyle z agentúry pre digitálny marketing The Audit Lab pre BBC povedal, že – na rozdiel od Googlu – Yandex zohľadňuje správanie používateľov.

Znamená to napríklad, že hodnotenie webovej stránky vo vyhľadávaní môže byť ovplyvnené počtom jej návštev. Google tvrdí, že to nie je prípad jeho vyhľadávača. Tím agentúry GA si myslí, že je možné, že mnohí Rusi klikajú na obsah, ktorý vykresľuje ich armádu pozitívne, čo prinútilo algoritmus Yandexu, aby ju odmenil vyšším hodnotením.

Lev Gershenzon verí, že bez ohľadu na to, ako bola dosiahnutá dominancia Kremľa vo výsledkoch vyhľadávania Yandexu, znamená to, že každý, kto chce spochybniť to, čo počuje v štátnych médiách, dostane iba informácie potvrdzujúce oficiálny názor.

"Otvoríte hlavnú stránku Yandexu a začnete hľadať napríklad "Kremenčuk útok", aby ste dostali nejaký alternatívny obraz z iných zdrojov. Nakoniec dostanete odpoveď, že je to falošné – a to je všetko.“ povedal pre BBC. "Je to ako dvojitý úder."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok