Yandex vs. Google. Internetové vyhľadávanie udržiava Rusov v alternatívnej realite o vojne na Ukrajine

ta3/dp, BBC
21.11.2022 06:00

Na mnohých miestach je vyhľadávanie na webe vstupnou bránou do širšieho sveta informácií, no v Rusku je súčasťou systému, ktorý pomáha uväzniť ľudí v alternatívnej realite. Píše BBC.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Krátko po júnovom ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Kremenčuk zahynulo 20 ľudí, Lev Gershenzon - bývalý manažér ruskej technologickej spoločnosti Yandex - zadal do vyhľadávača názov mesta, aby zistil viac. Výsledky, ktoré dostal, ho šokovali. 

„Zdroje, ktoré sa umiestnili na začiatku stránky, boli zvláštne a nejasné,“ povedal pre BBC. "Bol tam jeden blog od neznámeho autora, ktorý tvrdil, že informácie o obetiach sú falošné." Kremeľ drží médiá v krajine pevne v rukách. Najmä televíziu, ktorá ospevuje ruskú inváziu na Ukrajinu ako oslobodzovaciu misiu a správy o zverstvách odmieta ako falošné. Internet v Rusku bol dlho hlavným priestorom pre alternatívne zdroje informácií, no po začiatku vojny vo februári spustil Kremeľ tvrdý zásah proti nezávislým online médiám.

Ruská mimovládna organizácia Roskomsvoboda, ktorá vykonáva dozor nad digitálnymi právami, odhaduje, že počas prvých šiestich mesiacov konfliktu bolo v Rusku zablokovaných takmer 7-tisíc webových stránok vrátane webov veľkých nezávislých médií a skupín pre ľudské práva.

Experiment stanice BBC

Portál BBC chcel zistiť, čo ľudia v Rusku vidia, keď v súčasnosti vyhľadávajú na webe. Použili virtuálnu privátnu sieť (VPN), takže to vyzeralo, akoby hľadali na webe z Ruska. Medzi júnom a októbrom na popredných ruských vyhľadávačoch – Yandex a Google – zadali desiatky kľúčových slov týkajúcich sa vojny na Ukrajine.

Yandex je jednou z veľkých hviezd ruskej technologickej scény. Prevádzkuje najväčší vyhľadávač v krajine a prezentuje sa ako nezávislý od ruských úradov. Podľa štatistík Yandexu spoločnosť spracováva približne 60 percent webových vyhľadávaní realizovaných v Rusku – pričom Google má na konte približne 35 percent.

Od začiatku vojny čelil Yandex kritike za zobrazovanie prokremeľských stránok a príbehov zahrnutých v Yandex News, ktorý je agregátorom správ. Spoločnosť v septembri predala Yandex News vlastníkovi sociálnej siete VK, ktorý je napojený na Kremeľ. Yandex si však ponecháva kontrolu nad svojím všeobecným vyhľadávačom a výsledky experimentu BBC Monitoring odhaľujú zobrazovanie alternatívnej reality, ktorej dominuje ruská propaganda o vojne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok