Fico sa bojí a chce si zabezpečiť beztrestnosť, povedal Heger. Verí, že Mikulca neodvolajú

ta3/Milan Špak
13.11.2022 12:56

V utorok sa opozícia pokúsi už na ôsmykrát odvolať ministra vnútra Romana Mikulca. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD, ktorý mu vyčíta nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou. Premiér Eduard Heger v diskusnej relácii ta3 V politike povedal, že Robert Fico sa pokúša ministra odvolať, pretože sa bojí spravodlivosti, chce sa vrátiť k moci a zabezpečiť si beztrestnosť. Okrem nelegálnej migrácie boli témami diskusie aj bezpečnosť, životné partnerstvá, rozpočet či zdravotníctvo.

vp_1.jpg
TA3

Kontroly na hraniciach

V otázke ilegálnej migrácie je podľa predsedu vlády dôležité posilniť kontroly na vonkajších hraniciach schengenského priestoru, predovšetkým na hranici medzi Maďarskom a Srbskom. Kontroly sa zavádzajú však aj vo vnútri schengenského priestoru. Heger vyzdvihol, že zdržanie na hraniciach Slovenska s Českom a Rakúskom je relatívne malé.

Premiér ďalej povedal, že jeho vláda migračnú krízu zvláda lepšie než vláda Roberta Fica v roku 2015. Nepripúšťa žiadne zlyhania ministra vnútra Romana Mikulca v tejto otázke. Ficovu kritiku na stranu ministra odmieta. "Odvolávajú ho, lebo sa boja spravodlivosti. Rozviazali sme polícii ruky," povedal. Budúci týždeň je na programe už ôsme Mikulcovo odvolávanie. Premiér verí, že ani tentokrát nebude úspešné.

Predčasné voľby odmietajú

Preferencie strán vládnej koalície v prieskumoch verejnej mienky klesajú. Heger tvrdí, že ide o celoeurópsky trend. V čase krízy totiž musí vláda robiť aj nepopulárne kroky. "V ťažkých časoch dávajú ľudia preferenčné hlasy opozícii. Dúfam však, že ľudia uvidia, že vláda robí opatrenia na ochranu ekonomiky," skonštatoval.

Igor Matovič povedal, že myšlienka na predčasné voľby je v koalícii definitívne zažehnaná. Predseda vlády verí, že menšinová vláda bude pri moci až do konca volebného obdobia a že tieto "demokratické" strany uspejú aj v ďalších voľbách. "Verím, že ľudia prekuknú Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ich populizmus, ich túžbu vrátiť sa k moci na to, aby si zabezpečili svoju beztrestnosť."

Premiér je vďačný opozičným poslancom Martinovi Klusovi, Tomášovi Valáškovi a Miroslavovi Kollárovi za to, že v parlamente nerobia obštrukcie, a tak sa darí otvárať schôdze. Predseda vlády vyzýva opozíciu, aby "odložila politické tričká" a pomáhala schvaľovať návrhy na pomoc ľuďom. Zároveň poprel to, že by koalícia vládla s podporou podporou poslancov okolo Tomáša Tarabu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok