Fico sa bojí a chce si zabezpečiť beztrestnosť, povedal Heger. Verí, že Mikulca neodvolajú

ta3/Milan Špak
13.11.2022 12:56

V utorok sa opozícia pokúsi už na ôsmykrát odvolať ministra vnútra Romana Mikulca. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD, ktorý mu vyčíta nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou. Premiér Eduard Heger v diskusnej relácii ta3 V politike povedal, že Robert Fico sa pokúša ministra odvolať, pretože sa bojí spravodlivosti, chce sa vrátiť k moci a zabezpečiť si beztrestnosť. Okrem nelegálnej migrácie boli témami diskusie aj bezpečnosť, životné partnerstvá, rozpočet či zdravotníctvo.

Uplynul mesiac od útoku na Zámockej ulici v Bratislave, minulý týždeň na strednej škole v Novákoch útočil žiak sekerou. Premiér povedal, že vláda otázku bezpečnosti poňala s plnou vážnosťou. "Vidíme, že radikalizácia sa deje. Deje sa podprahovo, a potom to takto vystrelí," povedal a dodal, že Slovensku ponúkli v otázke bezpečnosti svoje riešenia viaceré krajiny EÚ.

Pre školy bola pripravená od nástupu novej vlády metodika, ktorá sa zaoberá šikanou či extrémizmom na školách, povedal Heger. Dôležité je podľa neho to, aby fungoval dialóg medzi žiakom a učiteľom, a následne medzi učiteľom a rodičom. "Nič nepodceňujeme, pracujeme na všetkých frontoch - bezpečnosť, radikalizácia na školách, vzdelávanie aj legislatíva," priblížil premiér.

Na legislatíve sa pracuje

Po útoku na Zámockej ulici sa premiér stretol s majiteľom podniku Tepláreň Romanom Samotným a prisľúbil aj stretnutie s zástupcami iniciatívy Ide nám o život. Mal s nimi prerokovať zlepšenie bezpečnosti aj pre ľudí s inou sexuálnou orientáciou. K tomuto stretnutiu zatiaľ neprišlo, Heger však dúfa, že sa im podarí stretnúť v najbližších týždňoch.

Premiér poveril ministra spravodlivosti Viliama Karasa tým, aby pripravil návrh zákona, ktorý zlepší podmienky životného partnerstva na Slovensku. Podľa Hegera je otázkou týždňov, kedy príde minister s návrhom. "Viem si predstaviť, že to príde na vládu začiatkom budúceho roka, potom to pôjde hneď do parlamentu," uviedol.

Predseda vlády tvrdí, že táto diskusia by mala byť celospoločenská a zameraná na životné situácie, ktoré sa netýkajú len LGBTI+ menšiny. Ako príklad uviedol nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie partnera. V tomto prípade totiž nezohráva úlohu to, či sú partneri rovnakého alebo opačného pohlavia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok