Stiahnutie vojsk z Chersonu poškodilo Rusku povesť, myslí si Londýn

ta3 čtk
12.11.2022 10:27

Ruské stiahnutie z Chersonu, jedinej oblastnej metropoly dobytej od februára ruskými silami, je verejným priznaním problémov ruskej armády a prináša značné škody na povesti. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnom situačnom prehľade, zostavovanom na základe poznatkov vojenskej rozviedky. Šéf rezortu Ben Wallace označil ruský ústup za "strategickú porážku", ale varoval pred podceňovaním ruskej hrozby.

Stiahnutie vojsk z Chersonu poškodilo Rusku povesť, myslí si Londýn
TASR/AP (ilu)

Rusko od začiatku vojny prišlo na Ukrajine o viac ako 80-tisíc vojakov, odhadlo v sobotu ukrajinské velenie. V médiách zaznievajú dohady, že ukrajinské protiofenzíva sa teraz zamerajú na oslobodenie Melitopolu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Britské ministerstvo pripomenulo, že v piatok ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že dokončilo stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu a že ruské sily v rámci tohto stiahnutia zničili cestné a železničné mosty cez rieku Dneper. Londýn pokladá za pravdepodobné, že sa Rusko stále pokúša evakuovať sily z iných miest cez Dneper do pozícií na východnom brehu, ktoré sa dajú lepšie hájiť.

Dobytie Chersonu bolo podľa britského ministra jediným strategickým cieľom, ktorý sa ruskej armáde podarilo dosiahnuť na samom začiatku vojny proti Ukrajine, teraz sa ale jednoduchí Rusi môžu pýtať, k čomu to všetko bolo. Medzitým ruská armáda utrpela značné straty a Rusko sa ocitlo v medzinárodnej izolácii, zatiaľ čo Ukrajina bude pokračovať v ofenzíve, za podpory Británie a medzinárodného spoločenstva, uviedol Wallace.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si vo zvodke udalostí na ukrajinskom bojisku všíma postup ukrajinských síl, dokončujúcich oslobodenie pravobrežnej, západnej časti Chersonskej oblasti, a reakcie ruských vojnových blogerov na stiahnutie z Chersonu. Tá bola zdržanlivejšia, než sa dalo čakať vzhľadom na ostrú kritiku ministerstva obrany za ústup za Dneper.

Časť ruských vojakov zrejme ešte zostáva na západnom brehu, ale ich počet nemožno podľa ISW odhadnúť. Zrejme sa pokúsi ustúpiť, ale nemožno vylúčiť, že niektorí Rusi si zvolia partizánsky boj v malých skupinách. Analytici však usudzujú, že ruské sily sa pripravili o možnosť udržať územie na západnom brehu. Zničením mostov cez Dneper sa ruské sily pokúšajú zastaviť postup ukrajinských jednotiek do centrálnej časti Chersonskej oblasti. Snímky z družíc tiež potvrdzujú, že ruské vojská vybudovali dve obranné línie južne od Dnepra. Snahy posilniť postavenie na ľavom brehu zrejme budú pokračovať v ďalších dňoch, predpovedal ISW.

Ukrajinci neplánujú poľaviť

Ukrajinci nedávajú najavo žiadne známky, že by sa na zimu chystali zastaviť svoju ofenzívu, píše denník The New York Times. Stále častejšie sa podľa denníka objavujú náznaky, že Ukrajinci sa pripravujú na novú pozemnú ofenzívu medzi dvoma frontami (pri Chersone na juhu a Bachmute na východe), a to cez Záporožskú oblasť smerom na Melitopol. Rusi by tak mohli prísť o celú južnú časť Ukrajiny, ktorú dobyli po invázii z 24. februára.

Ukrajina posilňuje svoje zoskupenia v záporožskom smere, uviedol v sobotu Vladimír Rogov z Ruskom dosadené správy okupovanej časti Záporožskej oblasti. "Obranná línia silnie každým dňom," vyhlásil podľa agentúry TASS. Obranu podľa neho posilňujú jednotky uvoľnené stiahnutím z Chersonu, ale Ukrajinci nasadzujú dobre vycvičené jednotky, ostrieľané z bojov a posilnené aj "žoldnieri z viac ako 40 krajín", vrátane 5000 Poliakov. "Situácia nie je jednoduchá, ale je pod kontrolou. Chlapci tvrdo bránia postaveniu. Línia obrany silnie každým dňom," povedal.

TASS pripomenula predchádzajúce Rogovovo vyhlásenie, že ukrajinskou prioritou je dobyť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú od začiatku marca okupujú Rusi. K tejto operácii Ukrajinci podľa Rogova nachystali desiatky obrnených člnov a viac ako 700 príslušníkov špeciálnych jednotiek.

Ukrajinský generálny štáb v sobptu uviedol, že Rusko od vpádu na Ukrajinu pred 262 dňami prišlo už o približne 80.210 vojakov, čo je o 810 viac ako pred 24 hodinami, 2838 tankov, 5730 obrnených vozidiel a 1829 diel. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok