Rusi si museli zvoliť nové centrum v Chersonskej oblasti, nachádza sa blízko Azovského mora

ta3 čtk
12.11.2022 09:42

Dočasným oblastným centrom Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa stal Heničesk, okresné mesto ležiace na pobreží Azovského mora. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na okupačné úrady. Stalo sa tak potom, čo v piatok ukrajinskí vojaci oslobodili Cherson, ležiaci na pravom, západnom brehu rieky Dneper blízko jej ústia do Čierneho mora.

Rusi si museli zvoliť nové centrum v Chersonskej oblasti, nachádza sa blízko Azovského mora
TASR/AP (ilu)

"Dočasným správnym strediskom Chersonskej oblasti je teraz Heničesk. Sú tam sústredené všetky hlavné úrady," uviedol hovorca Rusov dosadené oblastnej správy Alexander Fomin.

"Víťazíme v bitkách, ale vojna pokračuje," povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom hlavnom meste Phnompenhu. Heničesk dobyli ruské jednotky 27. februára, pripomenul TASS. Mesto je známe svojim prístavom a kúpeľmi. Pred vojnou tu podľa dostupných údajov žilo asi 20-tisíc ľudí.

Cherson, ktorý je správnym strediskom rovnomennej oblasti, bol prvým veľkým ukrajinským mestom, dobytým ruskými jednotkami po vpáde na Ukrajinu z 24. februára. Rusi ho okupovali od 2. marca. Na jeseň sa ukrajinský región pokúsili anektovať po narýchlo usporiadanom ľudovom hlasovaní, ktorého výsledky svet neuznal, podobne ako v prípade ďalších ukrajinských území, ktoré sa ruský prezident Vladimír Putin pokúsil pripojiť k Rusku.

Kremeľ naďalej pokladá Chersonskú oblasť za súčasť Ruska, uviedol v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov. V stiahnutí z pravého, západného brehu Dnepra vrátane Chersonu nevidí nič ponižujúce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok