Rusko rokovalo o obilnej dohode, prioritou musí byť slobodná dodávka obilia a hnojív

ta3 čtk
12.11.2022 14:19

Rusko pri rokovaniach so zástupcami OSN o osude obilnej dohody zdôraznilo význam, aký prikladá možnosti slobodných dodávok svojich hnojív a obilia na svetový trh, uviedla v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na sobotné vyhlásenie ruskej diplomacie. Rozhovory s predstaviteľmi OSN v Ženeve v piatok viedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Rusko rokovalo o obilnej dohode, prioritou musí byť slobodná dodávka obilia a hnojív
TASR/AP

Obilná dohoda umožňujúca vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov a export ruských plodín a hnojív podľa tohto vyhlásenia predstavujú dve neoddeliteľné súčasti "jedného balíka opatrení na zaistenie globálnej potravinovej bezpečnosti".

"Iba zabezpečenie neobmedzeného prístupu ruských potravín a hnojív na svetové trhy umožní dosiahnuť udržateľnú stabilizáciu cien a zabezpečiť budúcu úrodu," zdôraznili ruskí diplomati. O tom, či Rusko umožní predĺženie obilnej dohody, ktorá vyprší 19. novembra, sa nezmienili.

Táto dohoda podľa OSN umožnila z Ukrajiny vyviezť desať miliónov ton obilia a ďalších potravín, čo pomohlo odvrátiť globálnu potravinovú krízu. Ale Rusko sa opakovane sťažovalo, že má fakticky zablokovaný vývoz vlastného obilia a hnojív, hoci ich priamo nepostihujú západné sankcie. Tie ale obmedzujú prístup prepravcov k financiám, poisteniu a prístavom, poznamenala agentúra Reuters.

Ukrajina, ktorú Rusko napadlo 24. februára, obvinila Moskvu, že hrá so svetom "hladné hry". Rusko, ktorého vojnové lode blokovali ukrajinské prístavy až do uzavretia obilnej dohody na konci júla, popiera, že by problém s obilím využívalo ako nástroj na získanie vplyvu.

Rusko na konci októbra krátko odstúpilo od obilnej dohody po útoku na Čiernomorskú flotilu, ale vrátilo sa k nej len o štyri dni neskôr. Postoj zmenil ruský prezident Vladimír Putin po rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa zasadzuje za pokračovanie dohody, spolu s OSN a Kyjevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok