Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?

ta3/Soňa Búranová
6.11.2022 00:00

Rusko už niekoľko dní tvrdí, že Ukrajina plánuje vo vojne použiť špinavú bombu – zariadenie obsahujúce rádioaktívny materiál ako aj konvenčné výbušniny. Ukrajina obvinenia odmieta. Pozvala preto na kontrolu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá tvrdenia Ruska vyvrátila. Čo všetko vieme o špinavej bombe?

Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?
TASR/AP (ilu)

Čo je to špinavá bomba?

Ide o bombu, ktorá obsahuje rádioaktívny materiál, ako je urán, ktorý sa rozptýli vzduchom, keď jeho konvenčná výbušnina vybuchne.

Nemusí obsahovať vysoko rafinovaný rádioaktívny materiál, ktorý sa používa v jadrovej bombe, ale skôr rádioaktívne materiály z nemocníc, jadrových elektrární alebo výskumných laboratórií. Vďaka tomu sú špinavé bomby oveľa lacnejšie a vyrábajú sa rýchlejšie než jadrové zbrane, vysvetľuje BBC. Môžu sa prevážať napríklad aj v zadnej časti vozidla.

Keďže rádioaktívny prvok môže spôsobiť vážne choroby, ako je rakovina, je jasné, že takáto bomba by medzi cieľovou populáciou vyvolala paniku. Ak by vybuchla, šikoká oblasť okolo výbuchovej zóny by musela byť evakuovaná z dôvodu dekontaminácie alebo by ju ľudia museli úplne opustiť. 

Federácia amerických vedcov vypočítala, že ak by na cípe Manhattanu v New Yorku vybuchla bomba, ktorá by obsahovala deväť gramov kobaltu-60 a päť kilogramov TNT (trinitrotoluén – výkonná trhavina – pozn. redakcie), celá oblasť mesta by sa stala neobývateľnou. Na desaťročia. Z tohto dôvodu sú špinavé bomby známe ako zbrane hromadného ničenia. 

Ako zbrane sú však veľmi nespoľahlivé. Aby sa rádioaktívny materiál v špinavej bombe rozptýlil cez celú cieľovú zónu, musí sa zredukovať na práškovú formu. Ak sú však častice príliš jemné alebo sa uvoľnia do silného vetra, rozptýlia sa na príliš veľkej ploche na to, aby spôsobili vážne škody.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok