Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?

ta3/Soňa Búranová
6.11.2022 00:00

Rusko už niekoľko dní tvrdí, že Ukrajina plánuje vo vojne použiť špinavú bombu – zariadenie obsahujúce rádioaktívny materiál ako aj konvenčné výbušniny. Ukrajina obvinenia odmieta. Pozvala preto na kontrolu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá tvrdenia Ruska vyvrátila. Čo všetko vieme o špinavej bombe?

Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?
TASR/AP (ilu)

Prečo toto tvrdenie?

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom v USA uviedol, že ruský minister obrany sa tým "pravdepodobne snažil spomaliť alebo pozastaviť západnú vojenskú pomoc Ukrajine a možno oslabiť alianciu NATO".

Objavili sa aj špekulácie, že Rusko plánuje odpáliť špinavú bombu na Ukrajine a pripísať vinu ukrajinským silám. Išlo by o útok pod falošnou vlajkou. Mnohí vojenskí analytici však tvrdia, že Rusko nie je taký "blázon", ak vezmeme do úvahy škody, ktoré by špinavá bomba mohla spôsobiť jeho vlastným jednotkám a územiu, ktoré okupuje.

Samotný ISW však povedal, že "je nepravdepodobné, že Kremeľ pripravuje bezprostredný útok špinavou bombou pod falošnou vlajkou."

Použili už špinavú bombu?

K úspešnému útoku špinavou bombou zatiaľ nedošlo nikde vo svete. Avšak, niekoľko pokusov by sa našlo.

V roku 1996 nastražili povstalci z Čečenska bombu obsahujúcu dynamit a cézium-137 v moskovskom parku Izmailovo. Cézium bolo extrahované zo zariadenia na liečbu rakoviny. Bezpečnostné služby však zistili, kde sa nachádza a zneškodnili ho. V roku 1998 zase čečenská spravodajská služba našla a zneškodnila špinavú bombu, ktorá bola umiestnená v blízkosti železničnej trate v Čečensku.

V roku 2002 polícia v Chicagu zatkla Joseho Padillu, amerického občana prepojeného s al-Káidou, pre podozrenie z plánovania útoku špinavou bombou. Dostal trest odňatia slobody na 21 rokov.

O dva roky neskôr bol Dhiren Barot, britský štátny príslušník a člen al-Káidy, zatknutý v Londýne. Za plánovanie teroristických útokov v USA a Spojenom kráľovstve, ktoré by zahŕňali použitie tejto bomby, dostal 30 rokov za mrežami. Padillovi ani Barotovi sa však bomby nepodarilo nastražiť skôr, ako ich zatkli, dodal britský spravodajský portál BBC.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok