Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?

ta3/Soňa Búranová
6.11.2022 00:00

Rusko už niekoľko dní tvrdí, že Ukrajina plánuje vo vojne použiť špinavú bombu – zariadenie obsahujúce rádioaktívny materiál ako aj konvenčné výbušniny. Ukrajina obvinenia odmieta. Pozvala preto na kontrolu inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá tvrdenia Ruska vyvrátila. Čo všetko vieme o špinavej bombe?

Zasieva strach, no nikde vo svete ešte nevybuchla. Čo je špinavá bomba, o ktorej hovorí Rusko?
TASR/AP (ilu)

Tvrdenia Ruska

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa BBC v telefonáte britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi povedal, že ho "znepokojujú možné provokácie Kyjeva týkajúce sa použitia špinavej bomby“.

Podobne sa vyjadril aj na adresu USA, Francúzska a Turecka. Jeho komentáre odmietli ministri zahraničných vecí Francúzska, Spojeného kráľovstva a USA, ktorí uviedli, že Rusko vznieslo "falošné obvinenia". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Rusko obvinil, že je "zdrojom všetkého špinavého, čo si možno v tejto vojne predstaviť“.

Rusko svoje tvrdenia predložilo aj Bezpečnostnej rade OSN a vyhlásilo, že použitie špinavej bomby by bolo aktom jadrového terorizmu.

Ruské ministerstvo zahraničia dokonca publikovalo starú fotografiu zo Slovinska, aby podložilo svoje tvrdenia, že ide o ukrajinskú výrobu špinavej bomby. Vyplýva to z vyhlásenia slovinskej vlády, ktorá zároveň uviedla, že je to snímka slovinskej agentúry pre nakladanie s jadrovým odpadom ARAO z roku 2010 a sú na nej detektory dymu.

Takto vyzerá snímka, ktorou sa Rusko snažilo presvedčiť, že hovorí pravdu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok