ONLINE: Podľa Zelenského bude musieť Rusko mobilizovať znova. Ukrajinské jednotky zničili dvadsať centier ruského zásobovania

TA3 TASR ČTK ČT24
28.10.2022 06:52

Zelenskyj v piatok vyjadril pochybnosti nad vyhlásením Ruska, že jeho čiastočná mobilizácia bola ukončená, a uviedol, že zlý výkon promoskevských síl znamená, že môže byť potrebných viac mužov, píše Reuters. Počas piatku ukrajinské letectvo podniklo 24 úderov na nepriateľské pozície, pričom zasiahlo 20 zhromaždísk ruskej munície a vojenskej techniky a štyri pozície raketového systému protivzdušnej obrany, píše Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Udalosti s vami sledujeme online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:08 Rusko zatvára nemocnice a kradne lekárske vybavenie z okupovaných území, povedal vo večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol tiež, že ruské sily nútia ukrajinský zdravotnícky personál, aby z okupovaných ukrajinských regiónov odchádzal do Ruska. Informuje o tom server The Kyiv Independent.

21:17 Počas piatku ukrajinské letectvo podniklo 24 úderov na nepriateľské pozície, pričom zasiahlo 20 zhromaždísk ruskej munície a vojenskej techniky a štyri pozície raketového systému protivzdušnej obrany, píše Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku. "Bolo potvrdené zasiahnutie dvadsiatich nepriateľských zhromaždísk munície a vojenskej techniky a štyroch pozícií raketového systému protivzdušnej obrany," uvádza sa v správe.

21:16 Ukrajina dostala 2,3 milióna dávok vakcíny Pfizer-BioNTech proti chorobe covid-19 od UNICEF, ktoré poskytla vláda USA v rámci iniciatívy COVAX, píše agentúra Interfax-Ukraine. Podľa informácií na internetových stránkach ukrajinského ministerstva zdravotníctva bude po obdržaní tejto dávky celkový počet vakcín poskytnutých Ukrajine v rámci iniciatívy COVAX od začiatku pandémie činiť 6,4 milióna dávok.

20:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyjadril pochybnosti nad vyhlásením Ruska, že jeho čiastočná mobilizácia bola ukončená, a uviedol, že zlý výkon promoskevských síl znamená, že môže byť potrebných viac mužov, píše Reuters. "Veľmi skoro môže Rusko potrebovať novú vlnu ľudí, ktorých pošle do vojny," uviedol vo videoposolstve. Ruský minister obrany Sergej Šojgu predtým uviedol, že povolanie 300-tisíc záložníkov do bojov na Ukrajine bolo dokončené.

20:52 Ruská novinárka pracujúca pre jednu z hlavných mediálnych skupín podporovaných Kremľom zomrela v piatok pri streľbe na vojenskom cvičisku na Kryme, uviedli podľa agentúry Reuters predstavitelia ruskej vlády a štátnych médií. Svetlana Babajevová bola vedúcou kancelárie mediálnej skupiny Rossija Segodňa v Simferopole, druhom najväčšom meste na Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo od Ukrajiny. Tlačová agentúra RIA Novosti, dcérska spoločnosť Rossija Segodňa, uviedla, že Babajeva bola zabitá zablúdenou guľkou počas streleckého výcviku. Ďalšie podrobnosti neuviedla.

20:31 Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko v rámci príprav na bitku o mesto Cherson na juhu Ukrajiny zhromažďuje vojakov na pravom brehu Dnepra, píše server Kyiv Post. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl oznámil, že Moskva vyslala až 1000 nedávno mobilizovaných vojakov, aby nahradili personálne straty vzniknuté v dôsledku prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti. "Velenie ruských okupačných síl sa snaží všetkými prostriedkami skryť skutočné straty vojakov, aby sa vyhlo panike medzi personálom. Na pravom brehu dočasne okupovaného územia Chersonskej oblasti dochádza k posilňovaniu nepriateľskej skupiny s mobilizovanými vojakmi v počte do 1000 osôb," poznamenal generálny štáb vo vyhlásení.

19:50 Z viac ako 6700 ukrajinských zamestnancov Záporožskej jadrovej elektrárne, okupovanej od začiatku marca Rusmi, len stovka pristúpila na to, že budú pracovať pre Rusko. Väčšina tak urobila pod nátlakom, vo vedení sa ale našli aj manažéri, ktorí kontrakt s ruskou spoločnosťou Rosatom podpísali dobrovoľne, v nádeji na funkcie a dividendy, uviedla dnes ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje.

19:48 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 275 miliónov dolárov, vrátane zbraní, munície a vybavenia zo zásob amerického ministerstva obrany, uviedol v piatok podľa agentúry Reuters minister zahraničia Antony Blinken. "Pracujeme tiež na tom, aby sme Ukrajine poskytli schopnosti protivzdušnej obrany, ktoré potrebuje, pričom prvé dva americké systémy NASAMS sú pripravené na dodanie na Ukrajinu budúci mesiac, a spolupracujeme so spojencami a partnermi, aby sme umožnili dodanie ich vlastných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu," uviedol Blinken.

19:37 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok žiadal svojho iránskeho kolegu Hosejna Amíra Abdollahjána, aby Irán "okamžite" zastavil dodávky zbraní do Ruska. Išlo o ich prvý telefonický rozhovor od vyhlásenia Kyjeva, že Moskva pri útokoch na Ukrajine používa drony iránskej výroby. 

18:51 Fínsko a Švédsko sú odhodlané vstúpiť do Severoatlantickej aliancie súčasne. Šéfovia vlád oboch severských krajín to v piatok podľa agentúry Reuters uviedli po rokovaní v Helsinkách. Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Narazili ale na odpor Turecka, ktoré ich viní z podpory kurdských skupín, ktoré Ankara pokladá za teroristické. Severským krajinám chýba aj maďarský súhlas.

18:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s novou talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Oznámil, že jej poreferoval o situácii na bojisku a spoločne prebrali perspektívu euroatlantickej integrácie Ukrajiny.

17:36 Nobelova nadácia, ktorá organizuje odovzdávanie Nobelových cien, v piatok oznámila, že na tradičnom decembrovom bankete nie je vítaný ani iránsky veľvyslanec. Nadácia už predtým oznámila, že na slávnosť nepozvala veľvyslancov Ruska a Bieloruska. Informujeme podľa správy agentúry AFP. "Vzhľadom na vážnu a eskalujúcu situáciu... by nemal byť iránsky veľvyslanec pozvaný na slávnostné udeľovanie Nobelovej ceny," uviedla Nobelova nadácia, čím mala na mysli brutálny zásah Teheránu proti rozsiahlym protestom v krajine. 

17:05 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok vyhlásil, že "čiastočná mobilizácia" 300-tisíc záložníkov do bojov na Ukrajine, ktorú Rusko oznámilo v septembri, bola dokončená, informuje agentúra Reuters. Pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré prenášala štátna televízia, Šojgovi Putinovi povedal: "Vami stanovená úloha mobilizácie 300 000 ľudí bola splnená. Žiadne ďalšie opatrenia sa neplánujú." Šojgu uviedol, že z 300 000 mobilizovaných regrútov zostalo 218 000 vo výcviku, zatiaľ čo 82 000 bolo vyslaných do zóny konfliktu, z ktorých 41 000 bolo pridelených k svojim jednotkám. Uviedol, že v budúcnosti bude nábor pre ukrajinskú kampaň založený na dobrovoľníkoch a profesionálnych vojakoch, nie na mobilizácii väčšieho počtu z niekoľkých miliónov ruských stredopoliarov.

16:34 Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj udelil čestný titul "Mesto záchranár" hlavnému mestu Českej republiky Prahe. Príslušný dekrét č. 742/2022 bol zverejnený na internetových stránkach prezidenta, informuje agentúra Ukrinform. Ocenenie bolo udelené "za prejavený humanizmus, milosrdenstvo a solidaritu s ukrajinským ľudom, všestrannú pomoc občanom Ukrajiny, ktorí boli nútení opustiť vlasť v dôsledku ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine, ako aj významnú podporu Ukrajiny pri obrane jej nezávislosti a suverenity". Zelenskyj zaviedol osobitný čestný titul "Mesto záchranár" tento rok v máji pre zahraničné partnerské mestá Ukrajiny. Poľské mesto Rzeszów bolo prvým mestom, ktorému bol tento titul udelený.

15:47 Haluk Bayraktar, generálny riaditeľ spoločnosti Baykar, ktorá vyrába drony Bayraktar, ktoré Ukrajinská armáda používa na boj proti ruskej armáde, oznámil, že turecký podnik začína výstavbu závodu na Ukrajine. Informuje o tom server Kyiv Post.

15:19 Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136, oznámil v piatok na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Citoval ho portál britského denníka The Guardian. Kamikadze drony sa stali kľúčovou zbraňou Ruska v jeho vojne proti Ukrajine a minulý mesiac ich ruské sily často využívali na útoky na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. "Ostreľovanie nás nezlomí – počuť nepriateľovu hymnu na našej pôde je strašnejšie než nepriateľove rakety na našej oblohe. Tmy sa nebojíme," povedal Zelenskyj. Dodal, že Kyjev zostrelil za posledné dva dni 23 dronov, píše tlačová agentúra Reuters.

15:06 Ruská centrálna banka v piatok ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 7,5 % a upozornila, že očakávania rastu cien sa zvýšila a že čiastočná mobilizácia v Rusku by mohla vyvolať dlhodobejšiu infláciu v dôsledku úbytku pracovnej sily, informuje agentúra Reuters. Inflácia, ktorú centrálna banka cieli na 4 %, predstavovala podľa ministerstva hospodárstva k 24. októbru 12,9 %. Centrálna banka upravila svoju prognózu inflácie na konci roka z 11 – 13 % na 12 – 13 %.

15:05 Útek mladých mužov z Ruska pred mobilizáciou vyvolal zníženie ceny bytov na ruskom trhu, informuje spravodajca ČT v Rusku Karel Rožánek. "Ceny sa niekde znížili až o tridsať percent," povedal spravodajca. Na druhej strane v Rusku počas vojny na Ukrajine zdraželi hypotéky. Ceny rôzneho spotrebného tovaru podľa neho v obchodoch vzrástli o desiatky rubľov, podľa Rožánka to ale zatiaľ väčšine Rusov nespôsobilo existenčné problémy. Značky, ktoré z trhu odišli, ako je iPhone či Bosch, sa stále v Rusku dajú zohnať, sú ale niekedy až trikrát drahšie ako pred vojnou.

14:59 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyjadril v piatok hlboké znepokojenie nad krokom poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí vo štvrtok zahlasovali za sprísnenie zákona o tzv. LGBTQ propagande z roku 2013. Informujeme podľa správy z agentúry AFP.

14:30 Rusko prišlo za posledných 24 hodín o 480 vojakov, 2 vrtuľníky a 1 lietadlo napísal Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku. Celkové bojové straty ruských síl v období od 24. februára do 28. októbra 2022 odhaduje generálny štáb na 69 700 vojakov.

13:38 Ukrajinská národná garda porazila ruskú diverznú a prieskumnú skupinu na doneckom fronte, píše server Ukrajinská pravda. Špeciálne jednotky Národnej gardy podľa serveru pri akcii zajali aj jedného bránca zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Podľa tohto bránca bol odvedený nedávno a spolu s ďalšími mužmi ihneď poslaný do vojnovej zóny. Ich skupina bola zničená pri jednom z prvých stretov. Gardisti odovzdali tohto vojnového zajatca príslušným službám.

13:09 Ukrajina doteraz zostrelila viac ako 300 iránskych bezpilotných lietadiel Shahed-136, povedal podľa agentúry Reuters v piatok na brífingu hovorca letectva Jurij Ihnat. Tieto drony sa stali kľúčovou zbraňou v ruskom arzenáli počas vojny na Ukrajine a v poslednom mesiaci boli často používané na útoky na kľúčovú energetickú infraštruktúru.

12:17 Ukrajinská ekonomika v tomto roku klesne o takmer 32 percent a medziročná inflácia zrýchli na 30 percent, očakáva tamojšia centrálna banka. Za predpokladu, že sa bezpečnostné riziká znížia a dopyt oživí, mohol by hrubý domáci produkt v rokoch 2023 a 2024 vzrásť približne o štyri až päť percent.

12:08 V Rusku sa od začiatku tohto roka predalo omnoho viac liekov proti depresii než vlani. Do konca septembra predali 8,4 milióna balení antidepresív v hodnote päť miliárd rubľov (približne 80 miliónov eur), čo je o 48 percent viac než za rovnaké obdobie v roku 2021. Čo sa týka výdavkov, ide dokonca o nárast o 70 percent. 

11:08 Rusko za uplynulé dva dni podniklo vyše tridsiatku dronových útokov, dvadsaťtri strojov sa podarilo zostreliť, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ostreľovanie nás nezlomí - počuť hymnu nepriateľa v našej krajine je desivejšie ako počuť rakety na oblohe. Tmy sa nebojíme," odkázal.

10:33 Nálada v ukrajinskej armáde je trochu kolísavá, pretrváva v nej ale odhodlanie ruskej inváznej sily poraziť. O víťazstve nikto nepochybuje, nikto ale tiež nechce zomrieť zbytočne, opísal v rozhovore atmosféru v ukrajinských ozbrojených silách bývalý český vojak, ktorý sa dobrovoľne vypravil na Ukrajinu, aby pomohol napadnutej krajine v boji proti ruskej vojenskej agresii. Z bezpečnostných dôvodov si neprial zverejniť svoje meno.

10:15 Ruské jednotky dokončili evakuáciu civilistov z okupovaného ukrajinského mesta Cherson, na ktorý v rámci protiofenzívy postupujú ukrajinské ozbrojené sily. Vyplynulo to z vyjadrenia gubernátora anektovaného Krymu Sergeja Axionova, ktorý v piatok navštívil Cherson spolu so zástupcom vedúceho ruskej prezidentskej kancelárie Sergejom Kirijenkom. Informuje o tom agentúra AFP. 

9:49 Vojenskú asistenčnú misiu Európskej únie (EUMAM), ktorá bude poskytovať výcvik ukrajinským vojakom, povedie 51-ročný poľský generál Piotr Trytek. Vo štvrtok večer to oznámilo ministerstvo obrany vo Varšave, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. 

9:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal vo svojom pravidelnom prejave boj svojej krajiny proti Rusku s odporom Ukrajincov voči nacistom počas druhej svetovej vojny. Informuje agentúry DPA.

9:23 Ukrajinská armáda odrazila za uplynulý deň ruské útoky blízko trinástich miest a obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti, reportuje kyjevský generálny štáb. Medzi vymenovanými sídlami zmieňuje aj Bachmut, o ktorého dobytie ruskí okupanti usilujú niekoľko týždňov aj napriek obrovským stratám.

8:50 Ukrajinské úrady vydávajú zoznamy, kedy a kde vypnú elektrinu, v podstate ale neplatia, pretože výpadky sú náhodné, tvrdí z Kyjeva spravodajca ČT David Miřejovský. Napríklad verejné osvetlenie teraz v noci funguje iba na hlavných cestách, inde nie, čo komplikuje dopravu.

7:44 Americký prezident Joe Biden reagoval skepticky na výrok prezidenta Ruska Vladimíra Putina, že nemá v úmysle použiť na Ukrajine jadrovú zbraň. Napísala to agentúra Reuters. Šéf Kremľa podľa nej vo štvrtkovom prejave uviedol, že Rusko použitím nukleárnych zbraní nehrozilo, ale reagovalo na jadrové "vydieranie" zo strany západných predstaviteľov.

7:11 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo štvrtok oznámil, že pri tohto týždňovom ukrajinskom ostreľovaní v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynulo 23 čečenských vojakov a ďalších 58 utrpelo zranenia. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti Telegram, informuje agentúra Reuters.

6:49 Americký prezident Joe Biden nemá záujem o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas novembrového summitu skupiny G20. Vo štvrtok to uviedol hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje agentúra AFP. 

6:46 Ruské útoky iránskymi bezpilotnými lietadlami na Ukrajine sú "desivé", uviedol vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Podľa jeho slov sa budú USA a ich spojenci snažiť zabrániť dodávkam zbraní z Iránu do Ruska. Informuje agentúra AFP. 

6:30 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tento týždeň "nezávisle overí" ruské obvinenia týkajúce sa výroby takzvanej špinavej bomby v dvoch jadrových zariadeniach na Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Informuje agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok