Biden reaguje na Putinove výroky o jadrových zbraniach: Prečo o tom stále hovorí?

ta3 čtk
28.10.2022 07:43

Americký prezident Joe Biden reagoval skepticky na výrok prezidenta Ruska Vladimíra Putina, že nemá v úmysle použiť na Ukrajine jadrovú zbraň. Napísala to agentúra Reuters. Šéf Kremľa podľa nej vo štvrtkovom prejave uviedol, že Rusko použitím nukleárnych zbraní nehrozilo, ale reagovalo na jadrové "vydieranie" zo strany západných predstaviteľov.

bh
TASR/AP

"Ak to nemá v úmysle, prečo o tom stále hovorí? Prečo hovorí o schopnosti použiť taktickú jadrovú zbraň?" povedal Biden v rozhovore pre televíziu NewsNation. "V tom, ako k tomu pristupuje, je veľmi nebezpečný," podotkol šéf Bieleho domu na Putinovu adresu.

Šéf Kremľa aj ďalší ruskí predstavitelia v posledných týždňoch vyhlasovali alebo naznačovali, že by Rusko by mohlo použiť jadrové zbrane na svoju ochranu alebo obranu svojej celistvosti. Západ tieto výroky interpretuje ako nepriame hrozby, že by Moskva mohla použiť jadrové zbrane na Ukrajine, pretože sa časť jej územia pokúša nelegálne anektovať a považuje ho za svoje.

Vo svojom štvrtkovom prejave v debatnom klube Valdaj ruský prezident obvinil z rozdúchávania jadrového napätia Západ a použil ako príklad vyhlásenie bývalej britskej premiérky Liz Trussovej o jej pripravenosti pristúpiť k jadrovému odstrašeniu, pokiaľ si to vyžiadajú okolnosti, píše Reuters. Putin tiež opakoval nepodložené ruské tvrdenie, že Ukrajina plánuje použiť takzvanú špinavú bombu, v ktorej sú použité konvenčné výbušniny s prímesou rádioaktívneho materiálu, aby z toho obvinila Rusko. Kyjev tieto obvinenia popiera a ukrajinskí predstavitelia uviedli, že Rusko možno samo chystá takú operáciu pod cudzou vlajkou.

"Nemáme to potrebné. Nemalo by žiadny zmysel to robiť," vyhlásil vo štvrtok Putin a dodal, že Kremeľ reagoval na to, čo vnímal ako jadrové "vydieranie" zo strany Západu. "Kým existujú jadrové zbrane, vždy existuje nebezpečenstvo ich použitia," varoval zároveň ruský prezident v prejave.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v rozhovore pre stanicu CNN vo štvrtok uviedol, že je možné, že Rusko zvažuje použitie takzvanej špinavej bomby a pripravuje si zámienku, aby z toho obvinilo Ukrajinu. USA zároveň podľa neho nezaznamenali známky toho, že by sa na to teraz Moskva chystala. "Často obviňujú iných z toho, čo sami robia alebo sa chystajú urobiť. Preto to musíme brať vážne," povedal Kirby podľa Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok