Švédsko a Fínsko majú pred vstupom do NATO podmienku: pripojíme sa naraz, ruka v ruke

ta3 tasr
28.10.2022 19:12

Fínska premiérka Sanna Marinová a predseda švédskej vlády Ulf Kristersson v piatok oznámili, že ich krajiny vstúpia do NATO súčasne. Takisto vyjadrili jednotný postoj voči Turecku, ktoré voči ich vstupu vznieslo námietky. Informujeme podľa správy z agentúry Reuters.

Švédsko a Fínsko majú pred vstupom do NATO podmienku: pripojíme sa naraz, ruka v ruke
TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno uviedol, že jeho krajina ešte stále nesúhlasí s prijatím Švédska do Severoatlantickej aliancie. Erdogan však Marinovej podľa jej vyjadrení povedal, že má viac otázok pre Švédsko než pre Fínsko. Helsinki podľa premiérky Štokholm v tomto procese neopustia.

"Je pre nás veľmi dôležité, aby sa Fínsko a Švédsko pripojili k NATO ruka v ruke," povedala Marinová na spoločnej tlačovej konferencii s Kristerssonom v Helsinkách. Švédsky premiér povedal, že obe krajiny doteraz všetky kroky uskutočňovali spoločne a jedna ani druhá nemajú iné ambície. Takisto pripomenul, že sa má čoskoro stretnúť s Erdoganom. "Je úplne legitímne, že Turecko dostane potvrdenie o tom, že Švédsko uskutočňuje všetko, k čomu sa Švédsko zaviazalo v rámci dohody," povedal.

Švédsko a Fínsko sa po invázii Ruska na Ukrajinu vzdali dlhoročnej politiky neutrality a podali žiadosti o vstup do NATO. Turecko sa však vyhráža, že ich vstup zmarí, ak mu nevydajú desiatky osôb, ktoré obviňuje z terorizmu. Švédsko a Fínsko preto v júni uzavreli s Tureckom dohodu, že "dôkladne" preskúmajú žiadosti Ankary o vydanie ľudí podozrivých z pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016 a kurdských militantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok