Pre Rusov chce pracovať len stovka zamestnancov Záporožskej elektrárne, väčšinu z nich k súhlasu prinútili

ta3 čtk
28.10.2022 19:05

Z viac ako 6700 ukrajinských zamestnancov Záporožskej jadrovej elektrárne, okupovanej od začiatku marca Rusmi, len stovka pristúpila na to, že budú pracovať pre Rusko. Väčšina tak urobila pod nátlakom, vo vedení sa ale našli aj manažéri, ktorí kontrakt s ruskou spoločnosťou Rosatom podpísali dobrovoľne, v nádeji na funkcie a dividendy, uviedla v piatok ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje.

Pre Rusov chce pracovať len stovka zamestnancov Záporožskej elektrárne, väčšinu z nich k súhlasu prinútili
TASR/AP

"Počas dvoch týždňov ruskí okupanti robia všetko, aby prinútili osadenstvo Záporožskej jadrovej elektrárne podpísať kontrakty s nastrčenou firmou riadenou Rosatomom," uviedol Enerhoatom. Okupanti podľa ukrajinskej spoločnosti používajú nátlak a manipuláciu, vrátane tvrdenia, že kontakty už podpísali tisíce zamestnancov.

"Ale táto lož nefunguje," uviedol Enerhoatom. Podľa neho "zo 6700 pracovníkov, ktorí zostali pracovať v okupovanej elektrárni, len asi stovka podpísala kontrakty s Rosatomom; drvivá väčšina tak urobila pod nátlakom okupantov". Ďalších 4300 pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne odišlo na územie ovládané Kyjevom.

Rusko sa snaží Záporožskú jadrovú elektráreň integrovať do systému Rosatomu. Záporožská oblasť, čiastočne okupovaná Rusmi, je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sa ruský prezident Vladimír Putin minulý mesiac pokúsil pripojiť k Rusku, podobne ako na jar 2014 urobil v prípade ukrajinského polostrova Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok