ONLINE: Ukrajinské sily oslobodili v Chersonskej oblasti takmer sto obcí. Väčšina Ukrajiny chce pokračovať v boji proti Rusku

TA3 ČTK TASR ČT24
24.10.2022 06:38

Ukrajinská armáda už v Chersonskej oblasti oslobodila viac ako deväťdesiat obcí a celkom dvanásťtisíc obyvateľov. Skoro deväť desatín Ukrajincov, presnejšie 86 percent, nemá záujem o vyjednávanie s Moskvou a domnieva sa, že je nutné pokračovať v ozbrojenom boji aj v prípade, že Rusko nepreruší ostreľovanie ukrajinských miest. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinské sily oslobodili v Chersonskej oblasti takmer sto obcí. Väčšina Ukrajiny chce pokračovať v boji proti Rusku
TASR/AP

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:33 Vo Francúzsku prešetrujú väzby dvoch politikov na Rusko kvôli možnej korupcii. Vyšetrovatelia preverujú, či europoslanec za krajne pravicové Národné združenie Thierry Mariani a bývalý senátor Yves Pozzo di Borgo nezískali výhody výmenou za postoje priaznivé pre Moskvu. Vyšetrovanie sa začalo už pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

22:55 Rusko žiada, aby Bezpečnostná rada OSN v utorok prerokovala jeho tvrdenie, že Ukrajina chystá útok takzvanou špinavou bombou, píše Reuters.

22:08 Z nárastu sobášov v Rusku od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v poslednej tretine septembra možno odvodiť, že úrady povolali do zbrane najmenej 492-tisíc ľudí, uviedol nezávislý ruský portál Mediazona.

21:30 Ukrajinské sily vytlačili ruských vojakov zo štyroch dedín na Donbase na východe Ukrajiny, oznámil v pravidelnom večernom hlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajinci okrem toho podľa štábu za uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky pri mestách Soledar a Bachmut na Donbase a pokračujú v protiofenzíve aj na juhu Ukrajiny.

21:26 Spojené štáty budú aj naďalej podporovať Ukrajinu, bez ohľadu na výsledky novembrových doplňujúcich volieb. Uviedla to v pondelok v Záhrebe predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová.

21:07 Použitie takzvanej špinavej či jadrovej bomby na Ukrajine by pre Rusko znamenalo následky, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price podľa agentúry Reuters. USA však podľa hovorcu nepozorujú žiadne náznaky, že by sa k takému kroku Moskva chystala.

20:40 Irán nezostane nestranný, ak sa dokáže, že jeho drony využíva Rusko vo vojne na Ukrajine, vyhlásil v pondelok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Islamská republika je v súčasnosti obviňovaná, že dodáva Moskve drony na útoky na Ukrajine.  

20:20 Rusko nesmie použiť falošné tvrdenia o "špinavej bombe" na eskaláciu konfliktu na Ukrajine. V pondelok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

19:30 Kyjev v pondelok obvinil Rusko zo zámerného zdržiavania vyše 165 nákladných lodí v Turecku, ktoré smerujú do ukrajinských prístavov po náklad obilnín. Ruskí inšpektori "výrazne predlžujú kontrolu plavidiel..., čoho výsledkom je vyše 165 lodí uviaznutých v rade neďaleko Bosporského prielivu a tento počet každý deň rastie", uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

18:48 Bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v pondelok oznámil, že podnikol kroky na zvýšenie výroby ruského zbrojárskeho priemyslu pre vojnu na Ukrajine.

18:18 Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov v dnešných telefonátoch so svojimi náprotivkami z Veľkej Británie a Spojených štátov Tonym Radakinom a Markom Milleym zopakoval ruské obvinenia voči Kyjevu, že pripravuje útok takzvanou špinavou bombou. Ukrajina aj mnoho západných predstaviteľov toto obvinenie odmietli.

18:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Rusko si od Iránu objednalo približne 2000 bezpilotných lietadiel. Ide o rovnaký druh dronov, aký Moskva podľa Kyjeva použila pri nedávnych útokoch proti energetickej infraštruktúre na Ukrajine.

17:35 Futbalový klub Šachťor Doneck vyzval na vylúčenie Iránu z majstrovstiev sveta v Katare kvôli tomu, že Rusko na vzdušné útoky na Ukrajinu využíva iránske drony. Šéf tímu hrajúceho Ligu majstrov Sergej Palkin na Twitteri uviedol, že účastnícke miesto Iránu by mala prevziať práve Ukrajina ako obeť týchto útokov.

16:41 Ľudia stoja s plastovými fľašami v rade v centre Mykolajivu, aby si doplnili pitnú vodu z nádrže. Od polovice apríla žijú občania mesta, ktoré malo pred tohtoročnou inváziou pol milióna obyvateľov, bez centralizovaného zásobovania pitnou vodou. Ruské sily odrezali potrubie, ktorým mesto pitnú vodu posledných štyridsať rokov dostávalo.

16:18 Ruské ministerstvo obrany opäť uviedlo, že Ukrajina chce použiť takzvanú špinavú bombu a je v poslednej fáze jej výroby. Rovnaké obvinenia, ktoré Západ aj Kyjev dôrazne odmietajú, vzniesol v nedeľu aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ide zrejme o snahu zastrašiť Západ, aby menej pomáhal Ukrajine, usúdili analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

15:57 Ukrajinská armáda už v Chersonskej oblasti oslobodila viac ako deväťdesiat obcí a celkom dvanásťtisíc obyvateľov. S odkazom na vyjadrenie ministerstva obrany o tom informuje web Ukrajinska pravda.

15:34 Rumunský minister obrany Vasile Dincu oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak po kritike, ktorej čelil za svoje výroky vyzývajúce Ukrajinu na rokovania s Ruskom. Dincu začiatkom mesiaca vyvolal rozruch vyhlásením, že Ukrajina potrebuje medzinárodných spojencov, aby mohla vyjednať bezpečnostné záruky a mier s Ruskom.

14:45 Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Olexijom Reznikovom prisľúbil Kyjevu podporu v súvislosti s ruskou inváziou, vylúčil však dodávky zbraní. Odvolal sa pri tom na "operačné obmedzenia", informuje web The Times of Israel. 

14:32 Ukrajinské Centrum národného odporu tvrdí, že inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, kde ruských vojakov zaúčajú používať bezpilotné lietadlá Šáhid-136 a koordinujú ich vypúšťanie smerom na Ukrajinu. Informoval o tom v pondelok denník The Jerusalem Post. 

13:59 Ukrajina pozvala inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby preskúmali jej zariadenia, v ktorých by podľa tvrdení Ruska údajne mohla vyvíjať alebo vyrábať tzv. špinavú bombu.

13:27 Moskva bude hľadať možnosti, ako ochrániť svoje medzinárodné aktíva, ktorých sa snažia zmocniť iné krajiny, vyhlásil v pondelok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Dmitrij Peskov sa vyjadroval k návrhom poskytnúť na Západe zhabaný či mrazený ruský majetok, vrátane rezerv uložených v západných bankách, k obnove Ukrajiny, ktorá v pondelok čelí 243. dňom ruskej agresii.

13:05 Iránska vláda odmietla v pondelok obvinenia USA, že na anektovanom Krymskom polostrove pôsobia iránski vojenskí inštruktori, ktorí školia Rusov, ako útočiť dronmi na ukrajinskú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

13:02 Sedem ukrajinských oblastí bude v pondelok dočasne bez elektriny, upozornila podľa ruskojazyčného webu BBC spoločnosť Ukrenerho. Obmedzenie energetických dodávok je podľa firmy nevyhnutné na opravu ukrajinskej energetickej siete, ktorá je v posledných týždňoch cieľom ruských útokov.

12:06 Skoro deväť desatín Ukrajincov, presnejšie 86 percent, nemá záujem o vyjednávanie s Moskvou a domnieva sa, že je nutné pokračovať v ozbrojenom boji aj v prípade, že Rusko nepreruší ostreľovanie ukrajinských miest, uviedol v pondelok na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Informoval o výsledkoch prieskumu verejnej mienky, ktorý kyjevský sociologický ústav KMIS uskutočnil cez uplynulý víkend.

11:45 Moderátor ruskej televízie RT Anton Krasovskij, ktorý z obrazovky vyzýval na utopenie či upálenie ukrajinských detí, sa dnes ospravedlnil a požiadal o odpustenie za svoje slová. Stalo sa tak potom, čo s ním televízia pozastavila spoluprácu a šéf ruskej kriminálnej ústredne na podnet jedného z užívateľov sociálnych sietí nariadil preveriť situáciu po výrokoch Krasovského. Oznámili to v pondelok ruské médiá.

11:31 Ukrajina údajne zostreľuje samovražedné drony iránskej výroby, ktorými na ňu útočí Rusko, aj vďaka pomoci zo strany izraelských tajných služieb. Uviedol to denník The New York Times (NYT), z ktorého správy v pondelok citovali izraelský portál i24NEWS aj spravodajská stanica Sky News.

11:26 Ruská vojenská agresia proti Ukrajine hrubo šliape po princípoch Charty Organizácie Spojených národov a medzinárodného práva. Pri príležitosti 77. výročia vzniku OSN to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.

11:25 Nemecká lobistická skupina zastupujúca spoločnosti so záujmami vo východnej Európe vyzvala na vytvorenie plánu na obnovu Ukrajiny. Má byť obdobou Marshallovho plánu, ktorý pomohol Európe zotaviť sa z druhej svetovej vojny, uviedla mediálna skupina RND.

10:29 Španielske úrady presunuli luxusnú jachtu spájanú so sankcionovaným generálnym riaditeľom  ruskej štátnej korporácie Rostech (angl. Rostec). Urobili tak po tom, čo lodenica, kde jachta kotvila, prestala dostávať platby za jej opravy, uviedol zdroj z ministerstva dopravy.  

9:57 Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn. Informovala agentúra Reuters. 

9:54 Ruské okupačné sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že z tohto regiónu evakuovali od minulého utorka už približne 25.000 ľudí. Povedal to námestník tamojšieho proruského gubernátora Kirill Stremousov. 

9:28 Ruský bombardér Su-34 sa pred týždňom zrútil v Jejsku na juhu Ruska, pretože sa mu pri vzlete do motora dostali dva vtáky, napísala v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na nemenované zdroje v bezpečnostných zložkách. Bombardér sa zrútil na obytný dom v kúpeľnom meste pri Azovskom mori. Obaja piloti sa katapultovali. Nešťastie si vyžiadalo 15 mŕtvych, vrátane troch detí, ďalšie tri desiatky osôb utrpeli zranenia pri požiari, ktorý nasledoval po vznietení leteckého paliva.

8:32 V okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny, ku ktorému sa blížia ukrajinské vojská, ruské okupačné úrady zriadili domobranu. Vyzývajú všetkých mužov, ktorí zostali v meste, aby do nej vstúpili, oznámili v pondelok ruské médiá.

8:10 Ukrajinskí vojaci čoraz úspešnejšie bojujú s dronmi iránskej výroby, ktoré Rusko vo veľkom počte zrejme používa ako náhradku za presné zbrane s dlhým doletom. Tých totiž začína mať nedostatok, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

7:57 Životy najmenej šiestich civilistov a päť zranených si počas uplynulých 24 hodín vyžiadalo ruské ostreľovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v pondelok šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

7:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol v nedeľu tvrdenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, že Kyjev pripravuje použitie tzv. špinavej bomby. Za "priehľadne falošné" ich medzitým označil Washington. Informovala agentúra AFP.

6:32 Ukrajina oznámila, že z jej prístavov vyplávalo v nedeľu sedem lodí s obilninami smerujúcimi do ázijských a európskych krajín. Obvinila však Rusko, že blokuje úplnú realizáciu dohody o exporte ukrajinských obilnín cez Čierne more. Informovala o tom agentúra Reuters.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok