Ukrajina i USA odmietli tvrdenia, že Kyjev pripravuje použitie špinavej bomby

ta3 TASR
23.10.2022 20:13

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol v nedeľu tvrdenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, že Kyjev pripravuje použitie tzv. špinavej bomby. Za "priehľadne falošné" ich medzitým označil Washington. Informovala agentúra AFP.

"Ak Rusko zavolá a povie, že Ukrajina údajne niečo pripravuje, znamená to jedno: Rusko to všetko už pripravilo," vyhlásil Zelenskyj vo videopríhovore na sociálnych sieťach. Svet by podľa neho mal reagovať "čo najtvrdšie".

Šojgu v nedeľu hovoril o Ukrajine s rezortnými kolegami z viacerých krajín NATO, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. V telefonátoch s rezortnými partnermi z Británie, Francúzska a Turecka podľa neho vyjadril "znepokojenie nad možnými provokáciami Ukrajiny s použitím 'špinavej bomby'".

Britské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, podľa ktorého šéf rezortu Ben Wallace odmietol tvrdenia, že západné krajiny sa snažia pomôcť Ukrajine vystupňovať konflikt. "Odmietame správy o priehľadne falošných tvrdeniach ministra Šojgua, že Ukrajina sa pripravuje použiť špinavú bombu na svojom vlastnom území," uviedla hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť USA. "Svet by odhalil pokus využiť toto tvrdenie ako zámienku na eskaláciu."

Tzv. špinavá bomba je zbraňou zameranou na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu, dopĺňa AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok