Počet sobášov v Rusku v septembri stúpol. Odhalil, koľko mužov bolo zmobilizovaných do vojny

ta3 čtk
24.10.2022 22:13

Z nárastu sobášov v Rusku od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v poslednej tretine septembra možno odvodiť, že úrady povolali do zbrane najmenej 492-tisíc ľudí, uviedol nezávislý ruský portál Mediazona. Muži sa totiž podľa portálu z praktických dôvodov často rozhodli formalizovať vzťah so svojimi partnerkami pred odchodom do armády.

Počet sobášov v Rusku v septembri stúpol. Odhalil, koľko mužov bolo zmobilizovaných do vojny
TASR/AP

Podľa skoršieho oznámenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua aj uisťovania Kremľa malo byť do zbrane povolaných iba 300 000 záložníkov, no Mediazona prišla k oveľa vyššiemu počtu mobilizovaných.

Po predložení povolávacieho rozkazu sa môže mobilizovaný zo zákona oženiť v ten istý deň, keď sa obráti na úrad, a nemusí čakať mesiac, ako je v Rusku obvyklé. "Pochopila som, že ak odíde, tak oficiálne nie sme jeden pre druhého nikto," vysvetlila svoju motiváciu k svadbe žena z Jekaterinburgu, ktorú predtým citoval portál E1.ru. Natalja z mesta Kaluga zase uviedla, že spolu s manželom síce žijú už 20 rokov a majú tri deti, ale že k svadbe sa rozhodli až tento rok na jeseň po tom, čo dostal povolanie do armády.

Najviac mobilizovaných je v pomere k počtu obyvateľov podľa zistení Mediazóny v regiónoch na východe Ruska a najmenej v Moskve. Nárast sobášov je najviditeľnejší v Burjatsku na ruskom Ďalekom východe. Od 1. do 21. septembra, kedy ruský prezident Vladimir Putin mobilizáciu oznámil, matriky registrovali v priemere 83 svadieb týždenne. Po začiatku mobilizácie sa tento počet zvýšil na 662 svadieb týždenne. Pary, ktoré sa rozhodli pre svadbu "pre každý prípad" alebo pred odchodom do zahraničia bez toho, aby muž dostal povolávací rozkaz, v štatistike Mediazóny nie sú, pretože títo ľudia musia čakať na svadbu mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok