Ruský bombardér sa zrútil na Jejsk kvôli dvom čajkám v motore, tvrdí ruská agentúra

TA3 ČTK
24.10.2022 09:28

Ruský bombardér Su-34 sa pred týždňom zrútil v Jejsku na juhu Ruska, pretože sa mu pri vzlete do motora dostali dva vtáky, napísala v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na nemenované zdroje v bezpečnostných zložkách. Bombardér sa zrútil na obytný dom v kúpeľnom meste pri Azovskom mori. Obaja piloti sa katapultovali. Nešťastie si vyžiadalo 15 mŕtvych, vrátane troch detí, ďalšie tri desiatky osôb utrpeli zranenia pri požiari, ktorý nasledoval po vznietení leteckého paliva.

"Počas vzletu sa dve čajky dostali do motorov Su-34. Ich pozostatky našli experti pri obhliadke trosiek lietadla. Táto skutočnosť viedla k požiaru jedného z motorov lietadla, čo bola príčina pádu," napísal TASS.

Obaja piloti podľa ministerstva obrany hlásili, že lietadlo vzplanulo počas stúpania po štarte. Su-34 odštartoval 17. októbra z vojenského letiska na cvičný let, lietadlo bolo bez výzbroje, uviedla agentúra.

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré okupuje ruská armáda. Agentúra DPA minulý týždeň upozornila, že Jejsk leží natoľko blízko frontu na Ukrajine, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Kvôli blízkosti ukrajinskému bojisku majú teraz v okolí Jejsku zákaz lietať iné ako vojenské lietadlá.

Agentúra RIA Novosti v pondelok s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informovala aj o možnej príčine nedeľného zrútenia stíhačky Su-30 v Irkutsku. Podľa nej piloti stroja, ktorý dopadol na dom, nemohli zabrániť havárii, pretože kvôli chybe pozemnej obsluhy, ktorá ponechala zvyšky dusíka v kyslíkových fľašiach, upadli počas letu do bezvedomia. Dodala, že ide o nepotvrdenú hypotézu. Vyšetrovatelia medzitým uviedli, že skúmajú dve možné verzie, a síce zlyhanie techniky, alebo chybu posádky. Piloti Su-30 sa nekatapultovali a zahynuli. Nikto ďalší pri nešťastí o život neprišiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok