Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí

ta3/Soňa Búranová
26.10.2022 06:00

Napriek všetkým informáciám o vojne na Ukrajine, ktoré sa dostanú do sveta, je len málo tých, ktoré opisujú život ľudí v okupovaných oblastiach. Moskva ich pred niekoľkými týždňami anektovala a považuje ich za súčasť Ruskej federácie. Reportéri ruskej verzie BBC hovorili s niekoľkými obyvateľmi o tom, aké je to žiť pod ruskou okupáciou.

Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí
TASR/AP

Ako po apokalypse

Boris, rovnako ako všetci ostatní ľudia, s ktorými redaktori BBC hovorili, s ruskou okupáciou a anexiou nesúhlasia. Bolo by však nesprávne tvrdiť, že všetci obyvatelia na okupovaných územiach zdieľajú ten istý názor. Všetky dostupné informácie, vrátane výsledkov predchádzajúcich volieb, svedčia o tom, že drvivá väčšina ľudí v oblastiach, ktoré sú od februára v rukách Ruska, sa považuje za Ukrajincov. 

Na začiatku okupácie však táto situácia podľa Borisa priniesla nečakané výhody. "Mesto je teraz veľmi prázdne a ľudia môžu bezpečne jazdiť na bicykloch," povedal na začiatku októbra s tým, že vyzerá dosť postapokalypticky. Počas ďalšieho rozhovoru, ako keby sa nič nedialo, redaktorom hovoril o návšteve chaty na druhom brehu rieky Dneper (na Ukrajine známej ako Dnipro), odkiaľ je vidieť Antonovský most. Ten od júla opakovane ostreľuje ukrajinské delostrelectvo. "Oberali sme hrozno, aby sme si urobili víno, a sedeli sme v saune. Je to súčasť našej kultúry," dodal.

Ukrajinské "kšefty"

Zachovať si to, čo si človek cení, je v okupovanom Chersone vec ustavičnej improvizácie. Dobrým príkladom sú peniaze. Napriek úsiliu Moskvy zaviesť do obehu ruský rubeľ sa stále používa ukrajinská hrivna.

Po uliciach ešte donedávna jazdili špeciálne mikrobusy, ktoré klientom umožňovali prihlásiť sa do aplikácií ukrajinských bánk a vybrať si peniaze v hrivnách. Operátori si za to účtovali troj- až päťpercentnú províziu. Teraz sa ľudia podľa Borisa spoliehajú na klebety o spoľahlivých díleroch, ktorí si za hotovosť účtujú minimálnu alebo žiadnu províziu.

Ruská mena však funguje. Niektoré sociálne dávky sú vyplácané len v rubľoch, ktoré sú obchody povinné akceptovať. Jediné fungujúce banky sú tie ruské. Na otvorenie účtu je potrebný ruský pas. To isté platí pre pracovné miesta v štátnych podnikoch. "Takto sa snažia, aby si väčšina Ukrajincov v meste zmenila občianstvo na ruské,“ hovorí Boris.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok