Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí

ta3/Soňa Búranová
26.10.2022 06:00

Napriek všetkým informáciám o vojne na Ukrajine, ktoré sa dostanú do sveta, je len málo tých, ktoré opisujú život ľudí v okupovaných oblastiach. Moskva ich pred niekoľkými týždňami anektovala a považuje ich za súčasť Ruskej federácie. Reportéri ruskej verzie BBC hovorili s niekoľkými obyvateľmi o tom, aké je to žiť pod ruskou okupáciou.

Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí
TASR/AP

Rafinovaná propaganda

Ďalšou metódou je propaganda. Od mája sa na uliciach začali objavovať plagáty s vyhlásením, že Rusko je späť, a to navždy. Niektoré heslá dopĺňali podobizne ruských historických osobností, ktoré mali pripomenúť, že Cherson založila ako pevnosť Katarína Veľká. Na iných plagátoch boli vyobrazené ruské doklady, sľubovali stabilitu a bezpečnosť. Ďalšie ukazovali muža, ktorý objímal svoju tehotnú manželku. Mali nabádať lojálnych občanov, aby plodili viac detí.

No existovali aj bilbordy, ktoré Boris považoval za oveľa zákernejšie. "Zobrazovali nejakú celebritu, ktorá mala pochádzať z Chersonu, no svoj život zasvätila Rusku. Cítite sa byť hrdý, no oni vašu hrdosť využijú na to, aby vás spojili s Ruskom" vysvetlil.

Tieto posolstvá podľa Borisa neovplyvnili prevažujúcu proukrajinskú náladu v meste. "Ale tí, ktorým vymyli mozgy ešte pred vojnou, teraz môžu vyjsť z tieňa," hovorí. Počas "referenda" videl niekoľko starších žien, ako spokojne opúšťali volebnú miestnosť so sladkosťami a ruskými vlajočkami v rukách. "Pravdepodobne nejaké povzbudenie zo strany organizátorov," konštatoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok