Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí

ta3/Soňa Búranová
26.10.2022 06:00

Napriek všetkým informáciám o vojne na Ukrajine, ktoré sa dostanú do sveta, je len málo tých, ktoré opisujú život ľudí v okupovaných oblastiach. Moskva ich pred niekoľkými týždňami anektovala a považuje ich za súčasť Ruskej federácie. Reportéri ruskej verzie BBC hovorili s niekoľkými obyvateľmi o tom, aké je to žiť pod ruskou okupáciou.

Rafinovaná ruská propaganda a pouličné kšefty. Okupovaný Cherson verí, že ho ukrajinská armáda oslobodí
TASR/AP

Jedným z nich je Boris, ktorý chcel zostať v anonymite. Väčšinu svojho života prežil v Chersone. Vysvetlil, že civilisti sa naučili byť mimoriadne opatrní, keďže ruské jednotky si na niektorých pozíciách vytvorili zákopy, zatiaľ čo Ukrajinci sa k nim pomaly približujú, píše BBC.

Celé mesiace sa snažil, aby dokázal skĺbiť profesijný a osobný život, a to napriek tomu, že mesto bolo preplnené ruskými vojakmi a policajtmi. S redaktormi BBC komunikoval cez aplikáciu Messenger. V jeden deň však konverzáciu stopol, aby si vymazal obsah z mobilu, kým prejde cez ruský kontrolný bod. "Musíte sa uistiť, že aj v priečinku so zmazanými fotografiami nie je nič podozrivé,“ vysvetlil.

Záhadné zmiznutia

Veľa ľudí zmizlo hneď v prvých mesiacoch, keďže okupanti zaútočili na každého, o kom si mysleli, že zostal verný Kyjevu. Inzerátov na stenách budov a sociálnych sieťach, ktoré hľadali nezvestných, ubudlo. Boris si mysel, že počet zatknutých postupne klesal.

Mesto malo pred vypuknutím konfliktu asi 280-tisíc obyvateľov. Polovica populácie však išla hľadať útočisko na územia kontrolované ukrajinskou vládou alebo do zahraničia. Tí, čo zostali, sa podľa Borisa spočiatku dobre prispôsobili. Občania si totiž vytvorili vlastné pravidlá a úradom sa za každú cenu vyhýbali.

"Štyri alebo päť mesiacov sme mali pocit, že žijeme v akejsi libertariánskej spoločnosti, ktorá sama seba podporuje a reguluje," opísal. Všetko sa však skončilo v polovici júla, kedy mesto začali zapĺňať príslušníci ruských tajných služieb. Tento proces sa pred "referendom" ešte zintenzívnil. "Chodilo asi 20 áut za minútu, v nich sedeli muži, ktorí sa tvárili veľmi vážne," hovorí Boris.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok