ONLINE: Rusi útočili na Ukrajinu z viacerých smerov. V Chersone sa okupanti pripravujú na pouličnú bitku

ta3 TASR ČTK ČT24
22.10.2022 07:39

Po ranných náletoch sa na Ukrajine krátko pred poludním miestneho času opäť rozozneli sirény varujúce pred útokmi, píše server Ukrajinska pravda. Okupanti v Chersone sa prezliekajú do civilného oblečenia a chystajú sa na pouličnú bitku. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve podľa agentúry Reuters uviedol, že Rusko podniklo údery na ukrajinskú infraštruktúru vo "veľmi širokom" meradle a prisľúbil, že armáda s pomocou spojencov bude časom schopná likvidovať všetky ruské strely.

23:03 Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že ukrajinská armáda bude časom schopná likvidovať všetky ruské strely, píše Denník N. „Nemáme technické možnosti, aby sme zostrelili 100 % ruských rakiet a útočných dronov. Som si istý, že to postupne s pomocou našich partnerov dosiahneme,“ povedal. 

21:56 Ukrajinský generálny štáb vo svojej večernej operačnej zvodcu uviedol, že jednotlivé ruské jednotky naďalej opúšťajú okupované územie Chersonskej oblasti.

"Podľa dostupných informácií nepriateľ úplne opustil obce Čarivne a Čkalove. Z Beryslavu sú evakuovaní dôstojníci a zdravotnícky personál," napísalo velenie ukrajinských síl, podľa ktorého sa čoraz častejšie objavujú prípady rabovania a okrádania miestnych obyvateľov ruskými silami. 

"Okupanti sa (v Chersone) zmocňujú áut miestnych obyvateľov a snažia sa opustiť mesto pomocou prívozu v oblasti (poškodeného) Antonivského mosta," tvrdí ukrajinský generálny štáb.

20:34 Počas dňa ruské sily podnikli 40 raketových úderov a 16 útokov pomocou dronov Šáhed-136 iránskej výroby, oznámil vo svojich večerných operačných zvodcoch ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého protivzdušná obrana zostrelila 20 striel s plochou dráhou letu a 11 útočných bezpilot.

19:54 Ruskom dosadení úradníci sa podľa niektorých informácií zúfalo snažia premeniť Cherson na pevnosť a pokúšajú sa presunúť desiatky tisíc obyvateľov, poznamenala dnes agentúra AP.

19:11 Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že jeho sily odrazili ukrajinský pokus o prelomenie línie v Chersonskej oblasti, Kyjev sa k tomuto tvrdeniu nevyjadril. Informácie bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

17:26 Ukrajinský minister Denys Shmyhal vyzval Nemecko, aby dodalo muníciu pre systém protivzdušnej obrany IRIS-T.

16:26 Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj na Telegrame napísal, že ruské invázne sily od noci podnikli "masívny útok", pri ktorom vypálili na jeho zemi 36 rakiet, z ktorých väčšinu zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

15:50 Americký prezident Joe Biden zagratuloval v sobotu novej talianskej premiérke Giorgii Meloniovej k vymenovaniu do funkcie. Líderke strany Bratia Talianska (FdI), ktorá je prvou ženou na čele vlády v histórii tejto juhoeurópskej krajiny, zagratuloval v sobotu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a viacerí predstavitelia EÚ. Informuje agentúra ANSA. 

15:19 Ruské okupačné úrady v ukrajinskom Chersone dnes vyzvali civilistov, aby kvôli napätej situácii na fronte mesto okamžite opustili. Majú sa presunúť na ľavý breh rieky Dneper. Podľa denníka Ukrajinska pravda, úrady nariadili obyvateľom, aby si so sebou vzali doklady, peniaze, cennosti a oblečenie. 

14:56 Sobotné ruské útoky na infraštruktúru pripravili o elektrinu viac ako 1,4 milióna domácností po celej Ukrajine, oznámili úrady. Na opravách elektrického vedenia sa pracuje.

14:22 Japonský premiér Fumio Kišida v sobotu upozornil, že použitie jadrových zbraní zo strany Ruska by bolo vnímané ako "akt nepriateľstva proti ľudskosti".

14:16 Teherán varoval v sobotu európske štáty pred "provokatívnym prístupom" po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine.

14:10 Juhukrajinskému Mykolajivu hrozí podľa tamojších predstaviteľov rozsiahla humanitárna katastrofa kvôli nedostatku pitnej vody. Vodovodné potrubie podľa Ukrajincov poškodilo ruské ostreľovanie, alebo ho Rusi na okupovanom území odpojili. V kedysi polmiliónovom meste stále zostáva vyše 200-tisíc ľudí. Čerstvá voda tu netečie od začiatku vojny, namiesto nej napojili úrady aspoň zdroj z rieky. Voda z nej je ale špinavá a čiastočne slaná, čo vedie ku korózii mestských trubieb.

13:47 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov.

13:37 Povojnová obnova Ukrajiny bude pre svetové spoločenstvo úlohou na desaťročia. V sobotu to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoodkaze zverejnenom pred medzinárodnou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne, ktorá sa začne v utorok.

13:30 Server The Kyiv Independent s odvolaním sa na informácie ukrajinského generálneho štábu informuje o "početných prípadoch konfliktov" medzi ruskými a bieloruskými vojakmi, ktorí sú rozmiestnení v blízkosti ukrajinsko-bieloruských hraníc v rámci spoločnej vojenskej skupiny. Podľa generálneho štábu ku stretom údajne dochádza kvôli "drzému postoju Rusov voči Bielorusom".

Bieloruské ministerstvo obrany 16. októbra oznámilo, že v Bielorusku bude umiestnených asi deväťtisíc ruských vojakov v rámci nového rusko-bieloruského vojenského zoskupenia.

12:37 Ukrajinský prevádzkovateľ rozvodnej siete Ukrenergo oznámil, že sobotné ruské raketové údery zasiahli energetické zariadenia, ktoré sú súčasťou hlavných sietí energetického systému na západe Ukrajiny. "Rozsah škôd je porovnateľný s následkami útokov z 10. až 12. októbra, možno ich aj presiahne," uviedla spoločnosť na Facebooku. Pracovníci spoločnosti sa snažia čo najrýchlejšie obnoviť dodávky elektriny.

12:28 Po ďalších masívnych ruských úderoch na ukrajinskú infraštruktúru vyzval minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zahraničných partnerov, aby urýchlili dodávky systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu.

"Sobota na Ukrajine začala paľbou ruských rakiet, ktoré mieria na kritickú civilnú infraštruktúru. Niektoré z nich sme zachytili, iné zasiahli ciele. Protivzdušná obrana zachraňuje životy. V hlavných mestách (spojeneckých krajín) by sa nemalo ani minútu otáľať s rozhodnutím o systémoch protivzdušnej obrany pre Ukrajinu," napísal Kuleba na Twitteri.

11:37 Po ranných náletoch sa na Ukrajine krátko pred poludním miestneho času opäť rozozneli sirény varujúce pred útokmi, píše server Ukrajinska pravda. Poplach je vyhlásený vo všetkých oblastiach Ukrajiny, okrem okupovaného Krymu.

11:26 Irán dôrazne odsúdil výzvu Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie, aby OSN preverila podozrenie, že Rusko používa na útoky na Ukrajine bezpilotné lietadlá iránskeho pôvodu.

11:00 Ukrajinské letectvo oznámilo, že ráno systém protivzdušnej obrany zneškodnil 18 ruských striel. Podľa letectva zaútočilo Rusko na Ukrajinu z dvoch smerov. Najmenej desať lietadiel vypálilo 17 riadených striel typu Ch-101 z Rostovskej oblasti na juhu Ruska. Ďalších najmenej 16 striel s plochou dráhou letu Kalibr bolo vystrelených z lodí v Čiernom mori. Celkom 13 striel typu Ch-101 a päť typu Kalibr sa podarilo zostreliť, dodalo letectvo. Dvanásť rakiet potom podľa letectva podľa všetkého zasiahlo cieľ, uviedol denník The Kyiv Independent.

10:22 Takéto sú straty na ruskej strane od začiatky invázie na Ukrajinu. Informujú o tom Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:15 Protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva zostrelila niekoľko ruských rakiet. Starosta ukrajinskej metropoly obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch.

9:28 Okupanti v Chersone sa prezliekajú do civilného oblečenia a chystajú sa na pouličnú bitku, hlásia Ukrajinci. "Podľa dostupných informácií veľká časť obyvateľov opustila Cherson. Ruskí okupanti, ktorí zostali v meste, sa prezliekajú do civilného oblečenia a sťahujú sa do opustených domov. Nepriateľ pripravuje Cherson na pouličné bitky,“ stojí vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu.

9:09 Mnoho oblastí Ukrajiny sa v sobotu ráno opäť stalo cieľom ruských náletov. Sirény varujúce pred útokmi zneli v Rovenskej, Kyjevskej, Odeskej i Černihivskej oblasti. Dodávky elektriny a vody sú na mnohých miestach prerušené.

8:29 Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť do vzduchu priehradu Kachovskej vodnej elektrárne. Budú sa tak snažiť zakryť svoje stiahnutie z oblasti a zároveň tak budú chcieť zabrániť ukrajinským silám, aby ich prenasledovali hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

8:07 Ruské sily v noci útočili aj na Nikopol. Podľa hlavy Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka útoky poškodili viac ako dvadsať budov a vedenie plynu. Ruské sily použili ťažké delostrelectvo. Kvôli útoku zostalo takmer tisíc domácností bez elektriny.

8:00 Ruská armáda v noci útočila v Čerkaskej oblasti. "Následky náletov zverejníme neskôr, záchranári stále zasahujú," napísal na Telegrame predstaviteľ Čerkaskej oblastnej vojenskej správy Ihor Taburec.

7:52 Ruskí okupanti chcú zničiť nástennú maľbu "Milana" v Mariupole, informuje mestská rada. Nástenná maľba zobrazuje dievča, Milanu, ktorá mala 6 rokov, keď ruskí okupanti ostreľovali Mariupol v roku 2015. Jej matku zabili a zdravotníci dievčaťu amputovali nohu.

7:50 Spojené štáty vyzvali na pôde Bezpečnostnej rady OSN na vyšetrenie obvinení Ruska z používania iránskych bezpilotných lietadiel vo vojne proti Ukrajine. "OSN musí vyšetriť akékoľvek porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Nesmieme dovoliť, aby Rusko alebo iné krajiny bránili alebo ohrozovali OSN pri plnení jej povinností," uviedol dočasný veľvyslanec Spojených štátov pri OSN pre osobitné politické záležitosti Jeffrey DeLaurentis.

7:36 Rusi rozšírili svoju čiernomorskú flotilu na desať plavidiel, vrátane troch nosičov rakiet zem-vzduch vyzbrojených 24 riadenými strelami Kalibr, uviedlo na Facebooku ukrajinské Operačné veliteľstvo Juh.

7:30 Rusko odviezlo z okupovaného Chersonu 46 malých detí, uviedla vojenská správa oblasti na Telegrame. "Okupanti previezli sanitkami 46 detí z chersonského detského domova do dočasne okupovaného Simferopolu. Niektoré z detí boli mladšie ako päť rokov. Invázne sily toto odvlečenie nazývajú evakuáciou," napísala správa s tým, že zamestnanci domova povedali, že deti majú byť vrátené za dva týždne.

7:21 Agentúra OSN pre ľudské práva oficiálne zaznamenala od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 15 956 civilných obetí. Podľa agentúry bolo zabitých 6 322 civilistov, vrátane 397 detí, a 9 634 osôb bolo zranených. Námestníčka generálneho tajomníka OSN Rosemary DiCarlo na zasadnutí Bezpečnostnej rady však upozornila, že "skutočné čísla sú pravdepodobne podstatne vyššie".

7:15 Americký minister zahraničia Anthony Blinken podľa serveru The Kyiv Independent vyhlásil, že jasným cieľom ruských útokov bezpilotnými lietadlami je utrpenie ukrajinského ľudu. "Moskva môže zhasnúť svetlá po celej Ukrajine, ale nedokáže zničiť ukrajinského ducha. Len prehlbuje odhodlanie Ukrajincov brániť svoju krajinu," vyhlásil Blinken k ruským útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru z posledných dní.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok