Zelenskyj varuje pred katastrofou. Rusi sa zrejme pokúsia vyhodiť do vzduchu Kachovskú priehradu

ta3 ČTK
22.10.2022 08:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské sily umiestnili do priehrady elektrárne Kachovka výbušniny. Podľa jeho slov ju plánujú vyhodiť do vzduchu.

Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť do vzduchu priehradu Kachovskej vodnej elektrárne. Budú sa tak snažiť zakryť svoje stiahnutie z oblasti a zároveň tak budú chcieť zabrániť ukrajinským silám, aby ich prenasledovali hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa ISW má Rusko "všetky dôvody na to, aby sa pokúsilo poskytnúť krytie svojim ustupujúcim silám a navyše tak rozšírilo rieku Dneper, ktorú by ukrajinské sily museli prekročiť, aby mohli pokračovať v protiofenzíve". Ako inštitút už skôr uviedol, z útoku na priehradu ruské sily takmer určite obvinia Ukrajinu. Tá pritom na odpálení priehrady do povetria nemá žiadny materiálny záujem, voda by mohla zaplaviť 80 ukrajinských miest a vysídliť stovky tisíc ľudí. Pritom by boli tiež narušené už teraz slabé dodávky elektriny na Ukrajine, dodal ISW.

Zamínovanie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne a možný útok na ňu spomenul už vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zástupca ruských okupačných úradov v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov toto tvrdenie ihneď poprel. Povedal, že "ide o nepravdivú informáciu a že Zelenskyj je klamár". A dodal, že naopak Ukrajinci sa snažia zakryť "vlastné zločinné plány".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok