Irán varoval Západ pred provokatívnymi tvrdeniami. Trvá na tom, že Rusku drony nedodáva

ta3 TASR
22.10.2022 14:08

Teherán varoval v sobotu európske štáty pred "provokatívnym prístupom" po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Irán varoval Západ pred provokatívnymi tvrdeniami. Trvá na tom, že Rusku drony nedodáva
TASR/AP

Francúzsko, Británia a Nemecko poslali tento týždeň OSN list, v ktorom organizáciu vyzvali na "nestranné" vyšetrenie používania iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Tento list bol doručený po tom, čo Británia a Európska únia uvalili počas týždňa na Teherán v tejto súvislosti ďalšie sankcie.

Irán popiera, že dodáva Rusku zbrane pre použitie na Ukrajine a Moskva obvinila Západ, že sa takýmito obvineniami snaží na Teherán vyvíjať tlak. "Iránska islamská republika považuje momentálne provokatívne prístupy Európskej únie a Británie za súčasť cieleného politického scenáru," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Zároveň "tvrdo" odsúdil "deštruktívne" opatrenia, ktoré EÚ a Británia prijali, a dodal, že Teherán má právo reagovať na "akékoľvek nezodpovedné konanie a nebude váhať pri obraňovaní záujmov iránskeho ľudu". 

"Podporujeme mier a okamžitý koniec vojny na Ukrajine prostredníctvom politického procesu," dodal hovorca iránskeho rezortu. Zároveň znovu poprel "nepodložené tvrdenia", že Irán dodáva Rusku drony pre použitie na Ukrajine.

Francúzsko, Británia a Nemecko v liste adresovanom OSN žiadajú vyšetriť možnosť, či Irán neporušuje Rezolúciu 2231 Bezpečnostnej rady OSN. Táto rezolúcia schvaľuje jadrovú dohodu z roku 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami, na základe ktorej boli zrušené niektoré sankcie uvalené na Irán výmenou za to, že islamská republika obmedzí svoj jadrový program. Táto dohoda zlyhala, keď od nej nej v roku 2018 jednostranne odstúpil bývalý americký prezident Donald Trump.

Záležitosti týkajúce sa Ukrajiny "nemajú absolútne nič spoločné s Rezolúciou 2231, a to ani z vecného a ani obsahového hľadiska," uviedol hovorca iránskeho rezortu diplomacie.

Európske krajiny sa snažia "prezentovať zavádzajúcu interpretáciu" a "vytvoriť spojitosť medzi ich nepodloženými tvrdeniami a danou rezolúciou", dodal hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok