ONLINE: V okolí Soledaru a Bachmutu sa vedú veľmi tvrdé boje, od začiatku vojny zahynuli stovky detí

TA3 TASR ČTK
16.10.2022 07:10

V okolí miest Soledar a Bachmut, ktoré ležia vo východoukrajinskom Donbase, sa vedú veľmi tvrdé boje. Vo svojom pravidelnom večernom hlásení to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 423 detí. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:42 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:42 V okolí miest Soledar a Bachmut, ktoré ležia vo východoukrajinskom Donbase, sa vedú veľmi tvrdé boje. Vo svojom pravidelnom večernom hlásení to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bachmut je ďalším cieľom ruských ozbrojených síl pri ich pomalom postupe Doneckou oblasťou odkedy v júni a júli dobyli kľúčové priemyselné mestá Lysyčansk a Severodoneck.

22:31 Ruská armáda ďalej intenzívne útočí na ukrajinské pozície pri Bachmute. Výbuchy hlási aj juhoukrajinský Mykolajiv. Na veľkej časti frontu je podľa ukrajinského generálneho štábu aktívne ruské delostrelectvo, ktoré sa snaží zabrániť v ukrajinskom postupe. Kyjev tvrdí, že jeho armáda za posledný deň zničila jedno ruské veliteľstvo a štyri systémy protivzdušnej obrany. Nový požiar vypukol napríklad v okupovanom Berďansku.

19:35 Ukrajinská vojenská rozviedka vypísala odmenu stotisíc dolárov za dolapenie bývalého vrchného veliteľa doneckých separatistov Igora Girkina, ktorý je známy tiež ako Strelkov. Informovala o tom agentúra DPA. Strelkov býval dôstojníkom ruskej tajnej služby FSB a v poslednom čase sa zdržiaval v Rusku. Podľa vyjadrenia jeho manželky na sociálnych sieťach nedávno odišiel na ukrajinský front.

18:57 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej analýze obvinil Rusko z masívnych nútených deportácií Ukrajincov, ktoré by podľa neho mohli byť označené za etnické čistky. Informovala o tom ruskojazyčná verzia servera BBC News.

17:35 Bielorusko tvrdí, že na jeho území bude rozmiestnených len o niečo menej ako 9000 ruských vojakov, ktorí tam budú súčasťou tzv. spoločnej regionálnej bojovej skupiny zameranej na ochranu bieloruských hraníc. Oznámilo to v nedeľu bieloruské ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters.

17:34 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 423 detí. V nedeľu to uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

16:27 Americký Inštitút pre štúdium vojny obvinil Rusko z masívnych nútených deportácií Ukrajincov, ktoré by podľa neho mohli byť označené za etnické čistky.

15:03 Bavorský premiér Markus Söder navrhuje, aby veľké nemecké mestá chránili moderné systémy protileteckej a protiraketovej obrany. Nemecko tento týždeň dodalo na Ukrajinu vysoko moderný systém IRIS-T SLM, ktorý zatiaľ nemá vo výzbroji ani bundeswehr. "Nestačí, aby sme chránili iba našich partnerov, musíme to isté urobiť aj vo vlastnej krajine," dodal Söder.

14:25 Viac ako 30 obcí na Ukrajine sa za uplynulý deň stalo terčom ruských útokov, uvádza v nedeľnej správe ukrajinská armáda s tým, že útoky zasiahli aj civilné oblasti. Informuje denník The Guardian.

14:19 Elon Musk opäť otočil a najnovšie už tvrdí, že predsa len bude financovať internetové pripojenie na Ukrajine. Vyplýva to z jeho najnovšieho vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter. 

13:33 Úrad v ruskom Belgorode tvrdí, že sa mesto stalo terčom ostreľovania.

11:53 Washington Post uviedol, že sa Irán chystá zásobovať Rusko balistickými strelami a ďalšou presnou muníciou.

11:39 Šéf Gazpromu pohrozil Európskej únii, že by stanovenie cenového stropu na ruský plyn viedlo k zastaveniu dodávok. Podobne hovoril aj prezident Putin.

11:18 V blízkosti letiska Belgorod bol hlásený výbuch.

11:13 Egypt podľa agentúry Unian vyzval svojich občanov, aby urýchlene opustili Ukrajinu. Neuviedol, prečo na to vyzýva práve teraz.

11:04 Rusko v bojoch na Ukrajine pravdepodobne spotrebováva viac munície pokročilých typov, než koľko je schopných vyrobiť. V nedeľu o tom vo svojom pravidelnom hlásení informuje britská vojenská rozviedka.

10:25 Stovky ľudí sa zúčastnili v sobotu v poľskom hlavnom meste Varšava na nezvyčajnej protestnej akcii, ktorá spočívala v "referende" o anexii ruského veľvyslanectva v Poľsku. Organizátori tak narážali na nedávne anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom po uskutočnení údajných referend, ktoré západné krajiny označili za sfalšované a protizákonné. TASR správu prevzala z rakúskej verejnoprávnej stanice ORF. 

9:58 Medzi obeťami sobotného útoku na vojenskom cvičisku v ruskej Belgorodskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou nie sú civilisti, oznámil v nedeľu gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov. Dvaja ozbrojenci z niektorej z postsovietskych republík zastrelili podľa ruskej vojenskej správy 11 dobrovoľníkov hlásiacich sa do vojny na Ukrajine, ďalších 15 zranili.

9:25 Francúzsko poskytne na svojom území výcvik pre približne 2000 ukrajinských vojakov. V sobotnom rozhovore pre noviny Le Parisien to povedal francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, informuje agentúra AFP. 

7:46 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk, ktorý sa od začiatku invázie ruských síl posledných osem mesiacov dôrazne zasadzoval za navýšenie podpory Kyjev, ukončil svoje pôsobenie v Berlíne a v sobotu sa vrátil na Ukrajinu. Oznámil to na sociálnej sieti Twitter, informuje agentúra DPA. 

7:45 Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenie pri streľbe vo výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode neďaleko ukrajinských hraníc. Do vojakov, ktorí prišli dobrovoľne bojovať na Ukrajinu, začali strieľať dvaja z nich. 

7:15 Niekoľko mimovládnych organizácií usporiadalo v sobotu fingované referendum o "anexii" ruského veľvyslanectva vo Varšave. Chceli tak vtipne protestovať proti ruskej invázii na Ukrajine, uviedla agentúra AFP.

7:05 Ukrajinské ministerstvo kultúry v sobotu potvrdilo smrť šéfdirigenta Chersonského hudobno-dramatického divadla Jurija Kerpatenka. Z oficiálneho vyhlásenia vyplýva, že dirigenta zastrelila ruská armáda v jeho vlastnom dome 14. októbra po tom, čo "odmietol spolupracovať s okupantmi"

7:00 Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu 30.000 dolárov za dolapenie Igora Girkina, známeho aj ako Strelkov. Ten - podľa neoverených správ - opäť odišiel bojovať na Ukrajinu, informovala v noci na nedeľu britská stanica BBC. Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok