Strelci v ruskom výcvikovom centre boli z Tadžikistanu, tvrdí poradca Zelenského

ta3 ČTK
16.10.2022 07:43

Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenie pri streľbe vo výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode neďaleko ukrajinských hraníc. Do vojakov, ktorí prišli dobrovoľne bojovať na Ukrajinu, začali strieľať dvaja z nich.

Strelci v ruskom výcvikovom centre boli z Tadžikistanu, tvrdí poradca Zelenského
TASR/AP

Podľa Oleksija Arestovyča, poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského citovaného v nedeľu agentúrou Reuters, išlo o dvoch Tadžikov, ktorí sa s ostatnými hádali kvôli náboženstvu. Ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany v sobotu uviedli, že útočníci pôvodom z nemenovaného bývalého sovietskeho štátu boli zabití. Reuters dodáva, že tadžický pôvod útočníkov zatiaľ nemožno overiť z iného zdroja ako od Arestovyča.

Tadžikistan je postsovietskou republikou s významnou moslimskou väčšinou; až 98 percent obyvateľov vyznáva nejakú formu islamu. V Rusku je naopak dominantným náboženstvom pravoslávie.

Streľba sa odohrala uprostred "čiastočnej" mobilizácie, ktorú 21. septembra nariadil prezident Vladimir Putin. Vyhlásenie mobilizácie vyvolalo protesty a prinútilo státisíce ľudí k úteku z Ruska. 

Podľa úradov má byť do armády povolaných 300-tisíc záložníkov, a to predovšetkým ľudia s predchádzajúcimi bojovými skúsenosťami. Podľa neoficiálnych správ ale má byť povolaných do armády až milión mužov.

Ruské vedenie tvrdí, že mobilizácia sa bude týkať iba ľudí, ktorí v armáde slúžili v poslednom čase. Aktivisti a skupiny na ochranu práv ale informovali, že vojenské odvodné úrady zhromažďovali ľudí bez akýchkoľvek skúseností s armádou. Niektorí z nich boli navyše zo zdravotných dôvodov nespôsobilí na službu.

Niektorí z čerstvo povolaných stredopoliarov podľa agentúry AP zverejnili videá, na ktorých sú nútení spať na podlahe alebo dokonca vonku a dostávajú zhrdzavené zbrane, než sú poslaní do popredných línií. Úrady priznali, že mobilizácia bola často zle organizovaná, a sľúbili, že situáciu zlepšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok