Stanovenie cenového stropu na ruský plyn povedie k zastaveniu dodávok, hovorí šéf Gazpromu

ta3 ČTK
16.10.2022 12:20

Snaha zaviesť cenový strop na zemný plyn z Ruska povedie k zastaveniu dodávok tejto suroviny. Povedal to dnes generálny riaditeľ ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller. Vyjadril sa tak v podobnom duchu ako prezident Vladimir Putin, ktorý na toto riziko upozornil už skôr. Zavedenie stropu na ruskú ropu a plyn presadzuje Európska únia a skupina vyspelých krajín G7.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

"Takéto jednostranné rozhodnutie je samozrejme porušením súčasných zmlúv a povedie k ukončeniu dodávok," povedal Miller v ruskej štátnej televízii. Európski zákazníci začali nákup energetických surovín z Ruska obmedzovať po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Putin v septembri pohrozil zastavením dodávok energií, ak EÚ zavedie cenový strop. Varoval tiež, že Západ bude v zime mrznúť, a požičal si k tomu prirovnanie o zmrznutom vlčom chvoste z jednej ruskej ľudovej rozprávky.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes v televízii Rossija 1 povedal, že za prípadné zavedenie cenového stropu zaplatia obyvatelia štátov podporujúcich toto opatrenie. "Mnoho krajín už teraz čelí dôsledkom svojich neuvážených rozhodnutí. A keď podporia tento strop, zaplatia za to cenu obyvatelia týchto krajín," uviedol Peskov.

Rusko je po Saudskej Arábii druhým najväčším vývozcom ropy a najväčším vývozcom zemného plynu na svete. Keď dodávky surovín zastavia, pravdepodobne to otrasie svetovým trhom s energetickými surovinami, uviedla agentúra Reuters. To by znamenalo, že svetová ekonomika by sa musela vysporiadať s ešte vyššími cenami ropy a plynu ako doteraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok