Medzi obeťami útoku na cvičisku na západe Ruska nie sú civilisti, uviedol gubernátor regiónu

ta3 ČTK
16.10.2022 09:45

Medzi obeťami sobotného útoku na vojenskom cvičisku v ruskej Belgorodskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou nie sú civilisti, oznámil v nedeľu gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov. Dvaja ozbrojenci z niektorej z postsovietskych republík zastrelili podľa ruskej vojenskej správy 11 dobrovoľníkov hlásiacich sa do vojny na Ukrajine, ďalších 15 zranili.

Agentúra Reuters uviedla, že táto udalosť znamená ďalšiu ranu pre ruskú armádu. "Na našom území, v areáli jednej z vojenských jednotiek, sa stala strašná udalosť," napísal Gladkov na telegrame. "Mnoho vojakov bolo zabitých a zranených.... Medzi zranenými a zabitými nie sú obyvatelia Belgorodskej oblasti," uviedol tiež. Útočníci, ktorých Moskva označila za teroristov, boli zastrelení. Niektoré ruské médiá uvádzali vyšší počet ako čísla zverejnené oficiálnymi miestami. Podľa nich sa útok stal na cvičisku v dedinke Soloti niekoľko desiatok kilometrov od rusko-ukrajinskej hranice.

Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v jednom rozhovore povedal, že útočníci boli z Tadžikistanu a na ostatných začali strieľať kvôli sporu o náboženstvo. Tadžikistan je dominantne moslimská krajina, v Rusku sa asi polovica ľudí hlási k rôznym kresťanským cirkvám. Ruské ministerstvo obrany iba uviedlo, že útočníci pochádzali zo Spoločenstva nezávislých štátov. To združuje bývalé republiky Sovietskeho zväzu, vrátane Tadžikistanu.

Sobotný útok sa stal približne týždeň po tom, čo výbuch poškodil strategický Krymský most vedúci z ruskej pevniny cez Kerčský prieliv na okupovaný polostrov Krym. Už na jar Rusko po útoku ukrajinských síl prišlo o krížnik Moskva, vlajkovú loď čiernomorskej flotily.

Ruský prezident Vladimir Putin kvôli neúspechom ruskej armády na bojisku na Ukrajine vyhlásil 21. septembra čiastočnú mobilizáciu, podľa jeho piatkového vyjadrenia skončí zhruba o dva týždne. Počas odvodov, podľa médií chaotických, dostali povolávací rozkaz státisíce mužov. Vysoké počty ich ale aj pred mobilizáciou utiekli do zahraničia.

Intenzívne boje pokračujú najmä v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny a v Chersonskej oblasti na juhovýchode. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že ukrajinské sily napriek opakovaným ruským útokom stále držia Bachmut v Doneckej oblasti. Rusi sa tohto strategicky dôležitého mesta ležiaceho na hlavnom cestnom ťahu do miest Kramatorsk a Slovjansk snažili zmocniť počas takmer osem mesiacov trvajúcej invázie už niekoľkokrát.

Úrady v Donecku, centre proruskými separatistami vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky, v nedeľu uviedli, že ukrajinská armáda ostreľovala administratívnu budovu v meste. Okrem nej bolo poškodených niekoľko áut. Ukrajinské úrady hlásia nočné ostreľovanie niekoľkých miest v Dnepropetrovskej oblasti. Šéf tamojšej správy Valentyn Rezničenko uviedol, že pri ruských útokoch boli zničené asi tri desiatky obytných domov, priemyselný objekt, elektrické vedenie aj rozvody plynu. Asi 1500 domácností je bez dodávok elektrického prúdu. Zranenie utrpel jeden človek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok