FOTO: Slovenka študuje v Mexiku. Hovorí, ako je to s drogami a kriminalitou

ta3/Alžbeta Múcsková
28.9.2022 00:00

Slovenka Tereza Miklušová (23) odišla študovať do hlavného mesta Mexika. Pre ta3 porozprávala svoje zážitky, prežitie prvého zemetrasenia a skúsenosti s kriminalitou.

FOTO: Slovenka študuje v Mexiku. Hovorí, ako je to s drogami a kriminalitou
Archív/Tereza Miklušová

Mexiko je v porovnaní so Slovenskom či Českom obrovskou krajinou. Vycestovali ste už mimo hlavného mesta?

Párkrát sme sa vybrali na predĺžený víkend k Tichému oceánu. Človeku sa z mapy zdá, že je to pomerne blízko, no potom zistí, že je to päť- až sedemhodinová cesta autom. To isté platí aj pre samotné Mexico City. Mesto je obrovské a dostať sa z jedného konca na druhý trvá približne dve hodiny. Majú tu však vybudovanú jednu z najväčších sietí metra na svete a tiež množstvo autobusov, ktoré majú svoje vlastné pruhy, a tak sa dá dopraviť pohodlne a rýchlo skoro kamkoľvek. 

Jediným problémom sú ranné a poobedné hodiny, kedy sa väčšina ľudí presúva do a z práce, čiže sa stáva, že musím počkať na tretie-štvrté metro. Prekvapivo sú však ľudia veľmi prívetiví aj v takýchto situáciách a všetci sa mi snažia pomôcť, aby som sa vedela pretlačiť ku dverám, keď potrebujem vystúpiť. Presúvanie sa mestom pešo je však peklo. Na väčšine miest neexistujú semafory pre chodcov, takže musím sledovať tie pre autá. To vie byť mierne zmätočné. Pokiaľ tam nie sú semafory,  väčšinou nikto na prechode nezastane.

Beh v nadmorských výškach

Ste orientačná bežkyňa a behu sa venujete aj vo voľnom čase. Ako sa vám športuje v meste, ktoré je položené vyššie ako 2000 metrov nad morom?

Prvýkrát som si išla zabehať a bolo to veľmi citeľné. Musela som bežať pomalším tempom a menej kilometrov ako obvykle. No myslím, že sa to postupne zlepšuje. Aj po dvoch mesiacoch síce ešte cítim, že sa mi nebehá úplne ľahko, no už mi nerobí problém zabehnúť aj dlhšie vzdialenosti a teším sa, keď sa vrátim naspäť na Slovensko a budem behať s úplnou ľahkosťou. Väčšou zmenou bolo aj to, že Mexico City je obrovské a nie je jednoduché ísť si zabehať napríklad do lesa či popri rieke, ako som si zvykla doma. Mám šťastie, že neďaleko domu mám Lesopark Chapultepec, ktorý je najväčším parkom v Latinskej Amerike, a tak môžem veľkú časť mojich behov stráviť medzi stromami.

A čo pešia turistika či atrakcie? Kam by si odporučila zájsť?

Prvé týždne som sa pohybovala hlavne v Mexico City a okolí. Keďže je mesto veľké, je tu každý deň mnoho príležitostí, kam ísť. Tiež má jeden z najväčších počtov galérií a múzeí, ktoré sú väčšinou pre študentov zadarmo. Človek sa tu nikdy nenudí. Takisto je mesto obklopené pohoriami, takže sa dá ísť na množstvo túr a prechádzok do prírody. Je to však náročnejšia turistika ako na Slovensku, pretože väčšina týchto vrcholov sa nachádza vo výške viac ako tritisíc metrov nad morom V blízkosti sa napríklad nachádza aj druhá a tretia najvyššia hora Mexika – Popocatepetl (5426 m.n.m) a Iztaccíhuatl (5230 m.n.m). 

Keďže Popocatepetl je stále aktívnou sopkou, nie je možné na ňu vystúpiť, a preto sme sa rozhodli skúsiť zdolať Iztaccíhuatl. Podarilo sa nám vystúpiť iba do výšky približne 4300 metrov nad morom, pretože kamarátka začala mať bolesti hlavy a veľké ťažkosti z dýchaním. Chcela by som sa tam ešte určite vrátiť, azda aj v lepšej kondícii a vystúpiť až na vrchol.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok