FOTO: Slovenka študuje v Mexiku. Hovorí, ako je to s drogami a kriminalitou

ta3/Alžbeta Múcsková
28.9.2022 00:00

Slovenka Tereza Miklušová (23) odišla študovať do hlavného mesta Mexika. Pre ta3 porozprávala svoje zážitky, prežitie prvého zemetrasenia a skúsenosti s kriminalitou.

FOTO: Slovenka študuje v Mexiku. Hovorí, ako je to s drogami a kriminalitou
Archív/Tereza Miklušová

Študujete architektúru na Vysokom učilišti technickom v Brne. Ako ste sa dostali k štúdiu v Mexiku? 

Už počas strednej škole som veľmi chcela vycestovať za štúdiom do zahraničia. Keďže bolo finančne náročné, rozhodla som sa, že využijem program Erasmus+. V roku 2020 sa mi aj napriek pandémii nakoniec podarilo vycestovať do španielskej Sevilly, kde sa mi zapáčilo. Spoznala som veľa zaujímavých ľudí a dostala som aj mesačnú stáž v miestnom architektonickom ateliéri.

Už počas pobytu v Španielsku som si hovorila, že určite túto možnosť využijem aj počas magisterského štúdia. Tentokrát som však chcela vycestovať mimo Európy a vykročiť viac zo svojej zóny komfortu. Veľmi ma lákala ázijská minimalistická architektúra, a tak som sa prihlásila na zahraničný pobyt na Taiwane. Pre pandemické opatrenia a ďalšie komplikácie mi však žiadosť zrušili, a tak som začala s fakultou riešiť ďalšie možnosti štúdia v zahraničí. Ponúkli mi Valenciu alebo v Lichtenštajnsko, čo ma až tak nelákalo. 

Nakoniec som zistila, že je možnosť vycestovať aj do Mexico City. Nadchlo ma to, no mala som veľa obáv. Hlavnou z nich bola bezpečnosť, o ktorej sa veľa rozpráva v spojení s drogovými kartelmi a korupciou. Ďalším zásadným problémom bolo aj to, že výučba je možná iba v španielčine. Dohovoriť sa viem, ale odborný architektonický jazyk bol pre mňa výzvou. Po rozhovoroch s niektorými známymi z Mexika a s rodinou som sa nakoniec rozhodla riskovať. Prihlásila som sa na intenzívny kurz španielčiny a dva mesiace na to som po 30-hodinovej ceste pristávala v hlavnom meste Mexika.

Aké rozdiely medzi štúdiom v Brne a Mexiku boli najviac citeľné?

Čo sa týka objemu učiva a projektov, je to tu veľmi podobné ako v Brne. Hlavným rozdielom je pre mňa štruktúra rozvrhu, ktorá sa tu podobá skôr tomu nášmu na strednej škole. Školu mám od pondelka do piatka a každý predmet mám minimálne dvakrát do týždňa. Znamená to, že musím nepretržite pracovať na projektoch a častejšie ich konzultovať s profesormi. Vďaka tomuto systému však majú menej predmetov počas semestra. V Brne máme bežne sedem až dvanásť predmetov, tu je to iba päť či šesť. 

Ďalším rozdielom sú časy výučby. Hodiny tu majú rozdelené do dvoch blokov – ranný a poobedný. Ranné hodiny sa začínajú o 7:15 a večerné trvajú do 22.00. Bol to pre mňa trochu šok a musela som si zvyknúť, že niekedy odchádzam z domu na hodinu okolo ôsmej večer a mám dlhšie prestávky medzi jednotlivými hodinami.

Posledným rozdielom, ktorý sa týka najmä vyučovaného obsahu, je rozličnosť vo výstavbe budov v porovnaní so Slovenskom a Českom. V Mexico City je hlavným cieľom zabezpečiť stabilitu budov, keďže zemetrasenie tu nie je ničím výnimočným. Naopak, vďaka pomerne stabilnej klíme počas celého roku neriešia tepelnú izoláciu budov. Vedia sa tak viac vyhrať s rôznymi materiálmi, dvojitými fasádami a polootvorenými priestormi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok