Lukašenko nariadil uviesť všetky bezpečnostné zložky do pohotovosti, vraj sa pripravuje na vyhlásenie vojnového stavu

TA3 ČTK
20.9.2022 19:49

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko v utorok nariadil uviesť všetky bezpečnostné zložky do stavu pohotovosti. Chce tiež nastoliť väčšiu disciplínu v spoločnosti, uviedli bieloruské štátne médiá. Podľa agentúry DPA tým Lukašenko na pozadí vojny na Ukrajine pripravuje krajinu na vyhlásenie vojnového stavu.

"Ak je nutné uviesť nejakú vojenskú zložku do pohotovosti podľa vojnových noriem, potom to musíme urobiť," uviedol Lukašenko podľa agentúry BelTA s tým, že situácia v regióne je "veľmi vážna". Na Ukrajine sa podľa neho formujú jednotky, ktoré chcú zvrhnúť bieloruský režim a pripojiť krajinu k NATO. Lukašenko tiež povedal, že má byť urýchlene vytvorená bieloruská domobrana.

Šesťdesiatosemročný autoritársky vládca tiež odkázal, že bieloruskej spoločnosti "chýba disciplína". "Musíme zmobilizovať všetky vládne orgány, aby v krajine zaviedli disciplínu a poriadok," povedal Lukašenko na stretnutí so šéfom bieloruskej bezpečnostnej rady Aljaksandrom Valfovičom.

Bielorusko je doteraz najsilnejším podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu, pričom Lukašenko dal ruským silám k dispozícii bieloruské územie pre ozbrojené útoky voči svojmu susedovi. Bieloruská armáda tiež pravidelne organizuje cvičenia na hraniciach s Ukrajinou.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok