Top udalosti: Opozícia zablokovala parlament, prezidentka vymenovala nových ministrov, Británia sa pripravuje na pohreb kráľovnej Alžbety II.

ta3/Milan Špak, TASR, ČTK
18.9.2022 18:29

Vďaka obštrukcii strany SaS sa v stredu nepodarilo otvoriť riadnu schôdzu parlamentu. Premiéra to prekvapilo, vraj bol s SaS dohodnutý. Prezidentka vymenovala nových ministrov hospodárstva, spravodlivosti a zahraničných vecí. Vo Veľkej Británii sa pripravujú na pohreb kráľovnej. V Iziume objavili hroby so stovkami tiel. Prečítajte si prehľad najdôležitejších udalostí uplynulého týždňa.

Top udalosti: Opozícia zablokovala parlament, prezidentka vymenovala nových ministrov, Británia sa pripravuje na pohreb kráľovnej Alžbety II.
TASR - Jakub Kotian

Schôzu parlamentu sa nepodarilo otvoriť

Poslancom národnej rady sa v stredu nepodarilo pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo schopné sa uznášať. Prezentovalo sa len 71 poslancov, pri prvom pokuse ich bolo 64. Predseda parlamentu Boris Kollár preto odložil rokovanie až na utorok 20. septembra. 

Okrem SaS sa neprezentovali ani opoziční poslanci, chýbali aj niekoľkí z radov koalície. SaS dopredu avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu.  

 

Liberáli nepomohli otvoriť schôdzu, pretože chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík. Sulíka prekvapilo, že nikto z koalície nechcel s nimi rokovať. Pýtal sa, či toto všetko stojí za to, aby ostal minister financií Igor Matovič "prilepený na svojej stoličke". Dodal, že ak sa nepodarí dohodnúť na mimoriadnej schôdzi, SaS riadnu schôdzu napokon pomôže otvoriť, pretože nechce dlhodobo blokovať parlament.

SaS potvrdila, že pracuje na návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie ministra. Je to podľa Sulíka otázka dní. Na iniciovanie odvolávania potrebujú 30 podpisov od poslancov. 

Premiér Eduard Heger zostal prekvapený, že parlament nebol uznášaniaschopný. Pri otvorení schôdze počítal s podporou poslancov SaS. Podľa jeho slov boli na tom dohodnutí.

Dianie v Národnej rade SR mapujeme v špeciálnych Parlamentných štúdiách.

Prezidentka vymenovala nových ministrov

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok v Prezidentskom paláci demisie ministrov za SaS a zároveň vymenovala nových členov vlády SR. Novým ministrom hospodárstva sa stal Karel Hirman, ministerstvo spravodlivosti prebral Viliam Karas a novým šéfom rezortu diplomacie sa stal Rastislav Káčer. 

Z prezidentského paláca si to po menovaní noví ministri namierili priamo na úrad vlády. Svoju misiu, napriek tomu, že sedia v menšinovej vláde, nepovažujú za samovražednú.

Minister Káčer zdieľal v utorok večer dlhý status na sociálnej sieti Facebook, v ktorom sa vyjadril ku kľúčovým veciam, ktoré ho na novej pozícii čakajú. Podľa jeho slov sa sám nevedel rozhodnúť, či má funkciu prijať alebo nie. Pýtali sa ho na to aj jeho priatelia a rodina. "Teraz by som chcel vysvetliť, že prečo som sa rozhodol do toho "mr*níka" ísť," napísal v úvode statusu.  

Napísal, že sa neujal pozície kvôli jej benefitom, ale preto, že cíti istú zodpovednosť pomôcť Slovensku i vo svete. "Keby som odmietol ponuku premiéra Hegera v tejto situácii - poprel by som celý svoj profesionálny život, svoju službu krajine a moju domovskú zahraničnú službu," vysvetlil.

Čaputová vypíše referendum

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že referendum o skrátení volebného obdobia bude a vypíše ho s otázkou číslo dva. S prvou otázkou sa obráti na ústavný súd. Do prezidentského paláca dorazilo 381 960 platných podpisov, čo je viac ako je na vypísanie referenda potrebné.

"Referendum bude, referendum vypíšem," vyhlásila Čaputová. Prezidentka vo vyhlásení uviedla, že s prvou otázkou sa obráti najskôr na ústavný súd, keďže je aj podľa viacerých ústavných právnikov v rozpore s ústavou. Ak ju ÚS SR odobrí, vypíše referendum s oboma otázkami.

"Referendum v tejto veci sa uskutoční minimálne s jednou otázkou, a je len na posúdení ústaveného súdu, či to bude referendum s oboma otázkami," uviedla prezidentka.

Strana Hlas-SD obrátenie sa na Ústavný súd považuje za nedobrú tradíciu. Podľa strany by bolo lepšou a rýchlejšou voľbou zmena ústavy. "Pani prezidentka pokračuje vo svojej nedobrej tradícii, kedy sa obracia na Ústavný súd s uplatnením základného demokratického práva občanov v referende, zatiaľ čo iné kľúčové národnoštátne záujmy s Ústavným súdom nerieši," napísala v stanovisku Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany Hlas. 

Kritický postoj zaujal aj Smer. Predseda strany Robert Fico tvrdí, že prezidentka zmarila ďalšie referendum. Podľa neho ho vraj mohla vyhlásiť v deň komunálnych volieb. Myslí si, že tak neurobila, lebo by bolo referendum úspešné. "Petičné otázky poznala od polovičky júna a na overenie dostatočného počtu podpisov potrebovala krátku dobu. Neurobila to úmyselne, lebo vie, že referendum by v tento deň bolo úspešné," povedal Fico. 

Matovič nazval Fica novodobým Hitlerom

V utorok sa konala mimoriadna schôdza parlamentu k odvolávaniu Romana Mikulca. K téme sa vyjadril aj Igor Matovič, ktorý predniesol stanovisko vlády. V ňom nazval členov strán Smer a Hlas mafiánmi. "Henten ha*zel, čo tu stál, je novodobý Hitler," vyjadril sa o Ficovi a nazval ho špinavcom. 

Za to si vyslúžil pokrikovanie zo strany opozície. Ku koncu svojho príhovoru nazval Fica "zm*dom" a prihovoril sa k politikom z SaS. Nabádal ich, aby si uvedomili, na ktorej strane histórie budú stáť.  

Rakvu kráľovnej priviezli do Londýna

Rakva s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. bola v stredu prevezená z Buckinghamského paláca, oficiálneho sídla zosnulej panovníčky, do britského parlamentu. Vo Westminsterskej sále bude na katafalku vystavená až do pondelka, kedy sa uskutoční pohreb. 

Rakvu do Londýna previezli zo škótskeho Edinburghu, kde bola vystavená s poctami v Katedrále svätého Egídia.

Rozlúčiť sa prišli tisíce

S kráľovnou Alžbetou II. sa lúčil nekonečný dav ľudí. Tí, ktorí sa chceli rozlúčiť so zosnulou panovníčkou pri jej rakve strávili v rade asi 13 hodín.V sobotu sa čakajúci dočkali prekvapenia. Prišli medzi nich kráľ Karol III. a princ William. 

"Ulice sú plné ľudí, ale všetko je výborne zorganizované, na každom kroku človek stretne policajta alebo dobrovoľníkov, ktorí poradia, usmernia," informovala z Londýna redaktorka ta3 Veronika Pancuráková. Dodala, že hoci je mesto, najmä okolie Westmisnterskej sály, preplnené ľuďmi z celého sveta, všetci sa cítia bezpečne.

Najväčšia bezpečnostná operácia v histórii

Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. v pondelok 19. septembra bude pre londýnsku políciu najväčšou bezpečnostnou operáciou v histórii. Očakáva sa, že sa do Londýna prídu rozlúčiť s kráľovnou až stovky tisíc ľudí a štátneho pohrebu panovníčky, ktorá minulý týždeň zomrela po siedmich desiatkach rokov na tróne, sa zúčastnia prezidenti, premiéri a panovníci z celého sveta.

Londýnska polícia nasadí do ulíc britskej metropoly doteraz najväčší počet strážnikov a pre hlavy štátov a vlád spustí svoju zatiaľ najväčšiu ochrannú operáciu. Bezpečnosť musí zaistiť okrem iného americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi alebo japonskému cisárovi Naruhitovi.

ta3 priamo na mieste

Poslednú rozlúčku s Alžbetou II. prinesieme divákom v špeciálom štúdiu s moderátormi Patríciou Kordiakovou a Tomášom Verníčkom. Spolu s nimi budú v štúdiu naživo diskutovať protokolistka Natália Horváthová a komentátor britskej kráľovskej rodiny Jakub Abrahám. Chýbať nebudú zaujímavé reportáže z prostredia kráľovskej rodiny a tlmočené prejavy z pohrebu.

Atmosféru bude priamo v uliciach pre vás mapovať redaktorka Veronika Pancuráková. Rovnako počas celého dňa vám Natália Fónod Babincová a Andrea Simančíková prinesú rozhovory s odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu a monarchiu.

 Sledujte spolu s nami poslednú cestu Jej Veličenstva Kráľovnej Alžbety II. v pondelok od 11:00 na ta3. 

V Iziume objavili masový hrob

V ukrajinskom Iziume sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko so 440 telami. Fotografie a zábery drevených krížov nad väčšinou nijako neoznačených hroboch zverejnila stanica Nastojaščeje vremja, ktorej o náleze cintorína povedal splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleh Kotenko. 

Obdobné správy o nálezoch masových hrobov po stiahnutí ruských vojakov prichádzali z ukrajinských miest, vrátane Buči a Irpinu, aj v apríli, kedy sa ruskí vojaci stiahli z okolia Kyjeva. 

Väčšina ľudí pochovaných v provizórnych hroboch je z radov civilistov, uviedol policajný šéf Ihor Klymenko, podľa ktorého ide o približný odhad. "Hoci máme informácie, že sú tam pochovaní aj vojaci, zatiaľ sme žiadneho nevyzdvihli," povedal Klymenko.

Ukrajinská prokuratúra v piatok podľa agentúry AP oznámila, že niektoré telá mali ruky zviazané za chrbtom či povraz okolo krku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok