Londýn čaká najväčšia bezpečnostná operácia v histórii. Nasadené budú protiteroristické jednotky aj britská tajná služba

ta3 ČTK
16.9.2022 16:46

Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. v pondelok 19. septembra bude pre londýnsku políciu najväčšou bezpečnostnou operáciou v histórii. Na tlačovej konferencii to v piatok uviedol zástupca komisára metropolitnej polície Stuart Cundy.

anglicko policajti londýn 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Očakáva sa, že sa do Londýna prídu rozlúčiť s kráľovnou až stovky tisíc ľudí a štátneho pohrebu panovníčky, ktorá minulý týždeň zomrela po siedmich desiatkach rokov na tróne, sa zúčastnia prezidenti, premiéri a panovníci z celého sveta.

Londýnska polícia nasadí do ulíc britskej metropoly doteraz najväčší počet strážnikov a pre hlavy štátov a vlád spustí svoju zatiaľ najväčšiu ochrannú operáciu. Bezpečnosť musí zaistiť okrem iného americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi alebo japonskému cisárovi Naruhitovi.

Pohreb panovníčky podľa polície okrem bezpečnostného rozsahu prekoná aj iné významné udalosti, ktoré Londýn zažil v predchádzajúcich desaťročiach. A to vrátane letných olympijských hier z roku 2012, tohtoročných platinových osláv Alžbetinej vlády alebo kráľovninej korunovácie v roku 1953 a pohrebu princeznej Diany v roku 1997.

"Zástup policajtov, policajného personálu a všetkých bezpečnostných zložiek je skutočne obrovský," povedal podľa agentúry Reuters Cundy. Bezpečnostné zložky sa podľa neho pripravujú na najrôznejšie incidenty a hrozby od teroristických útokov cez protesty po tlačenice v davoch. Do akcie v Londýne v pondelok nasadia policajtov z celej Británie a pridajú sa aj príslušníci ochranky zo súkromných jednotiek, vojaci a civilisti.

Najzložitejšia bezpečnostná operácia

Na bezpečnosti pohrebu sa budú podieľať po boku protiteroristických policajných jednotiek aj agenti britskej tajnej služby MI5 a spravodajskej služby GHCQ. Podľa webu BBC sa "najzložitejšia" a "bezprecedentná" bezpečnostná operácia v histórii Londýna už začala. Davy ľudí čakajú na možnosť pokloniť sa rakve so zosnulou kráľovnou, rad sa tiahne centrom Londýna v dĺžke niekoľkých kilometrov.

Polícia požiadala verejnosť, aby bola jej "očami a ušami", dávala pozor na seba aj na ostatných, zostala ostražitá a nahlásila čokoľvek podozrivé.

Štátny pohreb Alžbety II. sa v londýnskom Westminsterskom opátstve uskutoční v pondelok 19. septembra od 11:00. Samotnému obradu predchádza podľa presného harmonogramu rad formalít vrátane presunu rakvy s kráľovnou, po ceremónii budú nasledovať dve minúty ticha, smútočný sprievod a uloženie rakvy do hrobky na hrade Windsor.

Alžbeta II., ktorá stála na čele britskej monarchie 70 rokov, zomrela na zámku Balmoral v Škótsku vo veku 96 rokov. Po jej smrti sa stal nasledovníkom jej najstarší syn princ Charles, ktorý sa stal kráľom Karolom III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok