ONLINE: Rusko z dôvodu ukrajinskej protiofenzívy odložilo plánované referendá v okupovaných oblastiach na neurčito

TA3 TASR ČTK ČT24
11.9.2022 07:33

Ruské úrady na neurčito odložili referendá o pripojení k Rusku plánované na okupovaných územiach Ukrajiny, napísal v nedeľu s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu server Meduza. Dôvodom je postup ukrajinských síl v protiofenzíve v Charkovskej oblasti. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončil. Udalosti s vami budeme sledovať aj zajtra.

23:17 Útok na tepelnú elektráreň v Charkove si vyžiadal najmenej jednu obeť, informovali podľa agentúry Unian ukrajinskí záchranári.

22:54 Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave potvrdil, že ukrajinské sily dobyli späť strategické mesto Izjum na východe Ukrajiny. Inštitút pre štúdium vojny už skôr napísal, že v prípade dobytia mesta by išlo pre Ukrajinu o najväčší úspech od víťazstva v bitke o Kyjev v marci.

22:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko. Zelenskyj zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru.

21:02 Veľké oblasti východnej Ukrajiny postihol v nedeľu večer výpadok elektriny. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia a novinári tlačovej agentúry AFP. Výpadky nastali práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev najnovšie dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov. 

20:10 Ukrajinské sily počas svojej rýchlej protiofenzívy zrejme dorazili až k ruskej hranici na niekoľkých miestach v severnej časti Charkovskej oblasti. Videozáznam, na ktorom údajne sú ukrajinskí vojaci na hraničnom priechode Hoptivka, zverejnila agentúra Unian s upozornením, že dobytie Hoptivky ešte velenie ukrajinských síl nepotvrdilo. Na internete sa šíria aj ďalšie videá ukrajinských vojakov pri štátnej hranici s Ruskom.

19:21 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu prostredníctvom telefonátu požiadal svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby z komplexu Záporožskej atómovej elektrárne stiahol zbrane. Vo vyhlásení to uviedol Elyzejský palác.

18:05 Ukrajinskí vojaci dobyli naspäť za päť dní viac ukrajinského územia, než ruskí vojaci celkovo obsadili od apríla. Uviedli to americkí odborníci z Inštitútu pre štúdium vojny.

17:13 Macron znova telefonoval s Putinom. Dohodli sa, že budú spoločne s MAAE spolupracovať na riešení krízy okolo Záporožskej elektrárne, tvrdí Kremeľ.

16:22 Ruské úrady na neurčito odložili referendá o pripojení k Rusku plánované na okupovaných územiach Ukrajiny, napísal v nedeľu s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu server Meduza. Dôvodom je postup ukrajinských síl v protiofenzíve v Charkovskej oblasti.

15:36 Oslobodené mesto Balaklija v Charkovskej oblasti je teraz bez dodávok elektriny a vody. Ide o následok ostreľovania, informoval server Ukrinform.

14:46 Množstvo ľudí z východoukrajinskej Charkovskej oblasti prešlo v poslednom období cez hranice na územie Ruska, oznámil v nedeľu predstaviteľ ruských úradov. Informuje agentúra AFP.

14:01 Ruský prezident Vladimír Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, odkiaľ sa urýchlene sťahujú ruské jednotky, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše denník The New York Times (NYT). Proruské kanály na telegrame v posledných dňoch opakovane kritizujú Kremeľ, ktorý podľa nich namiesto pomoci na fronte orgnizuje pompézne oslavy v Moskve alebo jednoducho neinformuje o svojich zlyhaniach na bojisku. 

13:46 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu potvrdila ukrajinské tvrdenie o odstávke posledného funkčného reaktora a zároveň informovala o zaistení elektriny potrebnej na bezpečnú prevádzku Ruskom okupovaného zariadenia.

13:11 Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že jej jednotky počas septembra znovuzískali pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia, ktoré v rámci vojenskej invázie Kremľa predtým obsadili ruské sily.

12:56 Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že jej jednotky počas septembra znovuzískali pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia, ktoré v rámci vojenskej invázie Kremľa predtým obsadili ruské sily.

10:57 Ukrajinský generálny štáb konštatoval, že armáda bojuje o oslobodenie Izjumu. Moskva už v sobotu informovala o stiahnutí svojich jednotiek z mesta.

10:30 Ukrajinské bezpečnostné zložky podľa serveru The New Voice of Ukraine zadržiavajú v Kupjansku ruských učiteľov, ktorí boli poverení "indoktrináciou študentov". Dvaja obyvatelia mesta čelia obvineniu z kolaborácie s okupačnou správou.

10:01 Británia v nedeľu uviedla, že ukrajinské sily za posledných 24 hodín pokračujú v dosahovaní značných ziskov v Charkovskej oblasti. Britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe o situácii na Ukrajine na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že Rusko pravdepodobne stiahlo svoje sily z Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, avšak boje pokračujú v okolí miest Kupjansk a Izium. 

9:24 Ukrajinské letectvo bez ďalších podrobností reportovalo, že v nedeľu zostrelilo ruské lietadlo Su-34.

8:37 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Informuje agentúra AP.

8:06 Záporožská jadrová elektráreň zastavila činnosť. Odpojený zo siete bol posledný zo šiestich reaktorov, oznámila spoločnosť Enerhoatom. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu upozornila, že situácia v elektrárni je kvôli prerušeným dodávkam elektriny do zariadenia mimoriadne riziková.

7:31 Ruská armáda utrpela značné straty v oblasti ukrajinského Charkova. Oznámil to dnes generálny štáb ukrajinskej armády citovaný ruskou službou BBC. Štáb tiež upozornil, že stále trvá nebezpečenstvo raketových útokov v celej krajine. 

7:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojej facebookovej stránke oznámil oslobodenie ďalších dvoch obcí v Charkovskej oblasti od ruských okupantov. Sú nimi Vasylenkove a Artemivka, informovala dnes ukrajinská agentúra Unian.

7:00 Úspech ukrajinskej protiofenzívy proti Rusku ukazuje, že Ukrajina dokáže Moskvu poraziť, potrebuje však od svojich partnerov viac zbraní. Po rokovaní s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou to na sobotňajšej tlačovej konferencii vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok