ONLINE: Rusko oznámilo, že sťahuje vojakov z kľúčových častí Charkovskej oblasti

TA3 TASR ČTK ČT24
10.9.2022 09:24

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že sťahuje vojakov z kľúčových častí východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde sa ukrajinským silám počas uplynulého týždňa podarilo dosiahnuť významný postup. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme sledovať opäť zajtra.

23:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že ukrajinskí vojaci za tento mesiac opätovne získali pod kontrolu 2000 štvorcových kilometrov územia. Zelenskyj dodal, že ruská armáda robí správnu vec, keď sa rozhodla zutekať pred ukrajinskou protiofenzívou. 

22:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Rokovali okrem iného o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni.

21:39 Bitku o Severodonec zvádzali obe armády dlhé týždne. Ukrajinci sa z mesta definitívne stiahli 23. júna. Teraz sa zdá, že by teoreticky mohli Severodoneck získať späť.

20:46 Najmenej jeden človek zahynul a dve osoby utrpeli zranenia v sobotu pri ruskom raketovom útoku na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. 

19:59 Ukrajinské rituály pred bojom.

19:30 Predstaviteľ proruských separatistov na Donbase Denis Pušilin, podobne ako šéf proruskej správy Izjumského okresu Vladislav Sokolov, uviedol, že situácia je "ťažká" v Lymane aj v ďalších obciach v častiach Doneckej oblasti, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

18:54 Šéf Ruskom dosadenej správy Charkovskej oblasti vyzval podľa agentúry TASS všetkých obyvateľov regiónu, aby sa v záujme zachovania života evakuovali.

18:08 Ukrajinskí vojaci sú pri Lysyčansku v Luhanskej oblasti, uviedol podľa agentúry Unian šéf tamojšej oblasti. Lysyčansk predtým ovládli Rusi.

17:29 Záberov na opustenú ruskú techniku pribúda.

16:45 Ruské vojská sa sťahujú z Balaklije a Izjumu na východe Ukrajiny. Prebieha ich presun na Donbas, uviedlo podľa ruskej agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

16:37 Ukrajinci v sobotu vztýčili vlajku nad Balaklijou, iným mestom v Charkovskej oblasti, ktorého oslobodenie už vo štvrtok večer potvrdil Zelenskyj. Vlajku vztýčil šéf oblasti Oleh Synehubov spoločne s ukrajinskými vojakmi.

16:03 Šéf Ruskom dosadenej správy izjumského okresu Vladislav Sokolov podľa agentúry Interfax priznal, že situácia v jeho okrese je pre ruskú stranu "ťažká".

15:21 Ukrajinské sily v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny dobyli späť okolo 2500 kilometrov štvorcových, odhaduje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Protiútok na východe krajiny ruské jednotky podľa všetkého prekvapil, uviedla britská vojenská rozviedka. Ukrajinské sily okrem toho podnikajú protiofenzívu aj na juhu Ukrajiny.

14:55 Ruský prokremeľský server Gazeta.ru napísal, že ruské sily opustili Izjum.

14:22 Moskva doposiaľ oficiálne nekomentovala informácie o postupe ukrajinskej protiofenzívy v Charkovskej oblasti.

13:48 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zaslal svoje "najúprimnejšie blahoželanie" britskému kráľovi Karolovi III. po tom, ako sa v sobotu predpoludním oficiálne stal novým britským panovníkom. Informuje agentúra AFP. 

13:42 Ukrajinské sily vstúpili do strategicky významného mesta Kupjansk, informovala podľa agentúry Unian ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU). Mesto v Charkovskej oblasti pri ruských hraniciach bolo v držbe ruských jednotiek. Správy o oslobodení mesta sa predtým šírili na sociálnych sieťach, kde sa hovorí aj o stiahnutí ruských síl z Izjumu. Moskva postup ukrajinskej armády zatiaľ oficiálne nekomentovala. 

13:11 Administratívna budova v centre mesta Kupiansk, Kharkivská oblasť.

12:22 Charkovská oblastná rada informovala, že ukrajinská armáda oslobodila mesto Kupjansk v Charkovskej oblasti.

11:29 Na ruských kanáloch na sociálnej sieti Telegram narastá počet správ hovoriacich o tom, že ukrajinské sily oslobodili Izjum a ruskí okupanti sa sťahujú. Ide o zatiaľ neoverené informácie.

10:42 Mykolajiv ďalej čelí ruským raketám, útoky z piatkového večera a sobotného rána si podľa regionálneho vojenského velenia nevyžiadali žiadne obete na životoch.

10:05 Spojené štáty v piatok obvinili ruských predstaviteľov z porušovania práv väzneného opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. 

Reagovali tak na skutočnosť, že väzenské orgány ho nedávno zbavili práva na zachovanie dôvernosti dokumentov, ktoré si posúva so svojimi právnymi zástupcami a kritizovali tiež jeho opakované umiestňovanie na samotku. 

9:42 Na sociálnych sieťach sa začínajú šíriť zábery ukrajinských vojakov v centre Kupjansku.

Odfotené vraj v Kupjansku ČT24

9:19 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v sobotu na Ukrajinu, a to už po druhý raz, odkedy tam ruské sily 24. februára rozpútali vojenskú ofenzívu. Informuje agentúra DPA.

9:13 Invázia Ruska spôsobila na Ukrajine do 1. júna priame škody prevyšujúce 97 miliárd eur. Obnova krajiny by si však mohla vyžiadať náklady takmer 350 miliárd eur, vyplýva zo správy, ktorú v piatok zverejnili Svetová banka, ukrajinská vláda a Európska komisia. 

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok stretol so šéfom tureckej spoločnosti Baykar, zameriavajúcej sa na vývoj vojenských obranných zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok