Ukrajinci dobyli späť Izjum, potvrdil Zelenskyj. Ruská strana stratu mesta stále priamo nepriznala

TA3 ČTK
11.9.2022 23:56

Ukrajinské sily dobyli späť mesto Izjum na východe Ukrajiny, potvrdil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave ku koncu 200. dňa vojny. O tom, že Ukrajinci toto strategické mesto v Charkovskej oblasti získali pod svoju kontrolu, hovorili zatiaľ len neoficiálne správy.

Zelenskyj vo svojom prejave povedal, že by chcel poďakovať ukrajinským vojakom, ktorí oslobodili mnohé ukrajinské územia, ku ktorým podľa neho novo patria mestá Balaklija, Izjum a Kupiansk v Charkovskej oblasti.

Ruská strana stratu mesta priamo nepriznala, v sobotu ale ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva svoje jednotky od Izjumu smerom na ukrajinský Donbas. Agentúra Reuters označila stratu Izjumu za najväčšiu čiastkovú porážku ruskej strany od doby, keď na konci marca musela vzdať pokusy dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev. Rovnako hodnotia situáciu aj analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Ovládnutím Izjumu a železničného uzla Kupiansku v Charkovskej oblasti ukrajinské sily narušili zásobovanie ruských jednotiek na severovýchodnej Ukrajine. Cez Kupiansk Rusi podľa Reuters zásobovali všetky svoje jednotky na severovýchodnej Ukrajine.

Ukrajinské sily od začiatku septembra oslobodili vyše 3000 kilometrov štvorcových území na severovýchode Ukrajiny, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. To je viac, než koľko ukrajinského územia obsadila ruská armáda vo všetkých svojich operáciách od apríla, poznamenal ISW, ktorého odhady sa zhodujú so Zalužného oznámením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok