Rusko odkladá referendá o pripojení okupovaných oblastí na neurčito. Dôvodom je ukrajinská protiofenzíva

TA3 TASR
11.9.2022 18:24

Ruské úrady na neurčito odložili referendá o pripojení k Rusku plánované na okupovaných územiach Ukrajiny, napísal s odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu server Meduza. Dôvodom je postup ukrajinských síl v protiofenzíve v Charkovskej oblasti.

Slovensko čaká po takmer ôsmich rokoch referendum. V histórii samostatnosti však bolo platné len jedno
TASR - Pavel Neubauer

Odklad na neurčito sa podľa zdrojov Meduzy týka samozvaných proruských republík v Luhanskej a Doneckej oblasti aj Záporožskej, Chersonskej a Charkovskej oblasti, kde ruské úrady ustanovili vlastnú administratívu. Z Charkovskej a Záporožskej oblasti tiež už odišli ruskí experti, ktorí mali zabezpečiť prípravu referend, uvádzajú zdroje. Odborníci podľa nich zostávajú už len v Chersonskej oblasti.

V súvislosti s referendami o pripojení k Rusku sa ako o dátume konania hovorilo o nedeli 11. septembra, kedy sa konajú voľby v ruských regiónoch. Dosadená okupačná správa už skôr pripustila, že "kvôli bezpečnostnej situácii" bude plány na referendum potrebné odložiť. Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko potom tento týždeň navrhla spojiť referendá o pripojení s Dňom národnej jednoty, ktoré Rusko oslavuje 4. novembra.

Ukrajina na konci augusta oznámila začatie protiofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú ruské jednotky takmer celú obsadili. Od začiatku septembra tiež Kyjev spustil protiúder v Charkovskej oblasti, kde teraz rýchlo oslobodzuje Ruskom okupované územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok