Biden sa rozhodol. USA nezaradia Rusko medzi štáty sponzorujúce terorizmus

TA3 ČTK
6.9.2022 19:57

Americký prezident Joe Biden sa definitívne rozhodol nezaradiť Rusko medzi štáty sponzorujúce terorizmus. Podľa agentúry Reuters to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Na udelenie nálepky nalieha Ukrajina, ktorá čelí ruskej invázii, a tiež niektorí americkí zákonodarcovia, zatiaľ čo Moskva hrozí, že v takom prípade by prerušila diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Podľa Bidenovej hovorkyne by označenie Ruska za štátneho sponzora terorizmu mohlo oneskoriť vývoz potravín a ohroziť dohody o preprave tovaru cez Čierne more.

Biden označil útok na Kapitol ozbrojenou vzburou, Trump sa podľa neho snažil podkopať ústavu
TASR/AP

Americký prezident v pondelok dal najavo, že Rusko medzi sponzormi terorizmu zaradiť nemieni. Na otázku, či by Rusko malo byť označené za štátneho sponzora terorizmu, novinárom v Bielom dome odpovedal "Nie".

Rusko minulý mesiac znovu varovalo Spojené štáty pred krokmi, ktoré by mohli viesť k prerušeniu diplomatických vzťahov. "Ak k tomu dôjde (označenie Ruska za sponzora terorizmu), bude to znamenať, že sa Washington dostal do bodu, z ktorého niet návratu," povedal štátnej tlačovej agentúre TASS Alexander Darčijev, šéf odboru Severnej Ameriky na ruskom ministerstve zahraničia. Moskva na to už americkú stranu upozornila, dodal diplomat.

Rezolúciu vyzývajúcu na označenie Ruska za sponzora terorizmu prijal americký Senát 27. júla kvôli ruskému počínaniu v Čečensku, v Gruzínsku, v Sýrii a na Ukrajine, ktoré okrem iného spôsobilo smrť žien a detí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval už v apríli šéfa Bieleho domu na zapísanie Ruska na čiernu listinu krajín sponzorujúcich terorizmus.

Prerušením vzťahov pohrozila Spojeným štátom na začiatku augusta aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. "Mali by vedieť, že sme pripravení na akýkoľvek vývoj situácie. Ak sa vo Washingtone rozhodnú úplne zastaviť spoluprácu s Moskvou, tak to prežijeme," dodala.

Darčijev v rozsiahlom rozhovore varoval aj pred akýmkoľvek zabavením ruských aktív zo strany Spojených štátov. Tento krok by podľa neho úplne zničil bilaterálne vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou.

Ruské vzťahy so Západom sa prudko zhoršili po tom, čo Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. Moskva o svojej agresii voči susednej krajine dôsledne hovorí ako o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorá má podľa oslobodiť susednú krajinu od neonacizmu. 

Západ na tento krok reagoval bezprecedentnými ekonomickými, finančnými a diplomatickými sankciami proti Rusku, vrátane zmrazenia asi polovice ruských zlatých a devízových rezerv. Ich hodnota pred 24. februárom, teda pred začatím ruskej invázie, dosahovala takmer 640 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok