ONLINE: Rusko varuje, že zastaví dodávky ropy do zahraničia. Tím MAAE opustil Záporožskú elektráreň, dvaja experti zostali na pozorovaní

TA3 TASR ČTK
5.9.2022 07:11

ONLINE: Rusko by mohlo zastaviť dodávky ropy do zahraničia v situácii, keď chce skupina vyspelých krajín G7 zaviesť pri ruskej rope cenový strop, uviedol ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa tiež vyhlásil, že príčinou prerušenia dodávok plynu potrubím Nord Stream 1 do Európy sú západné sankcie. Väčšina tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý doteraz vykonával inšpekciu v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni, z ruskými silami obsadeného zariadenia odišla a na mieste ostali len dvaja členovia misie. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom každodennom prejave v pondelok večer vyhlásil, že dúfa v to, že nová šéfka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová pomôže Kyjevu "zmariť všetky deštruktívne snahy Ruska". Informuje agentúra AFP. 

22:37 Ruský prezident Vladimír Putin dnes schválil novú doktrínu zahraničnej politiky, ktorá sa hlási k obrane takzvaného ruského sveta. Konzervatívni ideológovia tento pojem používajú okrem iného na zdôvodnenie intervencií, ktorých deklarovaným cieľom je chrániť ruskojazyčné obyvateľstvo v zahraničí, uviedla agentúra Reuters.

21:48 V ruských školách odučili v pondelok prvé hodiny výchovy k "vlastenectvu", ktoré sa stali súčasťou učebných osnov od začiatku školského roku 2022/23. V pondelok o tom informovala ruská sekcia britskej stanice BBC. 

21:11 Ukrajina má za cieľ splniť všetky podmienky na začatie prístupových rokovaní s Európskej únie ešte do konca tohto roka. Uviedol v pondelok v Bruseli ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po skončení 8. zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina.

20:42 Pápež sa v blízkej dobe nevydá na cestu do Ruska ani na Ukrajinu. Kvôli bolestiam kolena mu to totiž zakázali lekári, povedal František v rozhovore, ktorý v pondelok večer odvysiela stanica CNN Portugal. Naopak, cesta do Kazachstanu je potvrdená. Tam sa pápež pôvodne mohol stretnúť s ruským patriarchom Kirillom, ktorý ale na schôdzku náboženských lídrov nakoniec nepôjde.

19:49 Európska únia musí byť obozretná a nesmie si budovať strategické závislosti. Uviedol to v pondelok náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karel Řehka, ktorý zároveň varoval, že Rusko drží EÚ v šachu dodávkami energií. 

18:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok absolvoval telefonáty s odstupujúcim britským premiérom Borisom Johnsonom a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom britská stanica BBC. 

18:17 Nemecko ponechá dve z troch existujúcich jadrových elektrární do polovice apríla 2023 v rezerve, povedal minister hospodárstva Robert Habeck. Tretí odpojí.

17:32 Európska komisia (EK) a Ukrajina podpísali v pondelok v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva. Stalo sa tak v rámci 8. zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina.

16:56 Rusko v pondelok zakázalo vstup na svoje územie ďalším 25 americkým občanom vrátane hollywoodskych hercov Bena Stillera či Seana Penna. Ide odvetnú reakciu na najnovšie sankcie zo strany Spojených štátov, uvádza agentúra AFP. 

16:33 V Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny v pondelok odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor.

15:54 Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo za proruskú sobotnú demonštráciu na Václavskom námestí v Prahe, ktorej účastníci požadovali demisiu vlády, kritizovali vysoké ceny energií aj sankcie uvalené na Rusko po rozpútaní vojny na Ukrajine. 

15:08 Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci na čele s Ruskom v októbri znížia cieľ ťažby ropy o 100-tisíc barelov denne, uviedla agentúra Reuters.

14:11 Úrad Vysokej komisárky pre ľudské práva OSN uviedol, že rozhodnutie moskovského súdu o odobratí licencie opozičnému denníku Novaja Gazeta je "novou ranou nezávislosti ruských médií, ktorých činnosť už bola oklieštená právnymi reštrikciami a rastúcimi kontrolami štátu, zavedenými po útoku Ruskej federácie na Ukrajinu." Podľa agentúry AFP to povedala hovorkyňa úradu Ravina Shamdasaniová.

14:00 Kyjev označil sobotnú demonštráciu na Václavskom námestí v Prahe za proruskú a za pokus uraziť česť Ukrajincov, ktorí bránia slobodu v Európe. 

13:20 Súd odsúdil ruského kolaboranta na šestnásť rokov väzenia za to, že poskytol Rusku informácie o rozmiestnení ukrajinských vojsk a umiestnení infraštruktúrnych objektov v Černihivskej a Černivskej oblasti, uviedla generálna prokuratúra a Bezpečnostná služba Ukrajiny. Jeho komplic bol odsúdený na desiatich rokov väzenia

12:00 Rusko by mohlo zastaviť dodávky ropy do zahraničia v súvislosti s tým, že skupina G7 chce zaviesť pri ruskej rope cenový strop, varoval podľa TASS Kremeľ.

11:58 Nezávislý ruský denník Novaja gazeta (NG) v pondelok oznámil, že mu moskovský súd odobral licenciu. Informáciu priniesla agentúra AFP.

11:35 Kaupo Rosin, šéf estónskeho kybernetického velenia, v pondelok vyhlásil, že ukrajinská armáda bude schopná do dvoch mesiacov "vykopnúť" Rusov z pravého brehu Dnepra. Snažia sa na to využiť slabiny Ruska v logistike a riadení. Rosin tiež uviedol, že oslobodenie celého Ruskom okupovaného územia môže trvať mesiace alebo roky. "Zdá sa, že Ukrajinci zvolili najlepšiu taktiku podľa svojich možností," povedal Rosin.

11:00 Väčšina tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý doteraz vykonával inšpekciu v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni, z ruskými silami obsadeného zariadenia odišla a na mieste ostali len dvaja členovia misie.

10:36 Spojené kráľovstvo predlžuje výcvik ukrajinských vojakov o ďalšie dva týždne. Dĺžka bojového kurzu bola predĺžená z troch na päť týždňov. Na vojenských základniach vo Veľkej Británii už prešlo výcvikom približne 4 700 vojakov. Kurz, na ktorom sa zúčastňujú vojenskí inštruktori z ôsmich ďalších krajín, začal v júni.

10:34 Ukrajinské úrady tvrdia, že ruské vojská majú lehotu na obsadenie celého Donbasu do 15. septembra, ale je veľmi nepravdepodobné, že to dosiahnu, uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa ministerstva ruskej jednotky zatiaľ v Donbase postúpili iba o kilometer za týždeň. Zmeškané termíny ďalej skomplikujú snahy Ruska o usporiadanie fiktívnych "referend" v regióne, uviedlo.

10:20 The Kyiv Independent aktualizoval na svojom profile na Twitteri tabuľku približných stratách od začiatku vojny podľa ukrajinských ozbrojených síl. 

9:04  Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny v pondelok tiež oznámil, že ruské okupačné sily zakázali obyvateľom Chersonskej oblasti prekročiť rieku Dneper a obmedzujú ich slobodu pohybu v rámci protiofenzívnych operácií ozbrojených síl Ukrajiny. 

9:03 Ozbrojené sily Ukrajiny zničili ruský muničný sklad pri Tomyne Balku a pontónový prechod cez rieku Dneper pri obci Ľvove, oznámilo operačné veliteľstvo "Juh".

9:01 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny vo svojom hlásení oznámil, že ruské sily pokračujú v nútenej mobilizácii na okupovaných územiach Ukrajiny, pričom sa uchyľujú k tomu, že nútia pacientov nemocníc mužského pohlavia, aby sa chopili zbraní.

8:15 Podľa šéfa správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka Rusko v noci na pondelok zaútočilo ťažkým delostrelectvom na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, ležiacej na druhom brehu od Enerhodaru. Rezničenko oznámil, že ruské ostreľovanie poškodilo až desať obytných domov, výškovú budovu a tiež deväť budov vrátane školy, obchodu a kaviarne. Neboli hlásené žiadne obete na životoch.

7:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ruskí okupanti už začali Krym opúšťať. "Verím, že sa na Krym vráti ukrajinská vlajka a sloboda. Oslobodíme všetky naše krajiny a všetkých našich ľudí, " vyhlásil prezident.

7:44 Americký think-tank Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinské jednotky postupujú v niekoľkých smeroch v západnej Chersonskej oblasti a zaistili oblasť za riekou Siverskij Donec v Doneckej oblasti. Podľa odborníkov sa tempo ukrajinskej protiofenzívy bude meniť každý deň, pretože ukrajinské sily pracujú na narušení logistických a vojenských kapacít Ruska.

7:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novom videopríhovore potvrdil cieľ opätovného ovládnutia čiernomorského polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Informovala o tom agentúra DPA. 

7:09 Približne 2000 členov ruskej komunity v nemeckom Kolíne nad Rýnom protestovalo proti sankciám uvaleným na Rusko. Demonštranti okrem iného požadovali, aby Nemecko prestalo podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní.

6:58 Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" v pondelok oznámilo, že ruský 127. pluk 1. armádneho zboru odmietol plniť svoje povinnosti kvôli nedostatočnej podpore a zlým podmienkam, vrátane nedostatku vody.

6:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoprejave uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny oslobodili dve mestá na juhu Ukrajiny a jedno v Doneckej oblasti.

6:52 Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uviedol, že Rusko nezákonne deportovalo viac ako sedem tisíc ukrajinských detí. "Rusko sťažuje vrátenie detí a dokonca zjednodušilo svoje zákony o adopcii. Doteraz bolo vrátených iba 51 detí," povedal.

6:50 Rusko utrpelo ďalšie straty na juhu Ukrajiny. Operačné veliteľstvo "Juh" hlási, že v nedeľu zabilo 104 ruských vojakov a zničilo šesť tankov, deväť húfnic Msta-S a Msta-B, jedno bezpilotné lietadlo a 26 obrnených a vojenských vozidiel. Ukrajinská armáda tiež zničila muničný sklad a pontónový prechod a zasiahla kontrolné stanovište a dva kontrolné a pozorovacie body na juhu.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok