MAAE vyzvala na zastavenie bojov v Záporožskej elektrárni. Inšpekcia našla viaceré škody

TA3 ČTK
6.9.2022 17:01

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok v správe o jadrovej bezpečnosti na Ukrajine, kde zverejnila aj výsledky svojej inšpekcie v Záporožskej jadrovej elektrárni, vyzvala na ukončenie bojov v areáli juhukrajinského zariadenia a jeho okolia.

MAAE vyzvala na zastavenie bojov v Záporožskej elektrárni. Inšpekcia našla viaceré škody
TASR/AP

Inšpekcia podľa správy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov aj poškodenú infraštruktúru. MAAE uvádza, že jej inšpektori v elektrárni potvrdili prítomnosť ruských vojakov a vojenských vozidiel a vybavenia.

MAAE tiež odporučila zabezpečiť lepšie podmienky pre ukrajinských zamestnancov, ktorí pod ruským dohľadom zariadenie udržujú v prevádzke. "Súčasná situácia je v tejto významnej jadrovej elektrárni neudržateľná," píše sa v správe.

Rusko prevzalo kontrolu nad Záporožskou jadrovou krátko po začatí svojej invázii na Ukrajinu vo februári. Inšpektori MAAE do zariadenia prišli minulý týždeň na niekoľkodennú misiu kvôli obavám o bezpečnostný stav tejto najväčšej európskej jadrovej elektrárne. Kyjev aj Moskva sa vzájomne obviňujú z ostreľovania areálu a z útokov v jeho blízkosti.

Škody

Dôkazy o škodách podľa správy videli aj inšpektori, podľa ktorých ostreľovanie zničilo okrem iného budovu so skladom jadrového paliva a jadrového odpadu. Odborníci tiež boli svedkami ostreľovania a napríklad 3. septembra sa museli evakuovať do prízemia jednej z budov.

Poškodené sú aj cesty, strechy, steny a okná niektorých budov a nadjazd spájajúci bloky. Kontrola zaznamenala aj najrôznejšie opravné práce, ďalšie ale podľa nej budú potrebné.

"(Inšpekcia) z obavami poukázala na to, že ostreľovanie mohlo zasiahnuť stavby, systémy a jednotlivé vybavenie súvisiace so zabezpečením a mohlo mať významné bezpečnostné dopady, spôsobiť stratu životov a zranenie zamestnancov," uvádza správa. Šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý misiu viedol a záporožské zariadenie s ňou minulý týždeň navštívil, uviedol, že predchádzajúce útoky síce zatiaľ nespôsobili jadrovú krízu, ale predstavujú neustále nebezpečenstvo.

Ukrajinskí aj západní predstavitelia v predchádzajúcich týždňoch hovorili aj o umiestnení vojenských jednotiek a vojenského vybavenia v areáli elektrárne. Britské ministerstvo obrany alebo americké ministerstvo zahraničia uviedli, že Rusko zariadenie používa ako ochranný štít. Kyjev varoval, že Moskva na mieste skladuje zbrane.

"Tím (MAAE) zaznamenal prítomnosť ruských vojakov, vozidiel a vybavenia na rôznych miestach Záporožskej jadrovej elektrárne, vrátane niekoľkých vojenských nákladných vozidiel na prízemí v turbínových sálach bloku jedna a dva," píše MAAE v správe. V turbínových sálach zaobstarala inšpekcia aj fotografie vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok